MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Αιμιλία Τσεκούρα: Αντανακλάσεις στο Φουγάρο

«Ιστορίες της εποχής του εγκλεισμού» παρουσιάζει η εικαστικός Αιμιλία Τσεκούρα στην καινούργια ατομική της έκθεση «homeland landscapes» που φιλοξενεί το Κέντρο Τεχνών «Φουγάρο», στο Ναύπλιο.

Σπύρος Κακουριώτης | 25.04.2023

Εικόνες που αντανακλούν, θαρρείς, ένα εσωτερικό φως, σχήματα απροσδιόριστα μέσα στα οποία έχει παγώσει η κίνηση, αποτελούν τα έργα που συγκροτούν την ενότητα «homeland landscapes» την οποία παρουσιάζει η εικαστικός Αιμιλία Τσεκούρα στην ατομική της έκθεση που φιλοξενείται από τον Μάρτιο και για ολόκληρο το καλοκαίρι στον φιλόξενο χώρο του Κέντρου Τεχνών «Φουγάρο», στο Ναύπλιο.

Τα έργα, που θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς «οικιακά τοπία», καταγράφουν, όπως επισημαίνει η ίδια η καλλιτέχνις, «ιστορίες απομόνωσης από την εποχή του κορωνοϊού». Φιλοτεχνημένα αυτήν την ιδιαίτερα δημιουργική, για την ίδια, περίοδο, τα έργα, μολονότι, με μια πρώτη ματιά, μεταδίδουν μια παράξενη αίσθηση ζωγραφικότητας, αποτελούν φωτογραφίες ή, μάλλον, επεξεργασμένα φωτογραφικά κολάζ.

Φωτογραφίες αντανακλάσεων

Η αίσθηση του ανοίκειου που δημιουργούν στον θεατή αυτές οι αντανακλάσεις του φωτός εκκινούν από κάτι το απόλυτα οικείο: Η βάση κάθε έργου είναι φωτογραφίες των αντανακλάσεων που δημιουργούνται στον τοίχο μιας γωνιάς του σπιτιού της εικαστικού, καθώς ο ήλιος πέφτει πάνω σε αντικείμενα που τοποθετεί εκεί. «Πρόκειται για διάφορα αντικείμενα που μάζευα, από τη θάλασσα, από παντού, μαζί με κάποια αγαπημένα αντικείμενα του σπιτιού, που έχουν ιδιαίτερη συμβολική σημασία για μένα», μας λέει η Αιμιλία Τσεκούρα. «Αυτή η γωνία του σπιτιού είναι ένα είδος μικρού ιερού, που όμως δεν μένει ποτέ ίδιο, γιατί όλο και κάτι αλλάζω κάθε φορά», συμπληρώνει.

Η πρώτη ύλη της καλλιτεχνικής της δημιουργίας είναι εξαιρετικά εφήμερη, καθώς «το φως διαρκεί ένα μισάωρο περίπου, κι αυτό ορισμένους μήνες του χρόνου μόνο». Μολονότι η ίδια επιλέγει ποια από τα «objets trouvés» θα χρησιμοποιηθούν, και καμιά φορά «με το ένα χέρι φωτογραφίζω και με το άλλο μετακινώ τα αντικείμενα», τα έργα της χαρακτηρίζονται από μια κατευθυνόμενη τυχαιότητα, ενώ η γραφή της, εξπρεσιονιστική, αποζητά να αποδώσει την κίνηση.

Αρχετυπικά σχήματα

Αρχετυπικά σχήματα κάνουν την παρουσία τους στα έργα της Αιμιλίας Τσεκούρα, όπως το αυγό και η σφαίρα, σχήματα κατεξοχήν συνδεδεμένα με το θηλυκό στοιχείο, τα οποία χρησιμοποιεί μόνιμα, όπως στις ατομικές της εκθέσεις «Eggland» (Αίθουσα Τέχνης Δεσμός, 1990) ή «Σφαιρικό ημερολόγιο» (Stigma Gallery, 2001).

Έχοντας αιχμαλωτίσει το φως σε αυτά τα σχήματα, η καλλιτέχνιδα στη συνέχεια επεξεργάζεται ψηφιακά τις φωτογραφίες της, δημιουργώντας νέα μοτίβα και, πάνω απ’ όλα, συμμετρικά σχήματα, τα οποία χρησιμοποιεί πάρα πολύ. Με τον τρόπο αυτό, τα «κολάζ» που προκύπτουν έχουν ακόμη πιο έντονο το θηλυκό στοιχείο, μολονότι ελάχιστα από αυτά είναι ανθρωπομορφικά – μονάχα τα δύο «Avatar» της, όπως τα ονομάζει, στα οποία είναι έντονο το ιεροτελεστικό στοιχείο, αντλώντας μοτίβα από τον μινωικό πολιτισμό.

52,5cm x 52cm - Emilia Tsekoura - Homeland landscapes - Cycladic figurine - 26.04.2022. 730€

52,5cm x 52cm – Emilia Tsekoura – Homeland landscapes – Cycladic figurine – 26.04.2022. 730€

Παρά την ψηφιακή επέμβαση στα σχήματα ή στο σχέδιο («όχι όμως στα χρώματα!», διευκρινίζει η εικαστικός), τα έργα της δεν παύουν να θυμίζουν πίνακες, καθώς ο τρόπος που τους προσεγγίζει παραμένει ζωγραφικός…

Η έκθεση «homeland landscapes», που επιμελήθηκαν η Φλωρίκα Π. Κυριακοπούλου και ο Αντώνης Ι. Κοντρογιάννης και εγκαινιάστηκε επίσημα στις 23 Απριλίου, θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό, στην αίθουσα Blue2 του Φουγάρου, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑHomeland Landscapes: Έκθεση της Αιμιλίας Τσεκούρα στο Fougaro Blue212.09.2018

Now Women

Παράλληλα, στους εκθεσιακούς χώρους του Φουγάρου, εξελίσσεται ένα ακόμη εικαστικό project, με τίτλο «Now Women», αφιερωμένο στα έργα γυναικών καλλιτεχνών τα οποία ανήκουν στην FKP Collection, την συλλογή έργων σύγχρονης και μοντέρνας τέχνης της «ψυχής» του Φουγάρου, της εικαστικού Φλωρίκας Π. Κυριακοπούλου. Η έκθεση, που βρίσκεται ακόμη εν εξελίξει, θα εγκαινιαστεί στις αρχές του καλοκαιριού.

Αιμιλία Τσεκούρα

Η Αιμιλία Τσεκούρα γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ομάδα για την Επικοινωνία και τη Μάθηση στην Τέχνη (1978-1980), στη Σχολή Καλών Τεχνών του Μουσείου της Βοστόνης, (1980-1984) και στο Πανεπιστήμιο Tufts, όπου ολοκλήρωσε το πτυχίο Τεχνών και Επιστημών. Δίδαξε από το 1988 έως και το 2013 στο Κολλέγιο Αθηνών. Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει αρκετές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, ενώ έχει συμμετάσχει και σε πολλές ομαδικές. Δημιουργεί στην Αθήνα και διδάσκει στα εργαστήρια εικαστικών του Φουγάρου στο Ναύπλιο από το 2013.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑFougaro Art Center: Ένα έργο Τέχνης σε εξέλιξη, γιορτάζει 10 χρόνια δημιουργικής δράσης12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Αιμιλία Τσεκούρα, «Homeland Landscapes»

Fougaro Art Center, Ασκληπιού 98, Ναύπλιο, 27520.47300

Διάρκεια: Μάρτιος – Σεπτέμβριος 2023

Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη – Πέμπτη, 9.00-22.00, Παρασκευή – Κυριακή, 9.00-23.00

Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b