MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
02
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

24ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου: 10 ταινίες που δεν θέλεις να χάσεις

Το 24ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου επιστρέφει από τις 2 έως τις 10 Απριλίου. Ακολουθούν 10 ταινίες που αξίζουν την προσοχή σας από το φετινό πρόγραμμα.

Φωτεινή Νικολίτσα | 02.04.2024

Όπως κάθε άνοιξη, έτσι και φέτος επιστρέφει το 24ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος στις 2-10 Απριλίου 2024. Διεξάγεται ταυτόχρονα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα, Χανιά και για πρώτη φορά φέτος σε Καβάλα και Καστοριά.

Το φετινό πλούσιο πρόγραμμα περιλαμβάνει 46 μεγάλου μήκους και 11 μικρού μήκους ταινίες αλλά και εκθέσεις, συναυλίες, ειδικές προβολές και συζητήσεις. Η ταινία έναρξης  (2/4, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με προσκλήσεις) είναι το «Το γύρισμα» της Cédric Kahn και ταινία λήξης (10/4, στον Δαναό με προσκλήσεις) είναι το «Ντααααλί!» του Quentin Dupieux.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠώς γίνεσαι κινηματογραφιστής σήμερα;12.09.2018

Ακολουθούν οι 10 προτάσεις μας για φέτος…
Η Αρπαγή, της Iris Kaltenbäck: 5/4 Αθήνα, 10/04 Θεσσαλονίκη

Σύνοψη: Η Lydia, μια μαία, είναι πρόσφατα χωρισμένη και η καλύτερή της φίλη, Salomé, είναι έγκυος. Όταν η Lydia κρατώντας το μωρό της φίλης της, συναντήσει τυχαία τον Milos, έναν νέο έρωτα που γνώρισε πρόσφατα, ισχυρίζεται πως το παιδί είναι δικό της και αυτός είναι ο πατέρας.
Αυτή είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Iris Kaltenbäck ενώ έχει κάνει στο παρελθόν και την μικρού μήκους “Le Vol des Cigognes” με παρόμοια θεματική.

6 Πόδια Πάνω από το Έδαφος του Karim Bensalah: 4/4 Αθήνα

Σύνοψη: Ο Sofiane, γιος ενός Αλγερινού πρώην διπλωμάτη, έζησε όλη του τη ζωή στο εξωτερικό. Φοιτητής πλέον στη Λυών, πέφτει θύμα μιας διοικητικής απόφασης και ζει υπό την απειλή της απέλασης. Με την ελπίδα ότι θα αποκτήσει έτσι την πολυπόθητη νομιμοποίηση, αποφασίζει να εργαστεί προσωρινά σε ένα γραφείο κηδειών για μουσουλμάνους. Χωρίς ταυτότητα και άβολα στο πετσί του, θα ανακαλύψει ότι η εργασία με πεθαμένους μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα διαφωτιστική.
Αυτή είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Karim Bensalah.

Κυνήγι Γειτόνων των Antonin Fourlon & Frédéric Forestier: 7/4 Αθήνα

Σύνοψη: O Simon και η Adelaide με τα δυο τους παιδιά αποφασίζουν να αφήσουν το Παρίσι και να έρθουν να μείνουν σε ένα ήσυχο χωριό. Ωστόσο, η ησυχία τους θα διαταραχθεί όταν συνειδητοποιούν ότι οι φιλικοί γείτονές τους χρησιμοποιούν τον κήπο τους ως κυνηγότοπο και θα αναγκαστούν να τα βάλουν μαζί τους.

Πρώτη συνεργασία για αυτό το σκηνοθετικό δίδυμο. Ο Frédéric Forestier έχει ήδη σκηνοθετήσει αρκετές ταινίες με πιο γνωστή την ταινία Ο Αστερίξ στους Ολυμπιακούς Αγώνες” σε συν-σκηνοθεσία με τον Thomas Langmann.

Πανικός της Justine Triet: 3/4 Αθήνα, 8/4 Χανιά, 9/4 Λάρισα, Καβάλα & Καστοριά, 10/4 Πάτρα

Σύνοψη: Στις 6 Μαΐου 2012, η Laetitia, δημοσιογράφος τηλεόρασης, έχει αργήσει να φύγει για την κάλυψη των προεδρικών εκλογών. Εκείνη την ημέρα αποφασίζει να έρθει ο πρώην άνδρας της για να επισκεφτεί επιτέλους τις έφηβες κόρες τους. Δύο έφηβες εκτός ελέγχου, μια μπέιμπι σίτερ σε απόγνωση, ένας περαστικός εραστής, ένας μισάνθρωπος δικηγόρος, η Γαλλία κομμένη στα δύο: είναι Κυριακή, όλα μπερδεύονται, τίποτα δεν πάει καλά!

Η Justine Triet είναι πια γνωστή παγκοσμίως για την καθηλωτική “Ανατομία μιας Πτώσης” που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών και το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου. Ο “Πανικός” ήταν η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας που σκηνοθέτησε και μεγάλο μέρος της ταινίας γυρίστηκε στους δρόμους του Παρισιού κατά τις εθνικές εκλογές της 6ης Μαΐου 2012.

Βαθύ Σκοτάδι του Mathieu Turi: 7 & 10/04 Αθήνα

Σύνοψη: Μια ομάδα ανθρακωρύχων συνοδεύει έναν καθηγητή για να συλλέξει δείγματα σε βάθος χιλίων μέτρων κάτω από την επιφάνεια της γης. Όταν μία κατολίσθηση τους εγκλωβίζει, ανακαλύπτουν μια κρύπτη βγαλμένη από άλλη εποχή και άθελά τους ξυπνούν ένα θρυλικό αιμοδιψές πλάσμα.

Ο Mathieu Turi φαίνεται πως έχει βρει το είδος που τον αφορά. Έχει γυρίσει ακόμη δύο ταινίες μεγάλου μήκους που ανήκουν στο ευρύτερο είδος του τρόμου, το Hostile” και το “Meander”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤο 24ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου συνεπές στο ανοιξιάτικο ραντεβού του12.09.2018

To Θηρίο στη Ζούγκλα του Patric Chiha: 5 & 6/4 Αθήνα

Σύνοψη: Ένας άνδρας και μια γυναίκα αναμένουν επί 25 χρόνια ένα μυστηριώδες γεγονός σε ένα νυχτερινό κέντρο. Από το 1979 έως το 2004, ξετυλίγεται η ιστορία της disco και της techno, η ιστορία μιας ερωτικής σχέσης, η ιστορία μιας εμμονής.

Η ταινία είναι μια ελεύθερη διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Henry James.

Μαζί Ξανά του Stéphane Brizé: 7/4 Θεσσαλονίκη, 9/4 Αθήνα

Σύνοψη: Ο Mathieu, γνωστός ηθοποιός, ζει στο Παρίσι και η Alice, καθηγήτρια πιάνου, σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη στη δυτική Γαλλία. Οι δυο τους ερωτεύτηκαν πριν από δεκαπέντε χρόνια κι έπειτα ο καθένας πήρε το δρόμο του. Όταν ο Mathieu πηγαίνει σε θαλάσσια λουτρά για να ελαφρύνει τη μελαγχολία του, ξανασυναντά τυχαία την Αlice.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο 80ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, όπου και διαγωνίστηκε για τον Χρυσό Λέοντα. Ο Stéphane Brizé είναι ένας εξαιρετικά καταξιωμένος Γάλλος σκηνοθέτης και σεναριογράφος με σταθερή παρουσία στα μεγαλύτερα φεστιβάλ κινηματογράφου.

Οι Μαίες της Léa Fehner: 4 & 9/4 Αθήνα, 8/4 Θεσσαλονίκη

Σύνοψη: Η Louise και η Sofia, δύο νέες μαίες, έρχονται πολύ γρήγορα αντιμέτωπες με τις καθημερινές δυσκολίες του επαγγέλματός τους σε ένα νοσοκομείο στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Θα αντέξει η φιλία τους;

Η ταινία κέρδισε το Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής – Κατηγορία Πανόραμα στην Berlinale του 2023.

Σκοτώστε τον Βενσάν του Stéphan Castang: 6/4 Αθήνα

Σύνοψη: Από τη μια στιγμή στην άλλη, ο Vincent δέχεται πολλαπλές δολοφονικές επιθέσεις από αγνώστους χωρίς κάποιον προφανή λόγο. Όταν τα πράγματα ξεφεύγουν από τον έλεγχο, αναγκάζεται να να φύγει και να αλλάξει εντελώς τη ζωή του.

Σατυρική μαύρη κωμωδία -θρίλερ χαρακτηρίζεται το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Stéphan Castang.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ ταινία «Ευχή» των Walt Disney Animation Studios έρχεται αποκλειστικά στο Disney+12.09.2018

Eμείς της Alice Diop: 8/4 Αθήνα

Σύνοψη: Μια γραμμή του προαστιακού RER B, διασχίζει την πόλη από το βορρά προς το νότο. Μία σειρά από συναντήσεις: μια καθαρίστρια στο Roissy, ένας σιδεράς στο Le Bourget, μια νοσοκόμα στο Drancy, ένας συγγραφέας στο Gif-sur-Yvette, ένας κυνηγός στη Vallée de Chevreuse και μία κινηματογραφίστρια που επιστρέφει στον τόπο των παιδικών της χρόνων.

Με αυτό το ντοκιμαντέρ η Alice Diop κέρδισε το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ & Καλύτερης Ταινίας του τμήματος Encounters στο Φεστιβάλ Βερολίνου του 2021. Η Diop έχει ασχοληθεί κυρίως με το ντοκιμαντέρ ενώ η πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας με τίτλο “Saint Omer” κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο 79ο Φεστιβάλ Βενετίας αλλά και το Βραβείο Luigi De Laurentiis.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Δείτε αναλυτικά το προγραμμα του Φεστιβάλ εδώ https://festivalfilmfrancophone.gr/

Εισιτήρια εδώ: https://www.more.com/cinema/festival/24o-festival-du-film-francophone-de-grece/

 

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b