MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Yilian Cañizares: Η ιέρεια της κουβανικής τζαζ μάς ξεναγεί στα μουσικά της μονοπάτια

Λίγο πριν την πρώτη εμφάνισή της στην Ελλάδα, το αστέρι της κουβανικής τζαζ, Yilian Cañizares, μας συστήνεται και μας δίνει μια μικρή γεύση από το δικό της δημιουργικό σύμπαν.

Ειρήνη Δερμιτζάκη | 16.10.2023

Η Yilian Cañizares είναι από τα ονόματα που αξίζει να γνωρίσεις, είτε ακούς τζαζ είτε όχι. Βρίσκεται ανάμεσα στους πιο ταλαντούχους βιρτουόζους της Jazz παγκοσμίως αυτή την στιγμή, με πολλούς νικητήριους μουσικούς διαγωνισμούς και οχτώ άλμπουμ στο ενεργητικό της.

Με αφορμή την κυκλοφορία της 8ης δισκογραφικής δουλειάς της, “Havana Bahia” (στα ισπανικά σημαίνει “η ακτή της Αβάνας”), η εκρηκτική και μόνιμα χαμογελαστή καλλιτέχνις, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και μας συστήνεται μέσα από τέσσερις δημιουργικές και πρωτότυπες μουσικές παραστάσεις από την Παρασκευή 20 έως τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου στο Half Note Jazz Club.

Ποια είναι όμως η εντυπωσιακή βιολονίστα που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στις ακρογιαλιές της Κούβας μέσα από τους ρυθμούς της πατρίδας της; Λίγες μέρες πριν ανέβει στην σκηνή του Half Note, η Yilian Cañizares μάς συστήνεται και δίνει μια μικρή γεύση από τον δικό της μουσικό κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΓιάννης Κακλέας: Ο καλλιτέχνης υπηρετεί μια ουτοπία. Μόνο με αυτή την έννοια, ευσταθεί ο ισχυρισμός του «είμαι Αριστερός»12.09.2018

Yilian Cañizares: Από την Κούβα… σε όλο τον κόσμο

“Μεγαλώνοντας, άκουγα κλασική μουσική και Αφρο-Κουβανική τζαζ, όπως επίσης και παραδοσιακή Κουβανική μουσική. Όλες αυτές οι επιρροές έχουν διαμορφώσει το γούστο μου στην μουσική και με έχουν επηρεάσει ως καλλιτέχνη”, μας λέει η ίδια και καταλαβαίνουμε πως η τζαζ κυλάει εξ’ αρχής στο αίμα της. Το ίδιο αποδεικνύει και η πορεία της μέχρι σήμερα.

Σε ηλικία μόλις επτά ετών κέρδισε μια θέση σε μια υψηλού κύρους μουσική ακαδημία της Αβάνας και αργότερα στα 16, ακόμη μια υποτροφία για πιάνο και βιολί. Σημείωσε μια αξιοθαύμαστη πορεία σπουδών σε Βενεζουέλα και Ελβετία και σταθερά από το 2013 έχει καταφέρει να διαγράψει μια ανοδική πορεία, έχοντας συγκεντρώσει στη φαρέτρα της πλήθος μουσικών επιτευγμάτων, 8 ξεχωριστά άλμπουμ και εκλεκτές συνεργασίες με μύθους της τζαζ, όπως ο μέντοράς της και μεγαλύτερος καλλιτέχνης της Jazz στην Κούβα, Chucho Valdes.

“Έχω επικεντρωθεί και είμαι αφοσιωμένη στη μουσική και στο να αναπτύξω την δική μου ‘φωνή’ ως μουσικός, καθώς πιστεύω πως αυτή είναι η αποστολή μου στη ζωή: να διαδίδω την αγάπη και ένα θετικό μήνυμα μέσα από την μουσική μου. Όταν βάζεις πάθος, αφοσίωση και πείσμα, κάποια στιγμή το δέντρο αποδίδει καρπούς. Είμαι περήφανη που μπορώ να εξελίσσομαι στο σημερινό μουσικό περιβάλλον, ενώ κάνω την μουσική που αγαπώ με τους μουσικούς που αγαπώ, χωρίς να διακινδυνεύω το DNA της μουσικής μου” λέει για τον στόχο της ως μουσικός.

Αυτή είναι η αποστολή μου στη ζωή: να διαδίδω την αγάπη μέσα από την μουσική μου

Και μπορεί η μεγάλη επιτυχία να απαιτεί από πολλούς καλλιτέχνες να θυσιάσουν το προσωπικό ύφος και όραμά τους, στην περίπτωση της Yilian Cañizares όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. “Όλα βασίζονται στην ιδέα της επιτυχίας που έχει ο καθένας. Για μένα η επιτυχία σημαίνει να κάνεις αυτό που αγαπάς και να παραμένεις αληθινός στον εαυτό σου, ανεξάρτητα από το αν έχεις πολλή ή λίγη αναγνωρισιμότητα”.

Το ζήτημα της αναγνωρισιμότητας έρχεται σε δεύτερη μοίρα για την Κουβανή μουσικό, καθώς ο κύριος στόχος της είναι να ασκεί μια ουσιώδη επίδραση στους ανθρώπους που την ακούν. “Ελπίζω (η μουσική μου) να φέρει συναίσθηση και ευαισθητοποίηση για τα κλιματικά , τα κοινωνικά, τα φεμινιστικά ζητήματα. Ελπίζω να μπορώ μέσα από την μουσική μου να γεμίσω κάθε καρδιά με αγάπη και χαρά”.

Ακούγοντας την μουσική της, παρακολουθώντας τις έννοιες και τις ιδέες πίσω από τα μοναδικά άλμπουμ της, καταλαβαίνει κανείς αμέσως πως η Yilian Cañizares έχει στενή σχέση με τις ρίζες της και πως υπηρετεί με έναν πολύ ξεχωριστό τρόπο την κουλτούρα της μέσω της μουσικής που δημιουργεί. Όπως έχει δηλώσει και στο παρελθόν, πριν από κάθε παράσταση πραγματοποιεί μία “ιεροτελεστία” – ένα φόρο τιμής προς τους προγόνους της, που της επιτρέπει να συνδεθεί απόλυτα με τη μουσική που πηγάζει από αυτούς και έτσι να την περάσει προς το κοινό.

Ακόμα κι αν δεν γνωρίζουμε την γλώσσα της, εκείνη επικοινωνεί άριστα, όσα θέλει να μοιραστεί μαζί μας. Η ίδια το χαρακτηρίζει και ως μια θρησκευτική εμπειρία, καθώς πριν βγει στη σκηνή, με αναμμένα κεριά, προσεύχεται και αγγίζει το πάτωμα.

Η μουσική μου αντανακλά ποια είμαι εγώ: Κουβανή, Ελβετή, αλλά και πολίτης του κόσμου

“Δεν το σκέφτομαι ποτέ για να είμαι ειλικρινής” απαντά στο πώς καταφέρνει να διοχετεύει τους δύο πολιτισμούς της (κουβανικό και ελβετικό) μέσα στη μουσική της. “Απλά εστιάζω στο να φτιάχνω μουσική με ειλικρίνεια. Οπότε, υποθέτω πως η μουσική μου είναι η αντανάκλαση του ποια είμαι εγώ. Εγώ η Κουβανή – Ελβετή μουσικός, αλλά επίσης και πολίτης του κόσμου”. 

Ως πολίτης του κόσμου, έχει ταξιδέψει με τη μουσική της σε κάθε άκρη του πλανήτη. Αυτή είναι όμως η πρώτη φορά που επισκέπτεται τη χώρα μας χάρη στην νέα ευρωπαϊκή περιοδεία της. “Θα παρουσιάσω ένα δυναμικό και δημιουργικό σόου με το Resilience Triο, οι οποίοι είναι η ραχοκοκαλιά της δημιουργικής μου διαδικασίας ανά τα χρόνια” λέει για τους Childo Tomas στο μπάσο και Ernesttico Rodriguez στα κρουστά, με τους οποίους τα τελευταία χρόνια έχει κατακτήσει τις καρδιές των jazz fans όπου κι αν έχει βρεθεί. “Πιστεύω ότι (οι Έλληνες) δεν έχουν ακούσει ποτέ κάτι ανάλογο, διότι πρόκειται για κάτι μοναδικό και πρωτότυπο” λέει και μας κάνει να μετράμε αντίστροφα για τις τέσσερις παραστάσεις που θα δώσει στη σκηνή του Half Note από την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου και για τέσσερα μοναδικά βράδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ Yilian Cañizares στο Half Note Jazz Club12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

H Yilian Cañizares στο Half Note 

Παρασκευή 20 έως Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023

Παρασκευη/Σάββατο: 22:30, Κυριακή/Δευτέρα: 21:30
Εισιτήριο: από 20€
Προπώληση εισιτηρίων: more.com

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b