MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ/ΜΟΥΣΙΚΗ

Eurovision: Ποιοι είναι οι πιο αξέχαστοι νικητές της τελευταίας δεκαετίας;

Βρισκόμαστε αισίως μία ανάσα πριν την επίσημη διαγωνιστική περίοδο της Eurovision και ανατρέχουμε στις καλύτερες νικητήριες συμμετοχές της τελευταίας δεκαετίας, που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στον διαγωνισμό τραγουδιού.

Ειρήνη Μωραϊτη | 06.05.2023

Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision είναι εδώ και πολλά χρόνια μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της μουσικής, η οποία καταφέρνει να ψυχαγωγεί αλλά και να ενώνει το μουσικόφιλο κοινό της Ευρώπης, και όχι μόνο.

Κάθε χρόνο παρουσιάζονται δεκάδες τραγούδια και όπως είναι φυσικό, κάποια από αυτά εντυπωσιάζουν το κοινό και καταφέρνουν να γίνουν viral για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μέσα σε αυτά τα χαρακτηριστικά τραγούδια του διαγωνισμού της Eurovision βρίσκονται φυσικά και οι νικητές κάθε χρονιάς, αν και κάποιες από αυτές τις συμμετοχές ξεχωρίζουν περισσότερο από τις άλλες.

Όσο λοιπόν περιμένουμε να δούμε ποια τραγούδια θα προσθέσουμε φέτος στην playlist μας και ποιος θα στεφθεί νικητής του φετινού διαγωνισμού της Eurovision, ας θυμηθούμε τις καλύτερες νικητήριες συμμετοχές της τελευταίας δεκαετίας που έχουν αφήσει μέχρι και σήμερα ανεξίτηλο το σημάδι τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑEurovision 2023: Ο Βασιλιάς Κάρολος και η Καμίλα αποκάλυψαν τη σκηνή του φετινού διαγωνισμού12.09.2018

Loreen: Euphoria (Σουηδία, 2012)

Μπορεί αυτή η συμμετοχή να μην τοποθετείται ακριβώς στην τελευταία δεκαετία, αλλά πώς θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε τη Loreen και το «Euphoria» της, το οποίο έγραψε ιστορία ως το πιο πετυχημένο τραγούδι της Eurovision παγκοσμίως. Έχοντας μάλιστα κερδίσει την αγάπη του κοινού το 2012, με το πράγματι…ευφορικό τραγούδι της, η Loreen θα δοκιμάσει φέτος την τύχη της για δεύτερη φορά και θα ανακαλύψει αν κρατά ακόμη η επιρροή της στη σκηνή του διαγωνισμού. Θα καταφέρει άραγε να γίνει η πρώτη γυναίκα καλλιτέχνιδα με δύο νίκες στην ιστορία της Eurovision ή θα έχει την τύχη της Lena από τη Γερμανία που τερμάτισε 10η στην δεύτερη συμμετοχή της;

Emmelie De Forest: Only Teardrops (Δανία, 2013)

Το 2013, η συμμετοχή της Δανίας είχε καταφέρει να μαγέψει το κοινό, καθώς συνδύαζε μία όμορφη μελωδία με το παραδοσιακό αλλά και το χορευτικό στοιχείο. Το «Only Teardrops» της Emmelie De Forest έλαβε την πρώτη θέση με μεγάλη ευκολία εκείνη τη χρονιά και χάρισε στη Δανία την τρίτη μέχρι τώρα νίκη στον διαγωνισμό της Eurovision, αλλά και στους eurofans ένα ακόμη αγαπημένο τραγούδι!

Conchita Wurst: Rise Like A Phoenix (Αυστρία, 2014)

Το 2014, κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού της Eurovision όλοι μιλούσαν για τη συμμετοχή της Αυστρίας με την Conchita Wurst και το «Rise Like A Phoenix», η οποία και κέρδισε τελικά τον διαγωνισμό. Τόσο η αξέχαστη και δυναμική φωνή της Conchita, όσο και το λαμπερό staging της συμμετοχής δεν πέρασαν απαρατήρητα και κέρδισαν την αγάπη και το ενδιαφέρον του κοινού από την πρώτη κιόλας στιγμή, δίνοντας στην Αυστρία μία θέση στις πιο iconic συμμετοχές του διαγωνισμού τα τελευταία χρόνια.

Mans Zelmerlöw: Heroes (Σουηδία, 2015)

Δεν είναι περίεργο που σε αυτή τη λίστα βλέπουμε ξανά τη Σουηδία, καθώς είναι η δεύτερη χώρα με τις περισσότερες νίκες στον διαγωνισμό μετά την Ιρλανδία, και συνεπώς ξέρει όλα τα μυστικά για μία επιτυχημένη εμφάνιση. Έτσι και το 2015, κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις του κοινού με τον Mans Zelmerlöw και το «κολλητικό» «Heroes» του, το οποίο τότε είχε σκαρφαλώσει στην πιο ψηλή κορυφή και είχε αφήσει πίσω, μαζί με τον γλυκό μικρό animation φίλο του, όλους τους υπόλοιπους διαγωνιζόμενους με μεγάλη διαφορά.

Jamala: 1944 (Ουκρανία, 2016)

Το 2016, η τραγουδίστρια της Ουκρανίας τραγούδησε για το «1944» και έφερε στον διαγωνισμό έναν ιστορικό και πολιτικό αέρα που εκτιμήθηκε από τους περισσότερους και της χάρισε την πρώτη θέση. Η Jamala, τραγουδώντας για την απέλαση των Τατάρων της Κριμαίας τη δεκαετία του ’40 με έμπνευση από την πραγματική ιστορία της προγιαγιάς της που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τότε την πατρίδα της, κέρδισε το κοινό της Eurovision με τη δραματική και συγκινητική ερμηνεία της και γράφτηκε στη μνήμη μας με τις καλύτερες ερμηνείες των τελευταίων ετών.

Netta: Toy (Ισραήλ, 2018)

Η Netta έφερε στο Ισραήλ το 2018 μία από τις πιο viral συμμετοχές και νίκες στην ιστορία του διαγωνισμού, όμως έγινε περισσότερο γνωστή για την «αρπαγή» της νίκης μέσα από τα χέρια της Ελένης Φουρέιρα. Και παρότι τα meme οργίαζαν τότε, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την πρώτη θέση που είχε κερδίσει η ισραηλινή καλλιτέχνιδα με το σπαθί και φυσικά τις Μανέκι Νέκο της – αυτά τα γατάκια Feng shui που είχαν κατακλύσει τη σκηνή- και το ξεσηκωτικό «Toy» της.

Duncan Laurence: Arcade (Ολλανδία, 2019)

Το 2019, το τρόπαιο της Eurovision είχε σηκώσει ο Duncan Laurence για την Ολλανδία, σηματοδοτώντας την πρώτη νίκη της χώρας στον διαγωνισμό από το 1975. Η alt-pop μπαλάντα «Arcade» είχε ενθουσιάσει από την αρχή το κοινό και μάλιστα κατέχει μέχρι και σήμερα το ρεκόρ για τραγούδι της Eurovision με τα περισσότερα streaming όλων των εποχών. Και τραγουδώντας «Loving you is a losing game», ο Duncan έμεινε και αυτός στην ιστορία του διαγωνισμού με την ατμοσφαιρική φωνή και την αρμονική μπαλάντα του.

Maneskin: Zitti E Bouni (Ιταλία, 2021)

Το ιταλικό συγκρότημα κέρδισε τη Eurovision το 2021 με το δυναμικό «Zitti E Buoni» τους και ίσως να ήταν τελικά οι πιο viral νικητές του διαγωνισμού, καθώς ακόμα και σήμερα έχουν φανατικούς υποστηρικτές σε όλον τον κόσμο. Ο Νταμιάνο, frontman των Maneskin, είχε για ένα μεγάλο διάστημα όλα τα βλέμματα πάνω του, τόσο για τη φωνή όσο και για την «εναλλακτική» γοητεία του. Το 2021 πάντως, πήραν την πρωτιά του διαγωνισμού με 524 πόντους και έχουν μείνει από τότε στην ιστορία της Eurovision ως μία από τις καλύτερες και πιο πολυσυζητημένες εμφανίσεις της τελευταίας δεκαετίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑEurovision: Οι 10 πιο αστείες και εκκεντρικές εμφανίσεις της τελευταίας δεκαετίας12.09.2018

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b