MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Πάουλο Κοέλιο: 20 μαθήματα ζωής από τον «αλχημιστή» που μάς γέμισε αισιοδοξία

Σήμερα κλείνει τα 76 του χρόνια ο Πάουλο Κοέλιο, ένας από τους πιο επιτυχημένους συγγραφείς της γενιάς του, του οποίου το έργο και οι απόψεις παραμένουν πάντα επίκαιρες και μάς εμπνέουν.

Πάουλο Κοέλιο
Πάουλο Κοέλιο
author-image Ειρήνη Μωραϊτη

Στις 24 Αυγούστου του 1947 στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας γεννήθηκε ο Πάουλο Κοέλιο. Λίγα χρόνια αργότερα, θα έγραφε τον «Αλχημιστή», ένα από τα καλύτερα βιβλία των τελευταίων αιώνων και θα γινόταν ένας από τους πιο επιτυχημένους συγγραφείς της γενιάς του.

Από έφηβος ακόμα, ο Πάουλο Κοέλιο ήθελε να γίνει συγγραφέας. Μέχρι όμως αυτό να συμβεί, έγραφε στίχους και σπούδαζε νομική. Τελικά, τις σπουδές του τις εγκατέλειψε σύντομα και επέλεξε να ακολουθήσει μία πιο… χίπικη ζωή, ταξιδεύοντας στην Αμερική, την Αφρική και την Ευρώπη.

Τότε γνώρισε και τον κόσμο του μυστικισμού και της φιλοσοφίας, έναν κόσμο που αγάπησε και επιδίωξε αργότερα να εισάγει στα βιβλία του, συνδυάζοντάς τον με την αυτοβελτίωση και το ταξίδι σε μία πιο γαλήνια πορεία ζωής.

Η καριέρα του στη μουσική από την άλλη, σταμάτησε θεαματικά, όταν το 1974 συνελήφθη με την κατηγορία πως οι στίχοι και γενικότερα οι δραστηριότητές του ήταν υπονομευτικές προς την βραζιλιάνικη δικτατορία της εποχής.

Όταν αφέθηκε ελεύθερος, γνώρισε την σύζυγό του, Χριστίνα Οϊτίσικα και το 1980 παντρεύτηκαν. Λίγα χρόνια αργότερα ξεκίνησε το ταξίδι του Κοέλιο στον κόσμο της λογοτεχνίας. Το 1986 ολοκληρώνει το πρώτο του βιβλίο, «Το ημερολόγιο ενός μάγου», έμπνευση για το οποίο είχε πάρει αρκετά χρόνια πριν, όταν έγραψε κάποια τραγούδια για τον βραζιλιάνο καλλιτέχνη, Ραούλ Σέιξας, ο οποίος τον βοήθησε να απενοχοποιήσει τον μυστικισμό και την φιλοσοφία και τελικά να τα εντάξει στο έργο του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΚοκό Σανέλ: Όσα μάς έμαθε η γυναίκα που έφερε την επανάσταση στον χώρο της μόδας12.09.2018

Έναν χρόνο μετά κι ενώ όπως δήλωσε ο ίδιος βίωσε ένα σπάνιο «πνευματικό ξύπνημα» καθώς πήγαινε για προσκύνημα στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιακώβου της Κομποστέλα, αποφασίζει να αφοσιωθεί στη συγγραφή και κυκλοφορεί το επόμενο βιβλίο του, με τον τίτλο «Ο Αλχημιστής». Η επιτυχία τότε του χτυπάει με δύναμη την πόρτα και ο συγγραφέας βλέπει το δημιούργημά του να σκαρφαλώνει συνεχώς στις λίστες με τα πιο επιτυχημένα βιβλία του αιώνα. Μέχρι και σήμερα, ο «Αλχημιστής» του Πάουλο Κοέλιο θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά και must-read βιβλία!

Ο συγγραφέας επιλέγει να εκδίδει από ένα βιβλίο κάθε δύο χρόνια. Φέτος, θα εξέδιδε ένα παιδικό παραμύθι το οποίο είχε ξεκινήσει να γράφει με τον Κόμπι Μπράιαντ, μετά από πρωτοβουλία του αστέρα του NBA. Λίγους μήνες μετά την συμφωνία τους όμως, ο Κόμπι έχασε τη ζωή του και ο Κοέλιο αποφάσισε να ματαιώσει τη συνέχεια του βιβλίου, καθώς όπως δήλωσε, δε θα είχε την ίδια αξία χωρίς τον Κόμπι.

Τα βιβλία του Πάουλο Κοέλιο είναι γνωστά για την εξερεύνηση της πνευματικότητας μέσα από τη φιλοσοφία και την αναζήτηση ενός μεγαλύτερου σκοπού, πάντα με επίκεντρο τον ίδιο τον άνθρωπο που τον αναζητεί. Πολλά από τα έργα του έχουν μία ιδιαίτερη και μυστικιστική ατμόσφαιρα, ενώ πολύ σύνηθες θέμα τους είναι η αφοσίωση σε ένα στόχο και η επίτευξη των ονείρων μας. Μέχρι σήμερα, τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 80 γλώσσες και έχουν γίνει στην πλειοψηφία τους best-sellers.

20 φορές που ο Πάουλο Κοέλιο μάς ενέπνευσε
Όταν ο Πάουλο Κοέλιο είπε στην οικογένειά του πως θα γίνει συγγραφέας, του έκοψαν τα φτερά, λέγοντας του πως δεν θα πετύχει ποτέ. Σήμερα, ο συγγραφέας μετράει πάνω από 300 εκατομμύρια πωλήσεις βιβλίων του παγκοσμίως.

Όταν ο Πάουλο Κοέλιο είπε στην οικογένειά του πως θα γίνει συγγραφέας, του έκοψαν τα φτερά, λέγοντας του πως δεν θα πετύχει ποτέ. Σήμερα, ο συγγραφέας μετράει πάνω από 300 εκατομμύρια πωλήσεις βιβλίων του παγκοσμίως.

Πέρα από το σπουδαίο συγγραφικό του έργο, ο Πάουλο Κοέλιο είναι γνωστός και για τις σημαντικές συμβουλές του σχετικά με τη ζωή, την επιτυχία και την ευτυχία, οι οποίες έχουν μεγάλη αξία για όλους.

«Όταν θέλεις κάτι πάρα πολύ, τότε ολόκληρο το Σύμπαν συνωμοτεί για να το αποκτήσεις».

«Πνίγεσαι όχι αν πέσεις στο ποτάμι, αλλά αν παραμείνεις βυθισμένος σ’ αυτό».

«Η ευτυχία είναι κάτι το οποίο όταν διαιρείται, πολλαπλασιάζεται».

«Να είσαι γενναίος. Ρίσκαρε. Δεν υπάρχει υποκατάστατο για την εμπειρία».

«Όταν προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι απ’ ό,τι είμαστε, τα πάντα γύρω μας γίνονται επίσης καλύτερα».

«Τι είναι επιτυχία; Να μπορείς να πέφτεις για ύπνο κάθε βράδυ με την ψυχή σου γαλήνια».

«Κάποια μέρα θα ξυπνήσεις και δεν θα υπάρχει πια άλλος χρόνος για να κάνεις τα πράγματα που πάντα ήθελες. Κάν’ τα τώρα».

«Τι είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους αδύναμους; Η ανάγκη για αναγνώριση της αξίας τους, η ανάγκη τους να αισθάνονται σημαντικοί».

«Η ζωή είναι μικρή. Να φιλάς αργά, να γελάς τρελά, να αγαπάς αληθινά και να συγχωρείς γρήγορα».

«Ο έρωτας είναι απλά μια λέξη, μέχρι να γνωρίσεις κάποιον που θα της δώσει νόημα».

«Όταν αγαπά κανείς, τα πράγματα αποκτούν ακόμη μεγαλύτερο νόημα».

«Ένα λάθος που επαναλαμβάνεται περισσότερο από μία φορά είναι μια απόφαση».

«Να είσαι σαν την πηγή που ξεχειλίζει και όχι σαν τη γούρνα που έχει πάντα το ίδιο νερό».

«Ο άνθρωπος βελτιώνεται όταν ακολουθεί τον δρόμο του. Αν περιμένει να βελτιωθεί πριν πάρει μια απόφαση, δεν θα προχωρήσει ποτέ».

«Ο Θεός κρίνει το δέντρο από τους καρπούς, όχι από τις ρίζες».

«Μπορείς να τυφλωθείς, αν βλέπεις όλες τις μέρες ίδιες. Κάθε μέρα είναι διαφορετική, κάθε μέρα φέρνει ένα δικό της θαύμα. Το θέμα είναι να μπορέσεις να δεις το θαύμα».

«Το πώς συμπεριφέρονται οι άνθρωποι προς τους άλλους είναι μια αντανάκλαση του πώς αισθάνονται για τον εαυτό τους».

«Όλοι φαίνεται να έχουν μια ξεκάθαρη άποψη για το πώς οι άλλοι άνθρωποι πρέπει να ζουν τη ζωή τους, αλλά κανένας δεν έχει ξεκάθαρη ιδέα για τη δική του τη ζωή».

«Τόσο η επίθεση όσο και η φυγή αποτελούν μέρος της μάχης. Αυτό που δε βοηθάει είναι το να στέκεις παραλυμένος από το φόβο».

«Για να βαδίσεις στο μονοπάτι της σοφίας πρέπει να μη φοβάσαι να κάνεις λάθη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΛολίτα: Όταν το αριστούργημα του Ναμπόκοφ είχε αποτελέσει “σκάνδαλο” στους λογοτεχνικούς κύκλους12.09.2018

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b