MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
30
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΙΔΑΜΕ/ΘΕΑΤΡΟ

Θεατής: “Βότκα Μολότοφ” στο Αίθριο του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Είδαμε τη διασκευή της Ελένη Ράντου, “Βότκα Μολότοφ”, βασισμένη στη διασκευή του Νηλ Σάιμον πάνω στα διηγήματα του Τσέχωφ, σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη και μοιραζόμαστε τις εντυπώσεις μας.

Ειρήνη Δερμιτζάκη | 28.07.2023

Η ώρα εννιά και κάτι, το μπλε του ουρανού αρχίζει και βαθαίνει για τα καλα στο Αίθριο του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» και το τρίτο κουδούνι μας υπενθυμίζει οτι η παράσταση αρχίζει. Το σκηνικό που στήνεται μερικές θέσεις μπροστά, μας έχει τραβήξει απο ώρα την προσοχή και ανυπομονούμε. Έχοντας προμηθευτέι ένα δροσιστικό αναψυκτικό, καθόμαστε αναπαυτικά και παρακολουθούμε σιγα σιγά τους ήρωες να ξεπροβάλλουν…

Το έργο

Πριν να γίνει “Βότκα Μολότοφ” στην ελληνική του μεταφορά, το “The Good Doctor”, όπως το ονόμασε πρωταρχικά ο σπουδαίος Neil Simon, μεταφέρθηκε πρώτη φορά στo Broadway το Νοέμβριο του 1973. Το έργο του Σάιμον, έχει ως βάση χαρακτήρες εμπνευσμένους από τις ιστορίες μικρού μήκους, για τις οποίες είναι διάσημος ο μεγάλος Ρώσος συγγραφέας, Άντον Τσέχωφ.

Έντεκα σκηνές-επεισόδια, στις οποίες οι ήρωες, είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι της εποχής (Προεπαναστατική Ρωσία), που άλλοτε προέχονται απο αστικά κέντρα, άλλοτε απο την επαρχία. Ο κοινός παρανομαστής όλων των ιστοριών, είναι η σκιαγράφηση των βαθύτερων ανησυχιών τους, των εμμονικών ιδεών τους, των φόβων, των συμφερόντων τους. Δεν πρόκειται για ένα ενιαίο έργο με γραμμική εξέλιξη των γεγονότων. Αντιθέτως, αποτελεί μια σειρά από σκηνές, ανεξάρτητες μεταξύ τους, μέσα από τις οποίες ο συγγραφέας αναδεικνύει με γλαφυρό τρόπο, αλλά πάντα με συμπάθεια, τις διάφορες πτυχές της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης.

Μέσα από τους καθόλα καθημερινούς χαρακτήρες του Τσέχωφ, αλλά και τη στοχευμένη ματιά, γεμάτη νόημα και έξυπνο χιούμορ του Σάιμον, διαμορφώνονται 11 σκηνές. Μέσα από γελοίες, τρυφερές, προκλητικές, αλλά πάνω από όλα στιγμές βγαλμένες από την καθημερινή ζωή, έρχονται στην επιφάνεια όλες οι ανθρώπινες αδυναμίες, συνθέτοντας ένα έργο που σου κρατάει το ενδιαφέρον. Μάλιστα, ο συγγραφέας τοποθετεί τον ίδιο τον Τσέχωφ σαν χαρακτήρα στο έργο, ο οποίος αποτελεί τον αφηγητή, εκείνον που συντονίζει, σχολιάζει και μας συστήνει τους υπόλοιπους χαρακτήρες, ενώ αποτελεί και μέρος ορισμένων σκηνών.

Η παράσταση

Με τον τίτλο «Βότκα Μολότοφ», η Ελένη Ράντου διασκευάζει το έργο του Σάιμον, φέρνοντάς το λίγο πιο κοντά στα δεδομένα της ελληνικής κωμωδίας. Μας προειδοποιεί έτσι για μία έκρηξη γέλιου. Το αποτέλεσμα είναι το λιγότερο ξεκαρδιστικό. Με έξυπνες ατάκες οι πολυδιάστατοι χαρακτήρες αγγίζουν ζητήματα της κοινωνικής παθογένειας, που μας απασχολούν ακόμα και σήμερα, αποδεικνύοντας τη διαχρονικότητα του συγγραφέα. Οι ήρωες, έρμαια των εσωτερικών διαμαχών και των τραυμάτων τους, αμφιταλαταντεύονται ανάμεσα σε ηθικά διλλήματα. Ανάμεσα στην προοδευτικότητα των φιλελεύθερων απόψεων και στην ασφάλεια των παραδοσιακών τακτικών.

Το πρώτο πράγμα που μου τράβηξε την προσοχή, πριν ακόμα ξεκινήσει η παράσταση ήταν τα σκηνικά που υπογράφει η Αρετή Μουστάκα. Τέσσερις μεγάλες φιγούρες, που παραπέμπουν σε μπάμπουσκες, και αναπαριστούν κι από έναν χαρακτήρα. Από εκεί ξεπροβάλλουν οι ποικίλοι ήρωες, ξεκινώντας κάθε φορά και μία άλλη ιστορία. Στο πλάι της σκηνής, ήταν στημένο το γραφείο του αφηγητή-Τσέχωφ, που παρατηρεί και σχολιάζει τους χαρακτήρες.

Οι ερμηνείες

Η φύση του έργου είναι τέτοια που επιτρέπει στους ηθοποιούς να υποδύονται αρκετούς διαφορετικούς ρόλους κατα τη διάρκεια της παράστασης, κάτι που βρήκα ιδιαίτερα απολαυστικό. Και οι τρεις -εκνευριστικά αστείοι- χαρακτήρες που ενσάρκωσε ο Πάνος Σταθακόπουλος, ανήκουν στα highlights του έργου. Το ίδιο και ο Ιωάννης Απέργης, ο οποίος υπηρετεί άριστα το κωμικό στοιχείο. Οι Χάρης Χιώτης, Βίβιαν Κοντομάρη, Γιούλη Τσαγκαράκη και Παναγιώτα Βιτετζάκη μας χάρισαν ερμηνείες που ευχαριστηθήκαμε ιδιαίτερα. Η Κατερίνα Γερονικολού, είτε ως αγανακτισμένη αριστοκράτισσα της εποχής, είτε ως πληθωρική πόρνη, αποτέλεσε έκπληξη. Ο Τάσος Χαλκιάς, με γλαφυρό και βαθυστόχαστο λόγο, ήταν ιδανικός για τον ρόλο του Ρώσου συγγραφέα.

Εντυπώσεις

Η “Βότκα Μολότοφ” είναι μία ευχάριστη και ανάλαφρη κωμωδία, με γρήγορους ρυθμούς, που συνδυάζει τους ξεκαρδιστικούς διαλόγους με την ουσία σοβαρότερων ζητημάτων και στερεοτύπων που έχουν γραπωθεί και δεν λένε να αφήσουν την κοινωνία, – όπως αποδεικνύεται, αιώνες τώρα. Ο Νικορέστης Χανιώτάκης υπογράφει μια καλο-κουρδισμένη παράσταση, με μια ομάδα ικανών συντελεστών που αποπνέει θετική ενέργεια, και μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως ο τίτλος πετυχαινει τον σκοπό του, καθώς πρόκειται για μια πραγματικά εκρηκτική παράσταση…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΒότκα Μολότοφ: Η εκρηκτική κωμωδία της Ελένης Ράντου σε καλοκαιρινή περιοδεία12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η Βότκα Μολότοφ παρουσιάζεται από Πέμπτη έως Κυριακή στις 21.00 στο Αίθριο του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» Πειραιώς 254, Ταύρος.

Επίσης θα παρουσιαστεί:

  • Πέμπτη 3/8, 21:15, Αθλητικό & Πολιτιστικό Πάρκο Νέας Μάκρης
  • Δευτέρα 4/9, 21:00, Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς – Χαλάνδρι

Εισιτήρια: Προπώληση: 15€ Είσοδος: 18€
Ηλεκτρονική Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/botka-molotof/

Περισσότερα από ΕΙΔΑΜΕ / Παραστάσεις
VIMA_WEB3b