MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
19
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Νόσος Πάρκινσον: Όχι πια «νόσος των ηλικιωμένων» – Νέα δεδομένα και σύγχρονες θεραπείες

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Η Πάρκινσον αφορά πολλούς ανθρώπους κάτω των 50 ετών και είναι πλέον η ταχύτερα αυξανόμενη νευρολογική διαταραχή στον κόσμο, με τον αριθμό των ασθενών να έχει διπλασιαστεί μέσα σε μόλις 25 χρόνια.

author-image Ελένη Δασκαλάκη

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Για χρόνια θεωρούσαμε τη Νόσο Πάρκινσον ως μια πάθηση που αφορά αποκλειστικά την τρίτη ηλικία. Ωστόσο, η επιστημονική κοινότητα έρχεται να ανατρέψει αυτή την αντίληψη. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Πάρκινσον είναι πλέον η ταχύτερα αυξανόμενη νευρολογική διαταραχή στον κόσμο, με τον αριθμό των ασθενών να έχει διπλασιαστεί μέσα σε μόλις 25 χρόνια.

Παρά τη ραγδαία εξάπλωσή της, η νόσος παραμένει σε μεγάλο βαθμό «αόρατη» – και όχι μόνο επειδή τα συμπτώματά της μπορούν εύκολα να παρερμηνευτούν, αλλά και γιατί επηρεάζει και νεότερους ανθρώπους, ακόμα και κάτω των 50 ετών. Αυτά ήταν μερικά από τα βασικά σημεία που αναδείχθηκαν σε πρόσφατη εκδήλωση του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών και Φροντιστών ΠΑΡ.ΚΙΝ.Σ.Ο.Ν., παρουσία ειδικών νευρολόγων και θεσμικών φορέων.

Από αριστερά: κ. Παντελής Στάθης MD, PhD, Δ/ντης – Επιστημονικός Υπεύθυνος νοσοκομείου MEDITERRANEO, εκπρόσωπος κλάδου Κινητικών Διαταραχών της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας, κα Βασιλική-Κωνσταντίνα Γκογκοζώτου, Μη Εκτελεστική Πρόεδρος Ε.Ο.Π.Υ.Υ., κα Φωτεινή Σκόνδρα, Πρόεδρος του Συλλόγου ΠΑΡ.ΚΙΝ.Σ.Ο.Ν., κ. Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Υγείας, κ. Σπυρίδων Κονιτσιώτης, Καθηγητής Νευρολογίας, διευθυντής Νευρολογικής Κλινικής ΠΓΝΙ, πρόεδρος Ιατρικής Σχολής  Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, πρόεδρος της Ακαδημίας Νευροεπιστημών

Συμπτώματα και πρώιμη διάγνωση: Μια νέα ματιά στη νόσο

«Η Πάρκινσον δεν είναι απλώς ένα ζήτημα της τρίτης ηλικίας – είναι μια εξελισσόμενη αιτία σοβαρής αναπηρίας, που μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία», επισήμανε ο καθηγητής Νευρολογίας Λεωνίδας Στεφανής, υπογραμμίζοντας τη σημασία της έγκαιρης αναγνώρισης των πρώτων ενδείξεων.

Τα συμπτώματα δεν περιορίζονται στον γνωστό τρόμο των χεριών. Συχνά περιλαμβάνουν μυϊκή δυσκαμψία, βραδυκινησία, κόπωση, διαταραχές ύπνου και μεταβολές στη διάθεση – ενδείξεις που μπορεί εύκολα να αποδοθούν στο στρες ή την κούραση. Γι’ αυτό και η ευαισθητοποίηση γύρω από τα «σιωπηλά» συμπτώματα είναι κρίσιμη.

Πιο κοντά σε εξατομικευμένες θεραπείες – Νέα μορφή λεβοντόπας με αποζημίωση

Ένα σημαντικό βήμα για τους Έλληνες ασθενείς έγινε πρόσφατα με την ένταξη της υποδόριας έγχυσης λεβοντόπας στον κατάλογο των αποζημιούμενων φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ. Η νέα αυτή μορφή παρέχει συνεχή, σταθερή χορήγηση της ουσίας, μειώνοντας τις έντονες διακυμάνσεις των συμπτωμάτων.

«Ήταν μια δύσκολη αλλά απαραίτητη απόφαση», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας πως η καινοτόμος θεραπεία συμβάλλει ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και περιορίζει τις παρενέργειες των προηγούμενων σχημάτων.

Ο κ. Στεφανής χαρακτήρισε την εξέλιξη «καθοριστικό σταθμό», ενώ τόνισε την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της υποστήριξης των ασθενών μέσω πρόσβασης σε σύγχρονες επεμβατικές μεθόδους όπως οι νευροδιεγέρτες, αλλά και τη δημιουργία εξειδικευμένων πολυεπιστημονικών κέντρων.

Προχωρώντας προς ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης

Η ανάγκη χάραξης μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την Πάρκινσον κυριάρχησε στην ημερίδα του ΠΑΡ.ΚΙΝ.Σ.Ο.Ν., με το σύνθημα «Μη Μένεις OFF – Δήλωσε ΠαρON». Όπως δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου, Φωτεινή Σκόνδρα, οι ασθενείς δεν είναι πλέον αόρατοι – και η πρόσφατη θεσμοθέτηση της νέας θεραπείας αποτελεί καρπό συλλογικής προσπάθειας.

Ο Σύλλογος συνεχίζει να συνεργάζεται με ευρωπαϊκές οργανώσεις για την προώθηση της αναγνώρισης της Πάρκινσον ως προτεραιότητα δημόσιας υγείας. Όπως επισημάνθηκε, ένας ολοκληρωμένος εθνικός σχεδιασμός θα μπορούσε να προσφέρει τόσο καλύτερη φροντίδα για τους ασθενείς όσο και ουσιαστικά οφέλη για το δημόσιο σύστημα υγείας.

Πρόληψη και έρευνα: Το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας Γεώργιος Τσιβγούλης, προτεραιότητα πρέπει να αποτελέσει η πρόσβαση όλων των ασθενών στις σύγχρονες θεραπείες και η υποστήριξη της αυτονομίας τους.

Ελπίδες δημιουργεί και η πρόοδος της διεθνούς έρευνας. Μελέτες όπως το πρόγραμμα PPMI, στο οποίο συμμετέχουν και Έλληνες ασθενείς, αναμένεται να ανοίξουν τον δρόμο για ακόμη πιο πρώιμες διαγνώσεις και παρεμβάσεις, πριν καν εμφανιστούν τα βαριά κινητικά συμπτώματα. Όπως σχολίασε ο κ. Στεφανής, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά τον τρόπο διαχείρισης της νόσου στο άμεσο μέλλον.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από The Art of Life
Σχετικά Θέματα
The Art of Life
Θεραπευτική πλασμαφαίρεση: Πώς και πού γίνεται με ασφάλεια και πότε συστήνεται
The Art of Life
Μετά τα 50: Συνδέεται η εμμηνόπαυση με τη γήρανση;
The Art of Life
Φούσκωμα στην κοιλιά: Οι 7 πιο συχνές αιτίες και τι πραγματικά βοηθά
The Art of Life
Γυαλιά ηλίου: 6 λόγοι για να μην τα αποχωρίζεστε ούτε τον χειμώνα
The Art of Life
Fascia training: Γιατί όλοι μιλούν ξαφνικά για την περιτονία στην άσκηση
The Art of Life
Πλασμαφαίρεση: 7 ερωτήσεις και απαντήσεις για τη θεραπεία που «καθαρίζει» το πλάσμα του αίματος
The Art of Life
Το πιο αρωματικό φθινοπωρινό πιάτο: Σαλάτα με σταφύλι, φέτα και καρύδια
The Art of Life
«Μπορώ να τρώω σύκα αν έχω διαβήτη;»
The Art of Life
Γιατί παρά τις συνεχείς εξελίξεις, ο καρκίνος των ωοθηκών εξακολουθεί να μας απειλεί;
The Art of Life
Βλεφαροπλαστική: Οι 4+1 πιο συχνοί μύθοι για την πιο δημοφιλή επέμβαση
The Art of Life
Μακαρονοσαλάτα με κεφίρ, λαχανικά και φέτα: Ένα χορταστικό γεύμα για την επιστροφή από τις διακοπές
The Art of Life
Μπορούν τα φάρμακα απώλειας βάρους να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου;