MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
02
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Nicola Piovani: -Χαίρομαι που για πρώτη φορά δεν θα μου κάνουν ερωτήσεις για τον Μπερλουσκόνι!

Όταν ο Ennio Morricone ρωτήθηκε σε συνέντευξη με Άραβα δημοσιογράφο ποιός είναι ο διάδοχός του, απάντησε ο Nicola Piovani. Αυτή του η δήλωση μεταφέρθηκε ως εξής: το ψευδώνυμό μου είναι Nicola Piovani. Έπρεπε ο κ. Piovani να κερδίσει το Oscar μουσικής για να μάθει ο κόσμος ότι είναι πραγματικό πρόσωπο και όχι το ψευδώνυμο του Ennio Morricone! Και στις 17 Μαΐου το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει συμφωνική συναυλία με τα έργα του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Σε συνέντευξη τύπου για την εκδήλωση, ο σπουδαίος συνθέτης δήλωσε ότι δεν έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και ότι αν ήταν στο χέρι του, θα ερχόταν κάθε χρόνο. Άλλωστε, έχει δεσμούς και μνήμες που τον συνδέουν με την Αθήνα, κυρίως λόγω της συνεργασίας του με τον μεγάλο Μάνο Χατζιδάκι. “Για μας τους Ιταλούς η Αθήνα είναι η πόλη του Παρθενώνα και της Ακρόπολης. Για μένα είνια η πόλη του Παρθενώνα και του Μάνου Χατζιδάκι!” δήλωσε ο Ιταλός συνθέτης, ο οποίος ομολόγησε πως ο Χατζιδάκις του δίδαξε την πνευματική ελευθερία.

Σε ερώτηση που έγινε στον βραβευμένο με Oscar συνθέτη, για το αν θα ήθελε να συνεργαστεί με κάποιον σκηνοθέτη του σινεμά, ο κ. Piovani απάντησε αρχικά “ο Τσάρλι Τσάπλιν”, ενώ στη συνέχεια τόνισε ότι υπάρχουν συνθέτες που θαυμάζει, όπως ο Woody Allen και ο Almodovar, αλλά προτιμά να παρακολουθεί τις ταινίες τους. Άλλωστε, όπως είπε, τον τελευταίο καιρό ασχολείται κυρίως με συναυλίες και με τη δημιουργία μουσικής για το θέατρο.

Στη συνέντευξη τύπου μίλησε και η Έλλη Πασπαλά, η οποία δήλωσε ότι η μέρα της συναυλίας συμπίπτει με αυτήν των γεννεθλίων της (17 Μαΐου). Και όπως είπε, το ότι θα τραγουδήσει ένα τραγούδι από τη μουσική του Nicola Piovani για την ταινία Kaos, είναι το καλύτερο δώρο γεννεθλίων γι’ αυτήν.

Λίγα λόγια για τον Nicola Piovani…

Ο Nicola Piovani γεννήθηκε στη Ρώμη στις 26 Μαΐου 1946. Είναι ευρύτερα γνωστός από τη μουσική του για πολλές κινηματογραφικές ταινίες καθώς και θεατρικά έργα. Το 1999 του απονεμήθηκε το βραβείο Όσκαρ καλύτερης μουσικής για την ταινία “La Vita è bella” του Ρομπέρτο Μπενίνι.

Σπούδασε μουσική στο Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης και πήρε το πτυχίο του στο πιάνο το 1967 από το Ωδείο Βέρντι του Μιλάνου. Τα επόμενα χρόνια μελέτησε σύνθεση και ενορχήστρωση με τον Μάνο Χατζιδάκι. Από τις δημοφιλέστερες συνεργασίες του αποτέλεσε αυτή με τον Ιταλό σκηνοθέτη Φεντερίκο Φελίνι (για τις ταινίες L’ Intervista, Ginger e Fred, La voce della luna), καθώς και αυτή με τους αδελφούς Ταβιάνι. Έχει τιμηθεί, για τη συνεργασία του με σημαντικούς Γάλλους σκηνοθέτες, με τον τίτλο του Ιππότη του Τάγματος Τεχνών και Γραμμάτων (Cavalier de l’ Ordre des Arts et des Lettres).

Εκτός από μουσική για ταινίες και θέατρο, ο Piovani έχει γράψει συναυλιακή και συμφωνική μουσική, καθώς και μουσική δωματίου. Μέχρι στιγμής έχει γράψει μουσική για πάνω από 130 ταινίες, συμπεριλαμβανομένης και της ταινίας του Περικλή Χούρσογλου “Ο κύριος με τα γκρι”.
Ο ίδιος ισχυρίζεται πως “η κάθε ταινία έχει τη δική της προσωπικότητα. Πρέπει να παραμερίζεις τις φιλοδοξίες σου όταν συνθέτεις ένα σάουντρακ και να ταυτίζεσαι με την ταινία…”

Ο Nicola Piovani, βραβευμένος με Oscar μουσικής για την ταινία “H Ζωή είναι Ωραία”, θα παρουσιάσει μερικά από τα πιο γνωστά έργα του για τον κινηματογράφο διευθύνοντας την 50μελή Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, ενώ ταυτόχρονα θα προβάλλεται στη γιγαντοοθόνη του Μεγάρου πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις ταινίες αυτές.

Είναι η πρώτη φορά που ο συνθέτης παρουσιάζει στην Ελλάδα έργο του με συμφωνική ορχήστρα και οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να τον απολαύσουν σε μερικές από τις σημαντικότερες συνεργασίες του, όπως αυτές με τον Φεντερίκο Φελίνι και τους αδελφούς Ταβιάνι.

Η συναυλία αυτή είναι η πρώτη ενός οπτικοακουστικού αφιερώματος με θέμα κινηματογραφική μουσική από μεγάλους συνθέτες βραβευμένους με Όσκαρ.

Α’ μέρος (50 min)
● KAOS ● THE NIGHT OF THE SHOOTING STARS ● GOOD MORNING
BABΙLONIA

B’ μέρος (50 min)
● LA VITA E BELLA (Η Ζωή είναι Ωραία) ● LA VOCE DELLA LUNA
● GINGER E FRED

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b