MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Έλβις Πρίσλεϊ: Όσα δεν ξέρατε για την ταραχώδη ζωή του βασιλιά του rock n’ roll

Σαν σήμερα, 88 χρόνια πριν, γεννιέται ένας από τους πιο θρυλικούς καλλιτέχνες της εποχής του, ο Έλβις Πρίσλεϊ. Ποια είναι 25 πράγματα που δεν ξέρατε για τον “Βασιλιά”;

Ο Έλβις Πρίσλεϊ το 1958
Ο Έλβις Πρίσλεϊ το 1958
author-image Ειρήνη Μωραϊτη

Στις 8 Ιανουαρίου του 1935 γεννήθηκε στο Τούπελο του Μισισίπι, ο βασιλιάς του rock n’ roll, Έλβις Πρίσλεΐ, που επηρέασε όσο κανείς άλλος την μουσική σκηνή της Αμερικής με την χαρακτηριστική βαθιά φωνή του. Στα περίπου 23 χρόνια καριέρας του, πρωταγωνίστησε σε περισσότερες από 30 επιτυχημένες ταινίες και πούλησε πάνω από 1 δισεκατομμύριο δίσκους παγκοσμίως.

Η μουσική του καριέρα ξεκίνησε το 1954, ηχογραφώντας στην εταιρεία Sun Studios και από νωρίς κατάφερε να δώσει τον προσωπικό του τόνο στην μουσική που συνδέθηκε με την καριέρα του. Στην μουσική πορεία της Αμερικής, ο Έλβις κατείχε τα ηνία του rock ‘n’ roll και κατ’ επέκταση τις καρδιές χιλιάδων εφήβων.

Δύο χρόνια μετά έκανε και το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο με την ταινία Love Me Tender. Η καριέρα του όμως διακόπηκε το 1958, όταν χρειάστηκε να υπηρετήσει στον στρατό. Δύο χρόνια μετά επέστρεψε καθώς η υγεία της μητέρας του ήταν σε κρίσιμη κατάσταση. Τελικά η μουσική και υποκριτική βιομηχανία τον κέρδισε και ξανά ήρθε στο προσκήνιο της δημοσιότητας δυναμικά.

Κατά την παραμονή του στα γερμανικά εδάφη όσο ήταν στον στρατό, γνώρισε την 14χρονη Πρισίλα Μπολιέ, την γυναίκα με την οποία 8 χρόνια αργότερα θα παντρευόταν. Μία σχέση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί παράνομη καθώς ο Έλβις ήταν 24 ετών εκείνη την περίοδο, μετατράπηκε στον μοναδικό γάμο του θρυλικού τραγουδιστή. Το 1973, λίγα χρόνια πριν τον θάνατό του, το ζευγάρι αποφάσισε να πάρει χωριστούς δρόμους.

Ο Έλβις Πρίσλεϊ κατά τη διάρκεια της θητείας του, στη Γερμανία. Photo Credits: Wikimedia Commons

Ο Έλβις Πρίσλεϊ κατά τη διάρκεια της θητείας του, στη Γερμανία. Photo Credits: Wikimedia Commons

Η εξάρτηση και ο χαμός του θρυλικού σταρ

Μετά το διαζύγιο, ο Πρίσλεϊ άρχισε να γίνεται ιδιαίτερα απόμακρος και να παίρνει συνεχώς βάρος, καθώς είχε αναπτύξει μία σοβαρή εξάρτηση σε βαριά φάρμακα. Πέρα από την εμφάνισή του, τα φάρμακα είχαν αρχίσει να επηρεάζουν και την σκηνική του απόδοση. Ξεπερνώντας αυτά τα προβλήματα, ο Πρίσλεϊ συνέχισε τις συναυλίες και τα νέα άλμπουμ για τα επόμενα 4 χρόνια, μέχρι να τον καταβάλει η εξάρτησή του ολοκληρωτικά.

Στις 16 Αυγούστου 1977 στο Μέμφις του Τενεσί, ο Πρίσλεϊ βρέθηκε από τη μνηστή του, Τζίντζερ Όλντεν, ξαπλωμένος και χωρίς τις αισθήσεις του στο πάτωμα του σπιτιού του, στο κτήμα Graceland. Μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο, μόνο για να διαπιστωθεί ο θάνατός του από υπερβολική δόση χαπιών, η οποία του προκάλεσε καρδιακή αρρυθμία.

Παρόλο που το άστρο του βασιλιά του rock n’ roll είχε σβήσει σε ηλικία μόλις 42 ετών, η χαρακτηριστική φωνή και οι εμβληματικές χορευτικές του κινήσεις δεν χάθηκαν ποτέ από την μνήμη όσων τον αγάπησαν και συνεχίζουν να τον αγαπούν μέχρι σήμερα. Ποια είναι όμως 25 πράγματα που ίσως να μην ξέραμε για τη θυελλώδη ζωή του θρυλικού σταρ;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠριν από 80 χρόνια γεννιέται ο Τζιμ Μόρισον: Όσα δεν ξέρατε για τον “ποιητή” της ροκ12.09.2018

Έβγαλε τον πρώτο του δίσκο στα 18

Συγκεκριμένα, στις 18 Ιουλίου 1953 και σε ηλικία μόλις 18 ετών, ο Πρίσλεϊ πλήρωσε 3,25 δολάρια για να ηχογραφήσει ένα δίσκο στη Sun Studios, η οποία έγινε αργότερα το πρώτο δισκογραφικό του σπίτι, με τα τραγούδια My Happiness και That’s When Your Heartaches Begin, τον οποίο χάρισε στην μητέρα του για τα γενέθλια της.

Ο Έλβις είχε δίδυμο αδερφό

Ο Έλβις Πρίσλεϊ γεννήθηκε περίπου 35 λεπτά μετά τον δίδυμο αδερφό του, Τζέσι Γκάρον. Δυστυχώς όμως, ο αδερφός του γεννήθηκε νεκρός και έτσι ο Έλβις μεγάλωσε σαν μοναχοπαίδι.

Δεν ζήτησε την πρώτη του κιθάρα

Στην πραγματικότητα, θα προτιμούσε να έχει ένα τουφέκι ή ένα ποδήλατο, όμως η μητέρα του επέλεξε να αγνοήσει τις επιθυμίες του Έλβις και να του αγοράσει την πρώτη του κιθάρα, για τα 11α γενέθλια του.

Αγαπούσε υπερβολικά την μητέρα του

Ο Έλβις ήταν γνωστό πως είχε μία εξαιρετικά κοντινή σχέση με τη μητέρα του. Μάλιστα είχε ακουστεί πως κοιμόταν στο ίδιο κρεβάτι με εκείνη μέχρι την εφηβεία του και συχνά μιλούσε μαζί της, σαν να μιλούσε σε μωρό.

Ο Έλβις Πρίσλεϊ με την μητέρα του, Γκλάντι Πρίσλεϊ.

Ο Έλβις Πρίσλεϊ με την μητέρα του, Γκλάντι Πρίσλεϊ.

Μία «απαγορευμένη» ταινία

Η δεύτερη ταινία του, με τίτλο «Loving You», είχε κάποιες σκηνές με τους γονείς του που είχαν δεχτεί να συμμετέχουν ως κομπάρσοι. Μετά τον θάνατο της μητέρας του όμως το 1958, ο Έλβις δεν μπόρεσε να ξανά δει αυτήν την ταινία.

Δεν ήταν και ο καλύτερος στο μάθημα της μουσικής

Ο Έλβις δεν ήταν ποτέ γνωστός για τις ακαδημαϊκές του επιτυχίες στο σχολείο, και συγκεκριμένα στο μάθημα της μουσικής έπαιρνε συνήθως αρκετά χαμηλούς βαθμούς.

Είχε βιώσει bullying

Ο Έλβις είχε δηλώσει πως δεχόταν bullying κατά καιρούς, όταν ήταν μικρότερος. Οι συμμαθητές του τού πετούσαν σάπια φρούτα και κάποιες φορές του έκοβαν τις χορδές της κιθάρας του.

Ήταν πρωτοπόρος και πολυβραβευμένος

Ήταν πρωτοπόρος του rockabilly, του συνδυασμού της κάντρι μουσικής με το R&B αλλά και του rock n’ roll. Συνολικά, κέρδισε 3 βραβεία Grammy και απέσπασε το Grammy Lifetime Achievement Award σε ηλικία μόλις 36 ετών.

Ο Έλβις Πρίσλεϊ σε μία από τις θρυλικές του εμφανίσεις στο Λας Βέγκας. Photo Credits: AP

Ο Έλβις Πρίσλεϊ σε μία από τις θρυλικές του εμφανίσεις στο Λας Βέγκας. Photo Credits: AP

Δεν ήταν ευπρόσδεκτος στο Βέγκας στην αρχή

Παρά το γεγονός ότι έγινε τελικά μια από τις πιο θρυλικές προσωπικότητες που πέρασαν από το Λας Βέγκας, ο βασιλιάς του rock n’ roll δεν ήταν ευπρόσδεκτος στην «πόλη της αμαρτίας» από την αρχή της καριέρας του, καθώς αρκετοί ασκούσαν κριτική στο στυλ του και τον χαρακτήριζαν αρκετά προκλητικό.

Δεν είχε τραγουδήσει ποτέ έξω από τα σύνορα της Βόρειας Αμερικής

Παρά το γεγονός ότι ήταν μια παγκόσμια μουσική αίσθηση, ο Έλβις δεν εμφανίστηκε ποτέ εκτός Βόρειας Αμερικής, με όλες τις συναυλίες του να σημειώνονται στις ΗΠΑ και μερικές στον Καναδά.

Μία φήμη δικαιολογεί την απουσία του από την διεθνή μουσική σκηνή

Υπήρξαν πολλές εικασίες για τον λόγο που ο Έλβις δεν εμφανίστηκε ποτέ στο εξωτερικό, αλλά η κυρίαρχη υποστηρίζει πως ο μάνατζέρ του, ο συνταγματάρχης Τομ Πάρκερ, ήταν παράνομος μετανάστης και ανησυχούσε πως δεν θα μπορούσε να ξανά μπει στην Αμερική.

Παρόλα αυτά, είχε κοινό σε όλο τον κόσμο

Το 1973 μάλιστα, ο Πρίσλεϊ πραγματοποίησε τη συναυλία «Aloha from Hawaii», με την οποία έγινε ο πρώτος σόλο καλλιτέχνης, του οποίου η συναυλία μεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο.

Ήταν ανοιχτοχέρης

Ήταν πράγματι αρκετά γενναιόδωρος. Μία φορά μάλιστα, λέγεται πως είχε χαρίσει στον οδηγό της λιμουζίνας του… την ίδια την λιμουζίνα.

Ήταν μακρινός συγγενής δύο προέδρων

Ο Έλβις λέγεται πως μοιράζεται μακρινούς δεσμούς συγγένειας με δύο πρώην προέδρους των ΗΠΑ, τον Αβραάμ Λίνκολν και τον Τζίμι Κάρτερ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤζίμι Χέντριξ: Τα 10 καλύτερα κομμάτια του θρυλικού κιθαρίστα της ροκ12.09.2018

Το χρώμα των μαλλιών του δεν ήταν φυσικό

Παρόλο που έμεινε γνωστός εκτός από την χαρακτηριστική φωνή του, και για τα μαλλιά του, το χρώμα τους δεν ήταν το φυσικό του. Ο Έλβις τα έβαφε μαύρα, ενώ κανονικά είχαν ένα ανοιχτό καφέ χρώμα.

Karate Kid

Ο Έλβις ήταν λάτρης του καράτε, ιδιαίτερα του στυλ μάχης γνωστό ως Chito-Ryu. Το 1960 είχε λάβει και την μαύρη ζώνη του.

Ήταν συλλέκτης κόμικς

Στον Έλβις Πρίσλεϊ άρεσαν πολύ τα κόμικ και πολύ συχνά αυτοαποκαλούνταν συλλέκτης. Πολλά από αυτά τα βιβλία, βρίσκονται ακόμα στη σοφίτα του Graceland.

Ο Έλβις και η Πρισίλα Πρίσλεϊ, την ημέρα του γάμου τους.

Ο Έλβις και η Πρισίλα Πρίσλεϊ, την ημέρα του γάμου τους.

Δεν ήταν ο καλύτερος σύζυγος

Παρόλο που η πρώην σύζυγός του, Πρισίλα Πρίσλεϊ, δεν τον κατηγόρησε ποτέ ευθέως και είχαν ακόμα και μετά το διαζύγιό τους φιλικές σχέσεις, από όσα ξέρουμε για την σχέση τους, ήταν μάλλον αρκετά ασφυκτική. Ο Πρίσλεϊ δεν της επέτρεπε να έχει φίλους, ούτε να μιλάει με τους δικούς του και μάλιστα την κρατούσε «κλεισμένη» στο σπίτι τους, όσο αυτός ζούσε την ξέφρενη ζωή του.

Μόνο βαμμένη

Σύμφωνα με την βιογραφία της Πρισίλα, ο Έλβις ήθελε η σύζυγός του να είναι συνεχώς βαμμένη και φτιαγμένη, και όταν τύχαινε να την δει χωρίς μακιγιάζ έλεγε πως δεν θα την κοίταζε, μέχρι να βαφτεί!

Ήταν γνωστός για τις ερωτικές περιπέτειές του

Μετά το διαζύγιό του το 1972 από την Πρισίλα, ο Έλβις είχε αρκετές κατακτήσεις, με έναν «μύθο» να αναφέρει πως είχε βγει με 152 γυναίκες σε μία μέρα. Βέβαια, σύμφωνα με κάποια δεδομένα, οι κατακτήσεις του Έλβις Πρίσλεϊ δεν περιορίζονταν μόνο στην περίοδο που ήταν χωρισμένος, αλλά και κατά τη διάρκεια του γάμου του.

Ήταν μικροβιοφοβικός

Σύμφωνα με την Πρισίλα, ο σύζυγός της ήταν τόσο μικροβιοφοβικός, που έπινε τον καφέ του μόνο κοντά στο χερούλι επειδή πίστευε ότι εκεί θα είχαν αγγίξει το φλιτζάνι λιγότερα χείλη.

Ο Έλβις κάνει το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας και προτρέπει όλους να το κάνουν. Photo Credits: AP

Ο Έλβις κάνει το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας και προτρέπει όλους να το κάνουν. Photo Credits: AP

Ήταν υπέρ των εμβολίων

Για να ενθαρρύνει μάλιστα τους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας, ο Έλβις πόζαρε στον Τύπο την ώρα που έκανε ο ίδιος το εμβόλιο, και μάλιστα αμέσως μετά εμφανίστηκε ζωντανά στο The Ed Sullivan Show, δίνοντας στους θεατές το καλό παράδειγμα του εμβολιασμού. Πράγματι, μετά από το σόου, το ποσοστό εμβολιασμών αυξήθηκε κατακόρυφα.

Του άρεσε να υποδύεται τον αστυνομικό

Ο Έλβις είχε μια εμμονή με τους αστυνομικούς και έβρισκε ιδιαίτερα διασκεδαστικό το να αναγκάζει τους οδηγούς να κάνουν στην άκρη για αστυνομικό έλεγχο, κάνοντας τους φάρσα με μία σειρήνα που έβαζε κάποιες φορές στο αυτοκίνητό του.

Σιχαινόταν τα ψάρια

Ο Έλβις φαίνεται πως μισούσε τόσο πολύ τη μυρωδιά του ψαριού, που είχε απαγορεύσει να μαγειρεύουν ψάρια στο σπίτι του.

Παραλίγο να κλαπεί το φέρετρό του

Ο Έλβις αρχικά θάφτηκε δίπλα στη μητέρα του, στο νεκροταφείο Forest Hill στο Μέμφις. Ωστόσο, κάποια χρόνια αργότερα, τα λείψανά του μεταφέρθηκαν σε μια ιδιωτική τοποθεσία στο Graceland, καθώς κάποιοι είχαν προσπαθήσει να κλέψουν το φέρετρό του και να κρατήσουν το πτώμα του για λύτρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΦρανκ Σινάτρα: Όσα δεν ξέρατε για τη σπουδαιότερη φωνή στην ιστορία12.09.2018

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b