MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Νύχτες Πρεμιέρας- “Senna”: Ψυχή και αδρεναλίνη!

Το ντοκιμαντέρ στη ζωή του θρυλικού οδηγού της φόρμουλα 1 Ayrton Senna προβλήθηκε στα πλαίσια των Νυχτών Πρεμιέρας. Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία του Asif Kapadia και με κείμενα του Manish Pandey, βασίστηκε σε ένα πλούσιο υλικό σε εικόνες από αγώνες και συνεντεύξεις του μεγάλου σταρ της αυτοκίνησης. Είχε μάλιστα απλόχερη τη βοήθεια της οικογένειας του Senna.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Χάρη σε αυτό το τεράστιο υλικό, μπόρεσε να στηθεί ένα οπτικό αφήγημα, το οποίο, όχι μόνο εξιστορεί τη ζωή του μεγάλου οδηγού, μέχρι τον τραγικό του θάνατο στην πίστα του San Marino το 1994, αλλά και να αναδεικνύει χαρακτήρες, καθώς και την ατμόσφαιρα από τη ζωή των πιλότων της Φόρμουλα 1.

Η περίοδος, στην οποία μεσουράνησε το άστρο του Βραζιλιάνου οδηγού, ήταν μια περίοδος, στην οποία οι αγώνες έδιναν μεγαλύτερο σασπένς, καθώς τα αυτοκίνητα ήταν λιγότερο ασφαλή και οι προσπεράσεις πιο εύκολες. Το δράμα και η αγωνία ήταν στην ημερήσια διάταξη. Όμως τίποτα δεν διαφήμισε τους αγώνες τόσο, όσο η κόντρα Prost- Senna -οι δύο κορυφαίοι οδηγοί τότε στον κόσμο, οι οποίοι για δύο χρονιές βρέθηκαν μαζί στην Μακλάρεν. Η περίπτωση τους θυμίζει την πιο σύγχρονη περίπτωση Alonso- Hamilton και αποδεικνύει ότι δύο top οδηγοί στην ίδια ομάδα θα ανταγωνισθούν μέχρι τέλους και αυτό θα κάνει κακό στην ομάδα.

Το ντοκιμαντέρ είναι, εύλογα, συγκινησιακά φορτισμένο. Ο Senna ήταν σύμβολο για το βραζιλιάνικο λαό και πολύ αγαπητός στον κοινό της F1, για το αυθεντικό και παράτολμο στυλ οδήγησής του. Παράλληλα, τεράστιο δράμα και μεγάλη λύπη στον κόσμο ολόκληρο προκάλεσε το πρόωρο και τραγικό τέλος του. Και μολονότι η οπτική της ταινίας έχει ως επίκεντρο τον Βραζιλιάνο οδηγό και σε περίπλοκες αποφάσεις των αγωνοδικών της φόρμουλα 1 αφήνει να εννοηθεί ότι αδικήθηκε προς όφελος του Alain Prost, του “καθηγητή”, δεν είναι αγιογραφία του. Θεωρώ ότι είναι μια έντιμη προσπάθεια να αναδείξει την προσωπικότητα του Senna, όπως αυτή έβγαινε στην καθημερινότητά του, αλλά κυρίως στις ακραίες συνθήκες των αγώνων, όπου οι τεράστιες ταχύτητες, η αδρεναλίνη και η πίεση για τη νίκη βγάζουν έναν άλλο, πάρα πολύ ανταγωνιστικό και παθιασμένο χαρακτήρα.

Μάλιστα, παρουσιάζουν όλες τις απόψεις γύρω από το Senna: τις ακραίες εκδηλώσεις λατρείας από το κοινό, την αγάπη και την εκτίμηση που του έτρεφαν οι οικείοι του, αλλά και πολλοί συνεργάτες του. Όμως προβάλλει και τις αντιρρήσεις που εξέφραζαν ανταγωνιστές του, όπως ο Prost, (ο οποίος έλεγε ότι ο Senna νομίζει πως δεν θα σκοτωθεί, γιατί πιστεύει στο Θεό, και αυτό είναι επικίνδυνο για τους άλλους οδηγούς) αλλά και παλιοί πρωταθλητές της F1, όπως ο Jackie Stewart.

Η πιο έντονη σκηνή ήταν, ομολογουμένως, αυτή που δείχνει το μοιραίο ατύχημα του Ayrton. Τα σχεδόν ανατριχιαστικά πλάνα είναι από βίντεο μέσα από το cockpit του μεγάλου οδηγού, την ώρα που πραγματοποιούσε το μοιραίο γύρο, μέχρι το σημείο, που εξαιτίας μιας αστοχίας του αυτοκινήτου του, χάνει τον έλεγχο και πέφτει στον τοίχο. Η αλήθεια είναι ότι ήταν άτυχος, όχι μόνο λόγω του προβλήματος που παρουσίασε το αυτοκίνητο, αλλά και διότι ένα κομμάτι  αποκολλήθηκε και τον χτύπησε στο κεφάλι. Το υπόλοιπο σώμα του έμεινε ανέπαφο από κάθε τραυματισμό. Όπως λένε οι άνθρωποι που μιλούσαν στο ντοκιμαντέρ, απλώς η τύχη του είχε εξαντληθεί. Αν αυτό το κομμάτι είχε πεταχτεί λίγους πόντους επάνω ή κάτω από το σημείο που τον βρήκε, δεν θα είχε πάθει σχεδόν τίποτα.

Συνολικά, πρόκειται για ένα εξαιρετικό, καθαρά κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ, που αφήνει την εικόνα να μιλήσει μόνη της, με τον ανθρώπινο παράγοντα πάρα πολύ έντονο, αλλά και με πολύ ένταση, γκάζια, αδρεναλίνη, νοσταλγία για μια εποχή της F1 πιο οδηγοκεντρική από τη σημερινή, η οποία πραγματικά μαγνήτιζε το κοινό. Ωστόσο, δεν παύει να είναι και μια περίοδος, στην οποία η ασφάλεια των οδηγών περνούσε σε κάπως δεύτερη μοίρα, με ένα από τα αποτελέσματα τον τραγικό θάνατο του Βραζιλιάνου σταρ. Μετά το φοβερό συμβάν, οι υπεύθυνοι άλλαξαν τις προδιαγραφές των αυτοκινήτων στα θέματα ασφαλείας, με αποτέλεσμα να μην έχει υπάρξει άλλος θάνατος στις πίστες από τότε.

Σε όσους αρέσουν τα αυτοκίνητα και τα γκάζια, θα είναι ένα από τα αγαπημένα τους ντοκιμαντέρ. Αλλά και πολύς κόσμος, που δεν είναι φαν του είδους, πιστεύω ότι θα συγκινηθεί από την τραγωδία, αλλά και την προσωπογραφία του Senna,καθώς και τους υπόλοιπους χαρακτήρες που αναδεικνύονται με μαεστρία μέσα από το ντοκιμαντέρ.

 

Γιώργος Σμυρνής

[iframe width=”560″ height=”315″ src=”http://www.youtube.com/embed/KFzx2PnBhYc” frameborder=”0″ allowfullscreen ]

Περισσότερα από ΕΙΔΑΜΕ / Παραστάσεις
VIMA_WEB3b