MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
03
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Blues Cargo: Tο blues είναι γιατρικό για την ανθρώπινη ψυχή!

Eίναι ένα από τα μακροβιότερα συγκροτήματα στην Ελλάδα που κινούνται στο χώρο του ηλεκτρικού blues. Δηλώνουν λάτρεις της blues μουσικής, η οποία τους… προσφέρει απλόχερα έμπνευση, δεν θεωρούν εαυτούς “επαγγελματίες”, έχουν πολλαπλές μουσικές επιρροές και πιστεύουν ότι το είδος μουσικής που εκπροσωπούν δεν τυγχάνει της αντιμετώπισης που θα έπρεπε από τα ΜΜΕ. Οι Blues Cargo συμμετέχουν φέτος στο 4ο Ziria Music Festival που θα γίνει στις 24 Αυγούστου στο χιονοδρομικό κέντρο της Ζήρειας πάνω από τα Τρίκαλα Κορινθίας. Με αφορμή αυτή την εμφάνιση μιλούν στο monopoli.gr για την blues σκηνή στην Ελλάδα αλλά και για τη δική τους μουσική διαδρομή.Συνέντευξη στον Ορέστη Βέλμαχο

Monopoli Team

Μετράτε 25 χρόνια ζωής στο μουσικό στερέωμα και έχετε κυκλοφορήσει δυο albums. Ήταν συνειδητή επιλογή η αποχή ή απλά δεν «έκατσε» να κυκλοφορήσετε περισσότερες δουλειές;
Αποχή δεν υπήρξε ποτέ από την ενεργή παρουσία της μπάντας με ζωντανές εμφανίσεις εκτός από μία μικρή παύση που κάναμε για ενάμιση χρόνο. Ο λόγος που δεν είχαμε εκδώσει περισσότερα άλμπουμ είναι ότι δεν λειτουργούμε κάτω από το βάρος μιας πίεσης, καθώς δεν βιοποριζόμαστε από τη μουσική μας. Υπάρχει χρόνος λοιπόν να μαζέψεις το υλικό σου να το δουλέψεις όσο καλύτερα μπορείς ώστε στο τέλος να βγάλεις το καλύτερο επιθυμητό αποτέλεσμα. Άλλωστε και οι εταιρίες σήμερα στη χώρα μας δεν δείχνουν και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο είδος ώστε να σε βάλουν σε μια κάποια διαδικασία, είναι λίγο διστακτικές, ίσως λόγο και του αγγλικού στίχου ποιος ξέρει. Εξάλλου την ανάγκη της για έκφραση η μπάντα την καλύπτει μέσα από τα live.

Δεν ήταν ρίσκο η δημιουργία ενός blues συγκροτήματος, από την στιγμή που το είδος αυτό δεν έχει μεγάλη απήχηση στην Ελλάδα;
Ρίσκο παίρνεις και κάνεις και συμβιβασμούς όταν κάνεις μία επιχείρηση. Εμείς δεν το είδαμε έτσι ποτέ. Απλά κάνουμε αυτό που αγαπάμε πολύ και νιώθουμε την ανάγκη να το κάνουμε.

Ποιος καλλιτέχνης ή γκρουπ αποτελεί πρότυπό σας;
Εδώ θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε τώρα και να τελειώσουμε αύριο, αλλά αν επιμένεις μπορούμε να σταθούμε σε κάποια ονόματα όπως: JUNIOR WELLS, BUDDY GUY, JIMMY JOHNSON, FREDDY KING, ALBERT KING, B.B. KING, ALBERT COLLINS, LURRIE BELL, MAGIC SAM, OTIS RUSH,MUDDY WATTERS,LARRY MCCRAY, MICHAEL COLEMAN, RONNIE EARL, MAGIC SLIM, CHRIS CAIN, LITTLE WALTER, EDDY CLEARWATER LUCKY PETERSON, T-BONE WALKER, TINO GONZALES, ROBERT CRAY, VANCE KELLY, CARL WEATHERSBY, JOE LOUIS WALKER, BERNARD ALLISON
κ.λ.π. κ.λ.π. κ.λ.π. κ.λ.π.

Τί σας εμπνέει ως καλλιτέχνες;
Η ζωή γύρω μας και ότι αντιλαμβάνεται και βιώνει ο κάθε ένας μας, οι ανησυχίες μας και, αν θες, οι ευσεβείς πόθοι μας. Όσο αφορά δε την μουσική την έμπνευση μας την παίρνουμε ουσιαστικά από αυτόν το μίγμα που υπάρχει μέσα στο μυαλό μας ακούγοντας Blues και άλλα είδη μουσικής τόσα χρόνια, καθώς και – ίσως το σημαντικότερο – η έμπνευση της στιγμής όταν παίζουμε παρέα και επικοινωνούμε μεταξύ μας. Και μην ξεχνάμε ότι το Blues είναι κατά βάση αυτοσχεδιαζόμενη μουσική, δηλαδή μουσική αυθόρμητη της ψυχής και όχι τόσο του μυαλού.

Υπάρχει κάποιος ξένος ή έλληνας καλλιτέχνης, που θα θέλατε να συνεργαστείτε;
Έχουμε ήδη συνεργαστεί με πολλούς Αμερικανούς καλλιτέχνες του Blues σε live εμφανίσεις τους στην Ελλάδα. Πιστεύουμε όμως ότι οποιαδήποτε συνεργασία και να προέκυπτε θα μας πρόσφερε πολλά.

Πως κρίνετε την ελληνική blues σκηνή; Υπάρχει κοινό που τη στηρίζει;
Η μουσική σκηνή αυτή δείχνει περιορισμένη στην Ελλάδα, πλην όμως με το Blues ασχολείται ικανός αριθμός μουσικών και υπάρχουν πολλές μπάντες. Εμείς έχουμε καταγράψει περίπου 40 ενεργές Blues & Blues Rock μπάντες στην Ελλάδα. Ωστόσο επειδή αυτή η μουσική δεν προωθείται τόσο από τα ΜΜΕ και τους διοργανωτές εκδηλώσεων, δεν μπορεί να φανεί η δυναμική της. Θεωρούμε δε ανεπίτρεπτο τουλάχιστον στην Αθήνα μία μεγαλούπολη 5 εκατομμυρίων κατοίκων να μην υπάρχει μία στέγη, μία σκηνή αφιερωμένη αποκλειστικά σε αυτήν τη μουσική.

Τι σημαίνει για εσάς μουσική και τί “blues”?
Η μουσική είναι μία από της σημαντικότερες τέχνες. Για εμάς το Blues είναι ένα μουσικό ιδίωμα μέσα από οποίο εκφράζεται η ψυχή του ανθρώπου η χαρά η λύπη ο θυμός η καταπίεση ο έρωτας το πάθος, τα πάντα, η ζωή η ίδια. Επιπλέον πιστεύουμε ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα γιατρικά της ψυχής του ανθρώπου ένας καθρέφτης που μπορείς να δεις μέσα σου να ανακαλύψεις τον εαυτό σου και να γίνεις ένας καλύτερος άνθρωπος.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Έχουμε στα σκαριά κάποια δουλειά που ακόμα επεξεργαζόμαστε και όταν θα είναι έτοιμη και ώριμη θα μπούμε στο στούντιο να την καταγράψουμε. Τώρα από συνεργασίες δεν γνωρίζουμε εάν θα υπάρξουν κάποιες τον δύσκολο χειμώνα που μας έρχεται, από συναυλίες όμως έχουμε μπροστά μας το φεστιβάλ «Νίκος Δόικας» στην Ζήρεια.

Η γνώμη σας για το concept του φεστιβάλ της Ζήρειας;
Πιστεύουμε ότι γίνεται χωρίς το σκεπτικό του οικονομικού κέρδους και γίνεται από το κέφι. Και μόνο από αυτό, έχει μεγαλύτερη αξία γιατί όλοι συμμετέχοντες διοργανωτές και συγκροτήματα το κάνουν από την καρδιά τους και για την ψυχική τους ικανοποίηση και μόνο. Επιπλέον ο τόπος που έχει επιλεχθεί είναι ο καλύτερος για καλοκαίρι.

Τι θα λέγατε σε όσους σκέφτονται αν αξίζει ν’ ανέβουν στο βουνό;
Η μπάντα δεν έχει ξαναπαίξει σε αυτό το φεστιβάλ αλλά έχει παίξει ο Γιώργος Λαγογιάννης ο πιανίστας μας με τους Bet πέρσι και ο οποίος μας μίλησε με μεγάλο ενθουσιασμό για τον χώρο, τον ήχο, τους ανθρώπους και την όλη διοργάνωση. Εφόσον ο Γιώργος είναι πολύ ειλικρινής και αυθόρμητος και εμείς με την σειρά μας θα συστήναμε ανεπιφύλακτα σε όσους το ακόμα το σκέπτονται, να μην διστάσουν γιατί σίγουρα αξίζει η εμπειρία.

Θα σας περιμένουμε να σας δούμε στη Ζήρεια λοιπόν!

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site της εκδήλωσης www.ziriafestival.gr
Facebook event, για άμεση ενημέρωση με τα τελευταία νέα: http://www.facebook.com/events/434083329959950/
Χορηγοί για την επικοινωνία του φεστιβάλ είναι ο Εν Λευκώ 87,7 και στο internet το monopoli.gr

[iframe width=”420″ height=”315″ src=”http://www.youtube.com/embed/jTn4X9fzXCQ” frameborder=”0″ allowfullscreen ]

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b