MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΚΘΕΣΗ

«Now Women»: Γυναίκες εικαστικοί στο Φουγάρο του Ναυπλίου

Έργα 73 γυναικών εικαστικών δημιουργών «καταλαμβάνουν» το Fougaro Art Center, προτείνοντας στους επισκέπτες του μια έκθεση που εκτυλίσσεται σε όλους τους χώρους του παλιού εργοστασίου.

Monopoli Team | 07.07.2023

Ένα sui generis εικαστικό περιβάλλον σε εξέλιξη απλώνεται σε όλους τους χώρους  του «Φουγάρου», του παλιού εργοστασίου τοματοποιίας που έχει μετατραπεί σε ένα πρότυπο Κέντρο Τεχνών. Λίγο έξω από την παλιά πόλη του Ναυπλίου.

Έχοντας αφιερώσει το έτος 2023 στο έργο γυναικών καλλιτεχνών, υπό μορφήν έκθεσης που ανανεώνεται, φιλοξενεί σε όλους τους χώρους του το project «Now Women», παρουσιάζοντας 182 έργα που έχουν δημιουργήσει 73 γυναίκες εικαστικοί και τα οποία ανήκουν στην FKP Collection.

Συλλογή έργων από γυναίκες

Η FKP Collection είναι η προσωπική συλλογή της δημιουργού του Φουγάρου, Φλωρίκας Π. Κυριακοπούλου, και  σε αυτήν περιλαμβάνονται έργα σύγχρονων ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών των τελευταίων δεκαετιών. Αποτελεί ίσως τη μοναδική μεγάλη συλλογή σύγχρονης τέχνης όπου το 50% των έργων έχουν δημιουργηθεί από γυναίκες.

Στο επίκεντρο του «Now Women» βρίσκεται η βασική έκθεση, στον χώρο της Fougaro Gallery, όπου ο θεατής μπορεί να αντιληφθεί τον χαρακτήρα του όλου εγχειρήματος. Έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, φωτογραφίας, εγκαταστάσεις ή βίντεο, συνδιαλέγονται σε αρμονία ή σε άρση, καταγράφοντας τον σφυγμό της εικαστικής σκηνής των τελευταίων 45 χρόνων. Έργα τόσο διαφορετικά σε ύφος και πρόθεση, με μόνο κοινό χαρακτηριστικό την εκάστοτε έκφανση της θηλυκότητας, συνέρχονται σε σύνολα που πυροδοτούν συσχετισμούς και διαλόγους γύρω από αξίες και ζητήματα που παραμένουν επίκαιρα και διαχρονικά στις μέρες μας.

Έργα συνδιαλέγονται με τους χώρους του Φουγάρου

Παράλληλα, στους υπόλοιπους χώρους του Φουγάρου φιλοξενούνται τέσσερις ακόμη εκθέσεις, όπου η λειτουργία των χώρων εργασίας, εκπαίδευσης και καθημερινότητας, συμπορεύεται με την αύρα έργων από εικαστικούς γνωστές και καταξιωμένες, παραγνωρισμένες ή ανερχόμενες. Η γόνιμη συνύπαρξη με σημαίνοντα έργα τέχνης βρίσκεται στον πυρήνα της σύλληψης του project «Now Women».

Στο ίδιο project εντάσσεται επίσης η ατομική έκθεση της Αιμιλίας Τσεκούρα, με τίτλο «Homeland Landscapes», που φιλοξενείται στην αίθουσα Blue 2, και όπου η γνωστή εικαστικός παρουσιάζει την τελευταία της δουλειά, μια ενότητα συνθέσεων με ψηφιακές τεχνικές.

Στο σημερινό ιστορικο-κοινωνικό πλαίσιο, όπου η θέση και ο ρόλος της γυναίκας διεθνώς βρίσκονται υπό αναδιαπραγμάτευση, το «Now Women» δεν επιδιώκει να ομφαλοσκοπήσει, παρουσιάζοντας σε μια «βολική» συγκυρία ένα ακόμη σχετικό αφιέρωμα. Η πραγματική φιλοδοξία του είναι να  παρουσιάσει μια ευρεία και όσο το δυνατόν πιο περιεκτική ματιά στη σύγχρονη τέχνη γυναικών, προκαλώντας τον θεατή να εμπλακεί ο ίδιος σε ενδιαφέρουσες αναγνώσεις  και σκέψεις γύρω από το τι είναι και πώς διαφοροποιείται, εντέλει, η γυναικεία τέχνη από άλλα κυριαρχικά μοντέλα έκφρασης, παρατηρούν η επιμελήτρια και ο επιμελητής της έκθεσης, Φλωρίκα Π. Κυριακοπούλου και Αντώνης Ι. Κοντρογιάννης.

[relart 1]

Καλλιτεχνικά εργαστήρια

Το project «Now Women», φέτος το καλοκαίρι, πλαισιώνεται από μια σειρά επτά εργαστηρίων γυναικών εικαστικών που απευθύνονται σε εφήβους και ενήλικες. Συγκεκριμένα, εργαστήρια πραγματοποίησαν οι: Αιμιλία Τσεκούρα, Ηλιοδώρα Μαργέλλου, Στέλλα Καπεζάνου, Ειρήνη Καραγιαννοπούλου, και θα ακολουθήσουν οι Γιάννα Καραγιάννη («Photo to Art», εργαστήριο ψηφιακής τέχνης για εφήβους, Παρασκευή 14 Ιουλίου, 19.00-21.00), Άρτεμις Αλκαλάη («Σπίτι, μια περιπλάνηση», εικαστικό εργαστήριο με ομιλία και παρουσίαση για εφήβους και ενήλικες, Πέμπτη 27 Ιουλίου, 19.00-21.00), Δήμητρα Σιατερλή («Ίχνη και αποτυπώσεις», εργαστήριο χαρακτικής για εφήβους, Πέμπτη 24 Αυγούστου, 19.00-21.00).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ομαδική έκθεση «Now Women»
Fougaro Art Center, Ασκληπιού 98, Ναύπλιο, 27520.47300
Ώρες λειουργίας: Gallery: Παρασκευή – Κυριακή, 18.00-22.30, Library κ.ά. χώροι: Τετάρτη – Κυριακή, 17.00-22.00
Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b