MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Βαγγέλης Χαρισόπουλος: Το ελληνικό stand up έχει αλλάξει πολύ. Δεν είναι πια underground είδος

Ο Βαγγέλης Χαρισόπουλος παραδέχεται ότι δεν είναι ο πιο politically correct κωμικός – αλλά πάντα προσέχει τι λέει. Εξάλλου αυτό που θέλει είναι να δοκιμάζει τα όρια του κοινού, να το κάνει να σκέφτεται. Αυτό θα κάνει και την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου στην solo του παράσταση, “Πόσο χρόνο έχω;”

Τατιάνα Γεωργακοπούλου | 31.01.2024

Δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, κωμικός. Ο Βαγγέλης Χαρισόπουλος έχει πολλές ιδιότητες και κατά πάσα πιθανότητα η φωνή του σού είναι πολύ γνώριμη. Είτε από τις ραδιοφωνικές εκπομπές του, είτε από το Shopping Star, την εκπομπή μόδας του STAR, στην οποία τα τελευταία οχτώ χρόνια αναλαμβάνει τον σχολιασμό, με τον δικό του, μοναδικό τρόπο.

Αυτή η “φωνή” που εδώ και χιλιάδες απογεύματα μάς χαρίζει το γέλιο που τόσο χρειαζόμαστε, έχει και πρόσωπο και ως stand up comedian μιλά για όσα τον απασχολούν – από την καταπιεσμένη μειονότητα των φαλακρών, τη μετα-covid εποχή, τον εθισμό στα social media μέχρι την επικαιρότητα – στην πρώτη του solo παράσταση, με (τον πολύ γνώριμο για εμάς τους τηλεθεατές) τίτλο “Πόσο χρόνο έχω;”.

Εμείς, με αφορμή την παράστασή του την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου στο Arch, μιλήσαμε με τον Βαγγέλη Χαρισόπουλο για το χιούμορ, την ελληνική stand up σκηνή, την πολιτική ορθότητα.

Γεννηθήκατε και μεγαλώσατε στη Θεσσαλονίκη. Τι θυμάστε από τα παιδικά σας χρόνια εκεί;

Θυμάμαι τα πάντα. Το «λάμδα», το χρώμα του, το πόσο παχύ είναι, τη γεμάτη γεύση του, το σχολείο μου που στεγαζόταν σε παλιά στρατιωτικά κτήρια, και φυσικά το ηλιοβασίλεμα της πόλης, που είναι καλύτερο και σίγουρα φθηνότερο ακόμη και από της Σαντορίνης.

Μεγαλώνοντας, το χιούμορ τι ρόλο έπαιζε στη ζωή σας;

Τεράστιο. Κατ’αρχάς, χρειαζόταν χιούμορ για να αντιμετωπίσω τις αμέτρητες χυλόπιτες που έτρωγα. Έπειτα, υπήρξε το βασικό μου «όπλο» στο ραδιόφωνο, και πλέον χαίρομαι που με το standup και την τηλεόραση, μπορώ και ζω από αυτό.

Πότε ανακαλύψατε το stand up και πότε αποφασίσατε να δοκιμαστείτε σε αυτό; Ήταν εύκολη αυτή η απόφαση δεδομένου ότι τότε εργαζόσασταν ήδη ως δημοσιογράφος;

Το ανακάλυψα το 2015, οπότε και έκανα το πρώτο μου open mic, αλλά ουσιαστικά ξεκίνησα να παίζω τρία χρόνια αργότερα.Η πρώτη μου απόπειρα ήταν πολύ δύσκολη, καθώς εργαζόμουν ως ρεπόρτερ σε μεγάλο δελτίο ειδήσεων και φοβόμουν μήπως κάποιο βιντεάκι μου γίνει viral και δεν μπορώ μετά να μεταδώσω σοβαρές ειδήσεις. Μάλιστα, στο πρώτο open mic, βγήκα με καπελάκι, νομίζοντας ότι έτσι θα ήμουν ινκόγκνιτο. Ήταν το πιο αστείο απ’όλα.

Υπάρχουν εξαιρετικοί Έλληνες κωμικοί που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από τους ξένους

Τι θυμάστε από την πρώτη σας εμφάνιση στη σκηνή ως stand up comedian;

Θυμάμαι ότι στην πρώτη παράσταση που διοργάνωσα μαζί με άλλους 4 συναδέλφους, δεν λειτουργούσε κανένα από τα ΤΡΙΑ μικρόφωνα που είχαμε φέρει. Ετσι, κάναμε όλη την παράσταση unplugged. Μεγάλες στιγμές.

Τι είναι αυτό που αγαπάτε περισσότερο στο stand up;

Μ’αρέσει ότι όλο το κείμενο της παράστασης είναι δικό μου, χωρίς περιορισμούς από κανέναν και με συγκινεί η αποδοχή του κοινού. Το συναίσθημα που έχεις όταν γελάνε με τα αστεία σου και σε χειροκροτούν είναι από τα πιο δυνατά που μπορεί να νιώσει κάποιος.

Η πρώτη σας solo παράσταση έχει τίτλο “Πόσο χρόνο έχω;” – και όσοι έχουν δει το Shopping Star σίγουρα αναγνωρίζουν αυτή τη φράση. Πώς είναι να είστε η “φωνή” του Shopping Star όλα αυτά τα χρόνια;

Είναι μια εκπομπή που έχω αγαπήσει πάρα πολύ, και έχει γίνει πλέον μέρος της ζωής μου. Πέρα από την μεγάλη επιτυχία που έχει, αποτελεί μία από τις πιο ευχάριστες συνεργασίες που είχα ποτέ στην καριέρα μου. Και σίγουρα μου έχει προσφέρει μεγάλη αναγνωρισιμότητα.

Στην παράσταση σας, τι θα ακούσουμε;

Μιλάω για την καταπιεσμένη μειονότητα των φαλακρών, το πως είναι να μεγαλώνεις όντας υποχόνδριος, για την μετα-covid εποχή, τις σχέσεις, και τον εθισμό μας στα social media. Θα ακούσετε και πράγματα για την επικαιρότητα, όμως σας τα φυλάω για έκπληξη.

Δεν είμαι και ο πιο πολιτικώς ορθός κωμικός που υπάρχει, αλλά προσέχω τι λέω. Δοκιμάζω τα όρια του κοινού με τρόπο που τους κάνω να σκεφτούν

Ποια είναι η άποψή σας για την πολιτική ορθότητα; Θεωρείτε τον εαυτό σας politically correct;

Σίγουρα έφερε αλλαγές που έπρεπε να γίνουν και αναδιαμόρφωσε τον δημόσιο λόγο και τις κοινωνικές σχέσεις προς το καλύτερο. Το μεγάλο στοίχημα εδώ είναι να μην περάσουμε στο άλλο άκρο, και φοβόμαστε να πούμε και να γελάσουμε με ο,τιδήποτε. Δεν είμαι και ο πιο πολιτικώς ορθός κωμικός που υπάρχει, αλλά παρόλα αυτά, προσέχω τι λέω. Δοκιμάζω τα όρια του κοινού με τρόπο που τους κάνω να σκεφτούν. Έτσι νομίζω τουλάχιστον.

Πόσα έχουν αλλάξει στο ελληνικό stand up, από τότε που κάνατε τα πρώτα σας βήματα;

Το ελληνικό standup έχει αλλάξει πάρα πολύ. Υπάρχουν εξαιρετικοί κωμικοί που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από τους ξένους. Κάθε μέρα μπορείς να δεις παραστάσεις στην Αθήνα, αρκετά solo, και βγαίνει συνεχώς νέο «αίμα». Επίσης, το κοινό διευρύνεται, και το είδος δεν είναι πλέον underground, αλλά μια mainstream μορφή διασκέδασης.

Τι σας χαροποιεί και τι σας ξενερώνει στην ελληνική stand up σκηνή, σήμερα;

Με χαροποιεί που στη σκηνή υπάρχουν κωμικοί όλων των φύλων, και ότι το ελληνικό standup comedy έχει πάψει να αποτελεί μια ανδροκρατούμενη σκηνή. Δεν θα έλεγα ότι με ξενερώνει κάτι. Ίσως θα ήθελα πιο τολμηρό λόγο μερικές φορές, και λίγο πιο ανοιχτόμυαλο κοινό. Αλλά είναι θέμα χρόνου κι αυτό, πιστεύω.

Με χαροποιεί που στη σκηνή υπάρχουν κωμικοί όλων των φύλων, και ότι το ελληνικό standup comedy έχει πάψει να αποτελεί μια ανδροκρατούμενη σκηνή

Πού θα θέλατε να δείτε την ελληνική stand up σκηνή να φτάνει;

Θα ήθελα να δω τους έλληνες standup comedians σε σειρές, εκπομπές, και late night shows όχι μόνο ως καλεσμένους, αλλά κυρίως ως παρουσιαστές και σεναριογράφους. Υπάρχουν συνάδελφοι με εκπληκτικό ταλέντο που δεν έχουν αξιοποιηθεί.

Μερικά επόμενα σχέδιά σας που μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας;

Για φέτος νομίζω ότι θα εστιάσω στο Shopping Star και τις παραστάσεις μου, σε Αθήνα και περιφέρεια, στην οποία έπαιξα για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο, ενώ έχω στα σκαριά και ένα podcast/webcast. Για την επόμενη σεζόν θα ήθελα πάρα πολύ να προτείνω και να συμμετάσχω σε κάποιο τηλεοπτικό project με χιούμορ, καθώς και να επιστρέψω στο ραδιόφωνο, που λατρεύω.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ο Βαγγέλης Χαρισόπουλος παρουσιάζει την πρώτη solo παράσταση του, “Πόσο χρόνο έχω;”, στο Arch την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου.

Εισιτήρια
Προπώληση: 12€, Ειδική Τιμή εισιτηρίου Θέασης: 10€

 

Πληροφορίες
Πέμπτη 1 Φεβρουαριου, στις 21:30
Διάρκεια: 70′
Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:30

Arch Club-Live Stage, Κωνσταντινουπόλεως 111,Γκάζι

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b