MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Tiger Lillies: 10 πράγματα που δεν ξέρατε για τους αγαπημένους του ελληνικού κοινού

Όσο μετράμε αντίστροφα για τα οχτώ shows τους στο Half Note, συγκεντρώσαμε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το δημοφιλές punk – street – opera τρίο.

Τατιάνα Γεωργακοπούλου | 17.11.2022

Οι Tiger Lillies είναι ίσως το πιο cult βρετανικό συγκρότημα, καθώς και εκείνοι που σύστησαν σε όλο τον κόσμο αυτό το -πολύ ιδιαίτερο- είδος, που ξέρουμε ως “αβάν-γκαρντ punk καμπαρέ”. Ο ήχος τους, που παντρεύει τα καμπαρέ του προπολεμικού Βερολίνου, με την ανατρεπτικότητα της punk και… το μπρεχτικό θέατρο, είναι σίγουρα χαρακτηριστικός -κανείς δεν ακούγεται σαν εκείνους, όπως μας είχε πει και ο ίδιος ο Martyn Jacques.

Μάλιστα, είναι από τα λίγα διεθνή συγκροτήματα που έχουν διατηρήσει τόσο στενή σχέση με την Ελλάδα. Όπως λένε και οι ίδιοι, η χώρα μας είναι κάτι σαν δεύτερο σπίτι τους. Και το ελληνικό κοινό όμως δείχνει την ίδια αγάπη, στηρίζοντας κάθε πρότζεκτ που οι Tiger Lillies φέρνουν στη χώρα μας.

Όσο ετοιμαζόμαστε για τα οχτώ (!) shows, στα οποία θα προσεγγίσουν με τον δικό τους, ιδιαίτερο τρόπο τραγούδια του Cole Porter και της Edith Piaf, και που θα παρουσιάσουν στο αγαπημένο τους ελληνικό κοινό, από 18 έως 21 Νοεμβρίου αλλά κι από 25 έως 28 Νοεμβρίου στο Half Note Jazz Club, εμείς συγκεντρώσαμε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την εκκεντρική βρετανική μπάντα.

1.Το όνομα του συγκροτήματος παρέμενε για χρόνια άλυτο μυστήριο.

Λεγόταν ότι το είχαν εμπνευστεί από μία δολοφονημένη σεξεργάτρια από το Σόχο του Λονδίνου, που ονομαζόταν Lillie. Τελικά, ο Jacques αποκάλυψε ότι ονόμασε το συγκρότημα από έναν πίνακα που είχε κρεμασμένο στον τοίχο του δωματίου του.

2. Το συγκρότημα έχει αλλάξει πολλές φορές μέλη.

Κεντρικός πυρήνας παραμένει πάντα ο Martyn Jacques, που ίδρυσε και το συγκρότημα με τον Adrian Huge στα ντραμς και τον Phil Butcher στο μπάσο. Τον Butcher αντικατέστησε το 1995 ο Adrian Stout, ενώ από το 2015 ντράμερ είναι ο Jonas Golland.

3. Οι Tiger Lillies έχουν εμπνευστεί πολλές φορές από κλασικά αριστουργήματα του θεάτρου.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η παράσταση “Άμλετ” το 2012, εμπνευσμένη από τον σαιξπηρικό ήρωα, η “Lulu – A Murder Ballad” το 2013 εμπνευσμένη από την όπερα του Άλμπαν Μπεργκ, ενώ το 2017 εμπνεύστηκαν από το “Στοιχειωμένο Παλάτι” του Έντγκαρ Άλαν Πόε για μία ομώνυμη παράσταση.

Tiger Lillies, photo credits: Daniela Matejschek

Tiger Lillies, photo credits: Daniela Matejschek

4. Είναι από τα λίγα διεθνή συγκροτήματα

που ανανεώνουν το ραντεβού τους με το ελληνικό κοινό σχεδόν κάθε δύο χρόνια. Επισκέφτηκαν τη χώρα μας για πρώτη φορά πριν 17 ολόκληρα χρόνια και από τότε δεν μας έχουν ξεχάσει ποτέ.

5. Το 2011 πραγματοποίησαν μία επική, αυθόρμητη συναυλία στην πλατεία Συντάγματος

για να στηρίξουν τους Αγανακτισμένους. “Ήταν φοβερό, πράγματι μία από τις πιο αξέχαστες συναυλίες μου” μάς είχε εξομολογηθεί.

6. Οι Tiger Lillies δεν χάνουν ευκαιρία να περνούν στη χώρα μας τις επετείους του.

Στην 20η επέτειο τους βρέθηκαν στη χώρα μας με την παράσταση “Freakshow”, ενώ το 2020 είχαν πραγματοποιήσει τρεις συναυλίες σε Αθήνα, Λάρισα και Θεσσαλονίκη, για να γιορτάσουν την 30η επέτειό τους!

7. Ο Martyn Jacques ακόμα θυμάται την πρώτη τους εμφάνιση στην Ελλάδα το 2003 με το show «Tiger Lillies Circus».

Μάλιστα, αυτές οι παραστάσεις -που διήρκησαν πολλές εβδομάδες- δεν είχαν γνωρίσει τόση επιτυχία. “Παίζαμε επί εβδομάδες με ελάχιστο κοινό και ξαφνικά ενώ ετοιμαζόμασταν να φύγουμε, το show έγινε hit!” μάς είχε πει.

8. Έχουν ολόκληρο άλμπουμ αφιερωμένο στην ελληνική ρεμπέτικη παράδοση

Το “Greek Songs” ή “Lemonaki” είναι άμεσα επηρεασμένο από την ρεμπέτικη μουσική, την οποία αγαπούν πολύ. Βασισμένα σε στίχους Ρεμπέτικων τραγουδιών από τις αρχές του 20ου αιώνα, τα “Ελληνικά Τραγούδια” των Tiger Lillies επικεντρώνονται στη ζωή των χαμηλότερων στρωμάτων της κοινωνίας, λέγοντας ιστορίες για τη φτώχεια, την έλλειψη στέγης, τον εθισμό, τη βαρβαρότητα της αστυνομίας και τη χαμένη αγάπη.

9. Η σχέση τους με την Ελλάδα δεν θα μπορούσε να είναι πιο στενή,

αφού ο μπασίστας του συγκροτήματος Adrian Stout μένει στην Αθήνα και μάλιστα πέρασε στη χώρα μας την πρώτη καραντίνα.

10. Τέλος, οι Tiger Lillies είναι βραβευμένοι.

Έχουν προταθεί για βραβείο Grammy, ενώ το show τους Shockheaded Peter ήταν υποψήφιο για 5 βραβεία Ολιβιέ. Τελικά κέρδισε δύο, ένα εκ των οποίων ήταν για την ερμηνεία του Martyn Jacques.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟι Tiger Lillies στο Half Note Jazz Club12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Από Παρασκευή 18 Νοεμβρίου έως Δευτέρα 28 Νοεμβρίου στο Half Note
Παρασκευή και Σάββατο στις 22:30, Κυριακή και Δευτέρα στις 21:30
Εισιτήρια

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b