MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Τα νέα πρόσωπα που ξεχωρίσαμε το 2023 από την ελληνική μουσική σκηνή

Επτά μουσικά σχήματα και νέοι/νέες καλλιτέχνες/ιδες που γνωρίσαμε μέσα στο 2023 ή ξεχωρίσαμε για τις φρέσκιες δουλειές τους

author-image Βαρβάρα Σαββίδη

Ακόμα κι αν παραμένει δύσκολο το να ζει κανείς επαγγελματικά από τη μουσική στην Ελλάδα, τόσο τα νέα πρόσωπα και μουσικά σχήματα που εμφανίστηκαν μέσα στη χρονιά, όσο και εκείνοι/ες που κατάφεραν μετά από χρόνια στο χώρο να κάνουν φέτος το πρώτο τους βήμα κυκλοφορώντας σινγκλ ή ντεμπούτα άλμπουμ, μας κάνουν να αισιοδοξούμε για την ελληνική ανεξάρτητη μουσική σκηνή. Αυτή που έχει κάτι το χειροποίητο, το με πολλή προσωπική δουλειά κι αισθητική φτιαγμένο, που μπορεί να ξεχωρίσει δημιουργώντας ένα προσωπικό ιδίωμα. Και να φτάσει να παίζεται και στο BBC6, σε περιπτώσεις.

Ακολουθούν επτά μουσικοί και σχήματα που μέσα στο 2023 δημιούργησαν το ξεχωριστό μουσικό τους σύμπαν, στο οποίο θέλουμε να βυθιστούμε ακόμα περισσότερο το 2024, μιας και πολλοί ετοιμάζουν νέες δουλειές.

Καλή ακρόαση και καλή μουσική χρονιά!

Alkyone

@Alexia Tyriakidou

Έρχεται από την Έδεσσα, φέρει την αγάπη της για τη φύση, τους folk ήχους και τις πυκνές ενορχηστρώσεις και μας συστήθηκε μέσα από διασκευές σε ελληνικά κομμάτια, όπως το ηπειρώτικο παραδοσιακό “Ξενιτεμένα μου πουλιά, ενώ τον Φεβρουάριο του 2023 η διασκευή της στο “Αερικό” του Θανάση Παπακωνσταντίνου την οδήγησε στο να συνεργαστεί με τον τραγουδοποιό για τις καλοκαιρινές περιοδείες του. Στα τέλη Μαΐου 2023 η Alkyone κυκλοφόρησε τον πρώτο της δίσκο, με τίτλο “Exit Sign” σε στίχους και μουσική δική της, με κομμάτια όπως το “Genesis” να αγαπιούνται ιδιαίτερα από τα εναλλακτικά ραδιόφωνα.

Έλενα Λεώνη

Την Έλενα Λεώνη τη γνωρίζουμε από το πολυφωνικό γυναικείο σχήμα Fonέs της Μαρίνας Σάττι, με την οποία συνεργάζεται εδώ και χρόνια, ενώ θυμόμαστε την πολύ ιδιαίτερη διασκευή που είχε κάνει με τσέλο και άρπα, στον “Ξένο” του Φοίβου Δεληβοριά. Τον Οκτώβριο του 2023 έκανε το δικό της μουσικό βήμα, δημοσιεύοντας το πρώτο της κομμάτι, σε σύνθεση, στίχους, ενορχήστρωση και ερμηνεία δική της, με τίτλο “Έλα”. Πολυτάλαντη περίπτωση, αφού είναι παράλληλα γλύπτρια, ασχολείται επαγγελματικά με τη μουσική και το θέατρο, δουλεύει ως εικονογράφος παιδικών βιβλίων και μυθιστορημάτων. Φωνή ζεστή, με δική της ταυτότητα κι εξαιρετική μουσικός, που αναμένουμε να μας δώσει ακόμη περισσότερες δικές της συνθέσεις.

MOb

@Thomas Beltsios

Από τις πιο ξεχωριστές κυκλοφορίες της χρονιάς ήταν αυτή της νεοσύστατης μπάντας MOb, η οποία με το δισκογραφικό ντεμπούτο της Mob1 που κυκλοφορεί από την Veego Records, μας συστήνει τον πειραματικό πανκ – τζαζ ήχο της, αν και είναι μάλλον αχρείαστο να τους κατατάξεις σε ένα μουσικό είδος. Η μπάντα, που αποτελείται από τον Μάριο Βαληνάκη (σαξόφωνο & live electronics), τον Αλέξανδρο Δελή (μπάσο, κιθάρα & effects) και τον Παναγιώτη Κωστόπουλο (ντραμς), ξεπέρασε γρήγορα τα σύνορα της χώρας, με κομμάτια της να παίζονται από θρυλικούς παραγωγούς του BBC6, ενώ ετοιμάζει την επόμενη δισκογραφική δουλειά της.

Λεπύρ

Το ντεμπούτο άλμπουμ του Λεπύρ, το οποίο κυκλοφόρησε μέσα στο 2023 με τίτλο BUKURANA, που στα αρβανίτικα σημαίνει όμορφη, δουλευόταν από τα χρόνια της πανδημίας, για να κυκλοφορήσει φέτος από τη δισκογραφική Veego Records. Ο Λεπύρ (κατά κόσμον Απόστολος Άγγος) μεγάλωσε στις Σέρρες όπου και ζούσε κατά τη δημιουργία του δίσκου, έχει πλέον μετακομίσει στη Βαρκελώνη, συνθέτει με ένα Υamaha PSR και στην πρώτη του δουλειά όπου συνταιριάζει τους παραδοσιακούς ήχους με την ηλεκτρονική μουσική, συνεργάζεται με τους Μαζόχα, Σωτήρη Ντούβα, Λάμπη Κουντουρόγιαννη, Μάριο Βαλινάκη από τους Mob και την Έλενα Λεώνη.

Ηλίας Καμπάνης

Από τις ανακαλύψεις που έκανα σε ένα δισκοπωλείο των Εξαρχείων, όπου ενώ έψαχνα κάτι άλλο άκουσα από τα ηχεία να παίζει μια ορχηστρική σύνθεση με παραδοσιακά όργανα και ρυθμολογία, με γκάιντες, κρουστά και έγχορδα να δημιουργούν μια διονυσιακή αίσθηση, ενώ στο επόμενο κομμάτι ήρθε μια πιο κινηματογραφική ατμόσφαιρα με διακριτά τα έγχορδα, που συνομιλούν με το κλαρίνο και τα κρουστά. Ήταν τα κομμάτια “Γριά” και “Χρόνος” αντίστοιχα, από τον δίσκο “Γέρμα”, που κυκλοφόρησε το 2023 (Same Difference Music), συνθέσεις του γεννημένου το 1991 Ηλία Καμπάνη, εμπνευσμένες από το ομώνυμο θεατρικό του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. H μουσική παρουσιάστηκε σε παραλλαγή για την χοροθεατρική παράσταση “Γέρμα” σε σκηνοθεσία της Μαρίας Μάργαρη στο θέατρο “Τζένη Καρέζη” τον Μάιο του 2022.

Καλλιόπη Μητροπούλου


Πολλοί γνώρισαν την μουσικό και τραγουδίστρια Καλλιόπη Μητροπούλου ως τη γυναικεία φωνή του κομματιού “Ανισόπεδη ντίσκο” του Pan Pan, τη μεγάλη ελληνόφωνη ποπ έκπληξη του 2022 που διαπέρασε και το 2023 και συνεχίζει την πορεία του σαν ένα κλασικό πλέον anthem σε κάθε πάρτι, DJ set και γλέντι γάμου που σέβεται το κοινό του. Η ίδια έχει βέβαια πολλές περγαμηνές στην πλάτη της. Ως βιολονίστα, συνεργάζεται μεταξύ άλλων με την μπάντα των Sigur Ros, παίζει στα live των Oi Va Voi, έπαιξε βιολί στο soundtrack της ταινίας “Matrix: The Resurrections”, συνεργάστηκε με τη London Philharmonic και τη London Contemporary Orchestra, ενώ είναι μέλος της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Μέσα στο 2023, ως μέλος της μπάντας Echo Tides συνδημιούργησε έναν από τους ωραιότερους ελληνόφωνους indie δίσκους της χρονιάς (Ανδρομέδα FM) και κυκλοφόρησε τα πρώτα δικά της αγγλόφωνα κομμάτια (It’s the water, Koto, Ghosted), ενώ ετοιμάζει τον πρώτο σόλο δίσκο της που θα κυκλοφορήσει το 2024.

Jeph Vanger

Συνθέτης, sound-artist, που κινείται μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου, ο Jeph Vanger φέτος συνέθεσε τη μουσική για την παράσταση “Taverna Miresia: Mario, Bella, Anastasia”, συμβάλλοντας καθοριστικά στο υποβλητικό κλίμα της σκηνοθεσίας του Μάριο Μπανούσι, ενώ το 2022 είχε συνεργαστεί με τον Γιώργο Κουτλή για τη μουσική της παράστασης “Ο σκύλος, η νύχτα και το μαχαίρι”», δυο δουλειές που παρουσιάστηκαν στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Παράλληλα, έχει κυκλοφορήσει τον δίσκο Cyclothymia (2022), ενώ στις αρχές του 2023 συνεργάστηκε με τη χορογράφο Χαρά Κότσαλη για την σωματική και ηχητική περφόρμανς “to be possessed” που παρουσιάστηκε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση κι η οποία συνέχισε την πορεία της σε ευρωπαϊκές σκηνές.

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b