MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
23
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Καλλιτέχνες vs Κυβέρνηση: Γεφυρώνεται το χάσμα;

Τι έγινε κατά τη μεσημεριανή συνάντηση των καλλιτεχνικών σωματείων και θεσμών με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

KEIMENO: Στέλλα Χαραμή | 15.02.2023

Κοινός τόπος φαίνεται πως βρέθηκε κατά την συνάντηση των καλλιτεχνικών αντιπροσωπειών και σωματείων με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Μετά από πολύωρη συνάντηση, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ώστε να υπάρξει άμεσα σχετική τροπολογία του ΠΔ 85 που θα εξαιρεί τις καλλιτεχνικές ειδικότητες και θα τις αναβαθμίζει σε Τεχνολογικής Εκπαίδευσης ή άλλης αντίστοιχης κλίμακας (βαθμίδα 6).

Το τελικό κείμενο της τροπολογίας – νομοθετικής ρύθμισης θα παραδοθεί για διαβούλευση στα σωματεία μεθαύριο Παρασκευή, τα οποία και θα προχωρήσουν στην επεξεργασία του και πιθανότατα σε Γενικές Συνελεύσεις επί του θέματος. Ωστόσο, τα αιτήματα για την διαβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών θα παραμείνουν ανοιχτά και προς επίλυση μετά τις εκλογές, καθώς η Βουλή αναμένεται να διαλυθεί στις 10 Μαρτίου.

Παρόλα αυτά, οι ανακοινωμένες δράσεις και κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών μέχρι το ζήτημα να θεωρηθεί λήξαν, θα γίνουν κανονικά. Κατά συνέπεια, σήμερα το απόγευμα, οι καλλιτέχνες θα βρεθούν έξω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, σε συμπαράσταση της Ένωσης Ελλήνων Αρχαιολόγων. Αύριο αναμένεται να γίνει συναυλία έξω από την Κατάληψη του Rex ενώ την Παρασκευή θα προχωρήσουν κανονικά στην 24ωρη προκηρυγμένη απεργία.

Οι κλιμακούμενες διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις της σπουδαστικής και καλλιτεχνικής κοινότητας, φαίνεται πως αρχίζουν να αποδίδουν, και αυτή πρέπει να καταγραφεί ως μια από τις ελάχιστες στιγμές στην πρόσφατη ιστορία που το καλλιτεχνικό κίνημα εισακούγεται. Αναμένοντας, φυσικά, και τη νομοθετική επίλυση αυτής της μεγάλης αστοχίας.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το Μαξίμου, τα σημεία σύγκλισης με τις θέσεις των καλλιτεχνών είναι:

  • Η ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών. Για το σκοπό αυτό έχουν συγκροτηθεί Ομάδες Εργασίας, οι οποίες ως το τέλος Μαρτίου θα καταθέσουν συγκεκριμένο πλαίσιο για τον χαρακτήρα της Σχολής και τον τρόπο λειτουργίας της, από το 2025. Στο πλαίσιο της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, θα αξιολογηθεί η δυνατότητα εισαγωγής σε αυτήν με εξετάσεις αποφοίτων από άλλες συναφείς σχολές.
  • Ως το τέλος της εβδομάδας, θα κατατεθεί από την Κυβέρνηση συγκεκριμένη πρόταση προκειμένου να θεραπευτεί το ζήτημα που προέκυψε το 2017 και αφορά τη διαφοροποίηση μισθολογικά και ως προς την βαθμολογική εξέλιξη αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού ανεξαρτήτως του έτους αποφοίτησής τους (προ ή μετά του 2003), για την παροχή καλλιτεχνικού-εκπαιδευτικού και συναφούς έργου στο δημόσιο.
  • Συμφωνία για την ύπαρξη οριζόντιας ακαδημαϊκής διαπερατότητας, δηλαδή δυνατότητας εισόδου αποφοίτων δραματικών και συναφών σχολών με κατατακτήριες εξετάσεις στο Γ εξάμηνο τμημάτων ΑΕΙ.

Στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό συμμετείχαν  ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος Κωνσταντίνος Κεχαγιόγλου, ο Γενικός Γραμματέας του ΣΕΗ Άρης Λάσκος, η Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Χορό Μίνα Ανανιάδου, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου Βασίλης Παρασκευόπουλος, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Γιάννης Μόσχος, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Αστέρης Πελτέκης, η Διευθύντρια Σπουδών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου Δηώ Καγγελάρη, ο Διευθυντής Σπουδών της Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Γιάννης Ρήγας, ο εκπρόσωπος των σπουδαστών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου Θάνος Παπαδογιάννης, ο εκπρόσωπος ιδιωτικών δραματικών σχολών Μιχάλης Καλαμπόκης και ο νομικός σύμβουλος των σωματείων Μάνος Ελευθερόγλου.

Σε αναμονή και για τις επίσημες τοποθετήσεις των σωματείων.

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b