MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΔΡΑΜΑ

Ένας εχθρός του λαού, σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη στο Θέατρο Ρεκτιφιέ

Το κλασικό αριστούργημα του Ερρίκου Ίψεν, «Ένας Εχθρός του Λαού», κάνει πρεμιέρα, στο Θέατρο Ρεκτιφιέ, σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη.

Monopoli Team

Το «Ένας εχθρός του λαού» του Henrik Ibsen, έργο γραμμένο το 1882, σοκάρει με την επικαιρότητά του. Ένα έργο πολιτικό, που αποτυπώνει με ειλικρίνεια και αιχμηρότητα τα ηθικά́ διλήμματα και τις αποφάσεις που κάθε πολίτης και κοινωνία καλείται να αντιμετωπίσει και να πάρει.

Στην παράσταση, σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη, στη σκηνή του θεάτρου Ρεκτιφιέ, θα παρακολουθήσουμε έξι ηθοποιούς που θα αφηγηθούν και θα αναπαραστήσουν την ιστορία της μικρής παραλιακής πόλης Skien (γενέτειρα του Henrik Ibsen), σαν δραματοποιημένο ντοκουμέντο μιας  συνέλευσης, όπου όλο το παρασκήνιο και οι πολιτικοί και προσωπικοί χειρισμοί έρχονται σιγά-σιγά στην επιφάνεια. Στην παράσταση συμμετέχουν μαθητές από το Εργαστήρι Κίνησης και Αυτοσχεδιασμού του Studio Trajectory.

Λίγα λόγια για την υπόθεση:

Ο Thomas Stockmann, γιατρός μίας μικρής, πρόσφατα αναπτυσσόμενης εξαιτίας των θεραπευτικών λουτρών της, πόλης, ανακαλύπτει πως τα λουτρά́ είναι μολυσμένα. Προκειμένου να ενημερώσει τους συμπολίτες του για το πρόβλημα θα ζητήσει τη βοήθεια του τοπικού́ Τύπου και της πολιτικής ηγεσίας.

Ο Τύπος θα ενθουσιαστεί́ με το σκάνδαλο και θα τον αποκαλέσει ήρωα. Αντίθετα η πολιτική́ ηγεσία θα τον ενημερώσει πως μια ανακατασκευή́ των λουτρών σημαίνει μια επιπλέον φορολογία για τους πολίτες και ανακοπή́ της οικονομικής ανάπτυξης της πόλης. Ο γιατρός θα συγκαλέσει συγκέντρωση πολιτών. Στην συγκέντρωση θα βρεθεί́ μπροστά́ σε μια απρόθυμη για την αλήθεια κοινή γνώμη. Οι ισορροπίες αλλάζουν. Ο Τύπος και η ηγεσία θα συνταχθούν με τη γνώμη των πολλών. Ο γιατρός θα αμφισβητήσει το δίκαιο και το ορθό́ της πλειοψηφίας και σύντομα, οι πολίτες θα τον αποκηρύξουν ως «εχθρό της κοινωνίας και του λαού». Το ηθικό́ δίλημμα του γιατρού́ θα ενταθεί́ ακόμα περισσότερο.

Αποσπάσματα από δυο επιστολές του Henrik Ibsen, στον George Brandes, την περίοδο πριν την έκδοση του « Εχθρού του λαού»:

17 Φεβρουάριου 1881: «..Τάσσομαι με την επανάσταση που αξιώνει ως προϋπόθεση για την ένωση των πολίτων την ελεύθερη φρόνηση και την πνευματική́ συγγένεια…»

3 Ιανουάριου 1882: «.. Πιστεύω πως το δίκιο το ‘χει αυτός που συνδέεται βαθύτατα με το μέλλον. Ένας εχθρός του λαού…»

* (εισαγωγή – μετάφραση – σχόλια Θ. Παπαδημητρόπουλος / πρόλογος-επιμέλεια -σχόλια Ήρκος Αποστολίδης εκδ. Gutenberg)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟ Μικρός Έγιολφ, του Χένρικ Ίψεν στο Από Μηχανής Θέατρο12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Henrik Ibsen
Μετάφραση: Μαργαρίτα Μέλμπεργκ
Σκηνοθεσία: Γεωργία Μαυραγάνη

Σκηνικά: Άρτεμις Φέσσα
Κοστούμια: Άρτεμις Φέσσα
Μουσική: Χάρης Νείλας

Παίζουν: Ειρήνη Αδάμου, Βαγγέλης Αμπατζής, Γιώργος Ζυγούρης , Γιάννης Κατσιμίχας, Στέφανος Λώλος ,Σταύρος Τσιτσόπουλος | Μαζί τους εμφανίζονται: Ναταλία-Ανδριάνα Ειρηνάκη, Αναστασία Μπόλλα, Γιώργος Νάτσης, Μελίνα Παούρη, Νεφέλη Παούρη, Νάσια Στρατικοπούλου

Διάρκεια: 70 λεπτά
Τιμές Εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 16€ , Φοιτητικό – Άνω των 65: 14€, Άνεργοι – ΑμΕΑ: 8€.
Διάρκεια Παραστάσεων: 9-30 Μαΐου 2024
Πληροφορίες: Προπώληση: more.com
Παραστάσεις: Τετάρτη - Κυριακή στις 20:30* | Το Σάββατο 01/06 και Κυριακή 02/06 η παράσταση θα παιχτεί στο ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου.
Βοηθός Σκηνοθετη: Δήμητρα Στρατικοπούλου
Link Εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/enas-exthros-tou-laou/
Πληροφορίες Χώρου: Ρεκτιφιέ - Κέντρο Έρευνας Μικτών Παραστατικών Τεχνών, Λ. Κωνσταντινουπόλεως 119, Αθήνα. Τηλ: 698 187 1669.
Φωτογραφίες: Νίκη Δουλγεράκη
ΔΕΙΤΕ ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΤΑΙ
  • Αθήνα
Κεραμεικός
Ρεκτιφιέ – Κέντρο Έρευνας Μικτών Παραστατικών Τεχνών
Απο 09/05/2024 εως 30/05/2024
Λ. Κωνσταντινουπόλεως 119
Τετ/Πέμ/Παρ/Σάβ/Κυρ: 20:30
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
VIMA_WEB3b