MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Τζίμι Χέντριξ: Τα 10 καλύτερα κομμάτια του θρυλικού κιθαρίστα της ροκ

Σαν σήμερα, πριν από 80 χρόνια, γεννήθηκε ένας από τους μεγαλύτερους θρύλους της ροκ σκηνής, ο Τζίμι Χέντριξ, τα κομμάτια του οποίου ακούγονται σαν ύμνοι μέχρι και σήμερα.

Τζίμι Χέντριξ
Τζίμι Χέντριξ
author-image Ειρήνη Μωραϊτη

Στις 27 Νοεμβρίου 1942, στο Σιάτλ της Ουάσιγκτον γεννήθηκε ο Τζέιμς Μάρσαλ Χέντριξ, ένα πρόσωπο που σύντομα θα άλλαζε συθέμελα την ροκ μουσική σκηνή.

Πλώρη για αυτή την αλλαγή θα έβαζε διστακτικά στα 15 του χρόνια, όταν ο πατέρας του τού αγόρασε την πρώτη του ακουστική κιθάρα. Μετά από μια σχετικά σύντομη, λόγω τραυματισμού, θητεία στον στρατό, ο Τζίμι Χέντριξ ήταν πλέον ελεύθερος και με στρατιωτικές τιμές, να ασχοληθεί εντατικά με την μουσική και να ακολουθήσει τις φιλοδοξίες του.

Μεταξύ του 1962 και του 1965, ο διάσημος κιθαρίστας άρχισε να αφήνει το καλλιτεχνικό του στίγμα, παίζοντας σε συναυλίες για τους Λιτλ Ρίτσαρντ, Ike & Τίνα Τέρνερ και Isley Brothers. Τον Ιούλιο του 1965, ο Χέντριξ θα συναντηθεί με τον Κας Τσάντλερ των Animals, και από τότε η σύντομη πορεία του θα λάμψει και θα καταφέρει να βρεθεί στην κορυφή, μαζί με τα υπόλοιπα αστέρια του rock’n’roll.

Το τέλος του θρυλικού κιθαρίστα

Η πτώση του όμως θα είναι εξίσου απότομη και ξαφνική, με την ανύψωσή του στην κορυφή. Σε μόλις τέσσερα χρόνια ενεργής καριέρας, ο Τζίμι Χέντριξ κατάφερε να δημιουργήσει πάνω από 170 τραγούδια και να αλλάξει τον τρόπο που μέχρι τότε παρουσιαζόταν η ροκ μουσική.

Εκπληκτικές μίξεις, δυναμικές διασκευές και μία μοναδική εμπειρία live εμφανίσεων. Όλα αυτά πρόσφερε απλόχερα ο Τζίμι Χέντριξ, μέχρι τον θάνατο του, στις 18 Σεπτεμβρίου του 1970. Εκείνη τη μέρα, ο θρυλικός κιθαρίστας είχε βρεθεί νεκρός στο δωμάτιο του ξενοδοχείου στο οποίο διέμενε, στο Λονδίνο. Αιτία του πρώιμου χαμού του ήταν η υπερβολική δόση βαρβιτουρικών φαρμάκων. Η υπερβολική δόση είχε σβήσει ακόμα έναν αστέρα της ροκ μουσικής σκηνής. Είχε στερήσει από τον κόσμο του rock’n’roll την «βόμβα Χέντριξ», η οποία εξουδετερώθηκε στο απόγειο της καριέρας του .

«Όταν η δύναμη της αγάπης υπερκεράσει την αγάπη της δύναμης ο κόσμος θα γνωρίσει την ειρήνη»-Τζίμι Χέντριξ

Παρά τις επίμονες αντιδράσεις των φίλων του και όσων αγαπούσαν τον Χέντριξ, πως ο θάνατός του δεν είχε προκληθεί από υπερβολική δόση, αφού σημειώθηκε κάτω από αρκετά μυστηριώδης συνθήκες, το πόρισμα δεν άλλαξε καθώς δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία.

Η κληρονομιά του «μαύρου Έλβις», όπως τον ονόμαζαν, ήταν πλούσια και οι επιτυχίες του πολλές. Δέκα ήταν όμως τα τραγούδια του, που έχουν αφήσει για πάντα το στίγμα τους στην ροκ μουσική σκηνή.

Castles Made of Sand

Το Castles Made of Sand αποτελεί ένα θλιβερό σχόλιο για τη ματαιότητα της ζωής. Ο πρώτος στίχος αφορά ένα πρώην ερωτευμένο ζευγάρι που έχει καταντήσει να ουρλιάζει, μεθυσμένο. Ο δεύτερος αναφέρεται σε έναν γενναίο Ινδιάνο αρχηγό που σφάζεται στον ύπνο του, το βράδυ πριν από μια μάχη. Το τραγούδι τελειώνει με την λίγο πιο συγκινητική ιστορία ενός ανάπηρου κοριτσιού, που κυλάει το αναπηρικό του καροτσάκι σε έναν γκρεμό. Πολλοί υποστήριξαν ότι αυτό το τραγούδι αντανακλά τις προσωπικές ιστορίες του Χέντριξ, ο οποίος είχε βιώσει το οδυνηρό διαζύγιο των γονιών του αλλά και την ασθένεια της μητέρας του, αν και ο ίδιος δεν επιβεβαίωσε ποτέ κάτι τέτοιο.

Red House

Το μπλουζ αυτό κομμάτι προέρχεται από το πρώτο βινύλιο του Χέντριξ, το Are You Experienced, και δεν άργησε να χαραχτεί στην καρδιά των θαυμαστών του θρυλικού κιθαρίστα. Όσο περνούσαν τα χρόνια, έγινε ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια, παρόλο που η δισκογραφική αρχικά το κράτησε μακριά από την αμερικανική κυκλοφορία του δίσκου Are You Experienced, επειδή το θεώρησε αρκετά μπλουζ για τα δεδομένα της ροκ στην Αμερική.

Hey Joe

Το Hey Joe είναι το πρώτο σινγκλ του Τζίμι Χέντριξ, αν και στην πραγματικότητα δεν το έγραψε ο ίδιος. Το πρωτότυπο κομμάτι προέρχεται από το συγκρότημα της Καλιφόρνια, The Leaves. Παρόλα αυτά, η διασκευή του Χέντριξ έμεινε στην ιστορία και έκανε το κομμάτι γνωστό. Ο πρώην μπασίστας των Animals, Κας Τσάντλερ είχε πετύχει πολλές φορές τον άγνωστο τότε Χέντριξ να παίζει το κομμάτι σε ένα καφέ της Νέας Υόρκης και εντυπωσιασμένος του πρότεινε να πάνε μαζί στην Αγγλία, όπου έκανε τελικά το ντεμπούτο του. Το τραγούδι αφορά μία αρκετά θλιβερή ιστορία ενός συζύγου που έπιασε τη γυναίκα του να τον απατάει, την πυροβόλησε μέχρι θανάτου και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς το Μεξικό.

Bold as Love

Ο Τζίμι Χέντριξ ήταν ήδη ένας από τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες της ροκ μουσικής όταν μπήκε στο στούντιο για να ξεκινήσει το δεύτερο LP του, Axis: Bold as Love, το καλοκαίρι του 1967. Το τραγούδι Bold as Love είναι το τετράλεπτο μεγάλο φινάλε του δίσκου και ίσως ένα από τα καλύτερα του. Ο Χέντριξ δήλωνε τότε, πως η αγάπη μπορεί να αλλάξει έναν άνθρωπο όπως αλλάζει ο άξονας της γης.

The Wind Cries Mary

Ο Τζίμι Χέντριξ έγραψε το The Wind Cries Mary μετά από έναν σοβαρό τσακωμό που είχε με την σύντροφό του, Κάθι Έτσινγκχαμ. «Τον χτύπησα με ένα τηγάνι», είχε δηλώσει αργότερα η σύντροφός του, όταν μιλούσε για την ένταση του τσακωμού. Το συγκρότημα περνούσε ώρες στο στούντιο δουλεύοντας το τρίτο συνολικά σινγκλ του, αν και τελικά το ηχογράφησαν με την πρώτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑFreddie Mercury: Πώς ο θρύλος των Queen έγινε το απόλυτο είδωλο της ροκ12.09.2018

Purple Haze

Η καριέρα του Τζίμι Χέντριξ μπορεί να ξεκίνησε δυναμικά με το πρώτο του σινγκλ Hey Joe, με το Purple Haze όμως εκτοξεύτηκε. Το τραγούδι αυτό γρήγορα σκαρφάλωσε στα charts και ακουγόταν παντού. Πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι ο τίτλος είναι μια σαφής αναφορά στην γνωστή ναρκωτική ουσία, αλλά ο Χέντριξ είχε ισχυριστεί πως ήταν εμπνευσμένος από ένα όνειρο που είχε δει, στο οποίο περπατούσε κάτω από τη θάλασσα. Όποια και αν είναι η αλήθεια, το τραγούδι είναι γνωστό και για τις φορές που οι φανς έχουν ακούσει λάθος τους στίχους. Ο Χέντριξ τραγουδάει “Excuse me while I kiss the sky” και όχι “Excuse me while I kiss this guy”.

Machine Gun

Το Machine Gun ηχογραφήθηκε στο αποκορύφωμα του Πολέμου του Βιετνάμ και είναι ένα από τα πιο σημαντικά αντιπολεμικά τραγούδια της εποχής. Είναι επίσης, ένα από τα μεγαλύτερα τραγούδια, με διάρκεια πάνω από 12 λεπτά. Βρίσκεται στο άλμπουμ Band of Gypsys, το οποίο περιέχει μερικά από τα πιο συναρπαστικά κιθαριστικά δημιουργήματα της καριέρας του Χέντριξ.

All Along the Watchtower

Ο Τζίμι Χέντριξ διασκεύασε το All Along the Watchtower τον Ιανουάριο του 1968, λίγες εβδομάδες αφότου ο Μπομπ Ντίλαν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το κομμάτι. Ο Χέντριξ το ταλαιπώρησε για μήνες, και τελικά το κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο. Βρήκε πολύ μεγαλύτερο κοινό από το πρωτότυπο, και ακόμη και ο ίδιος ο Ντίλαν είχε δηλώσει πως ο Χέντριξ έδωσε μία εντελώς διαφορετική νότα στο τραγούδι.

Little Wing

Σε μια συνέντευξη του 1968, ο Τζίμι μοιράστηκε την ιστορία πίσω από την δημιουργία του Little Wing λέγοντας πως: «Βασίζεται σε ένα πολύ, πολύ απλό ινδικό στυλ. Η ιδέα μου ήρθε όταν ήμασταν στο Μοντερέι και παρατηρούσα τα πάντα γύρω μου. Έτσι, σκέφτηκα πως θα έπαιρνα ό,τι έβλεπα τριγύρω εκείνη την στιγμή και θα το παρουσίαζα ίσως με τη μορφή ενός κοριτσιού ή κάτι τέτοιο και θα το ονόμαζα «Little Wing» ώστε μετά να πετάξει μακριά».

Voodoo Child (Slight Return)

Το τραγούδι αυτό είχε ξεκινήσει τη ζωή του ως το 15λεπτο Voodoo Chile. Όταν ήρθε η ώρα της ηχογράφησης του όμως, ο Χέντριξ και το συγκρότημά του ήταν πολύ κουρασμένοι και έτσι αυτοσχεδίασαν με τις ίδιες νότες και κατέληξαν στο Voodoo Child (Slight Return). Το τραγούδι κυκλοφόρησε ως σινγκλ λίγο μετά τον θάνατο του Χέντριξ και έφτασε στο Νούμερο Ένα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤζον Λένον: 5 συγκλονιστικές στιγμές από τη ζωή του θρυλικού σκαθαριού12.09.2018

Περισσότερα από TOP 10
VIMA_WEB3b