MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΝEΝΤΕΥΞΗ

Martyn Jacques: Κανείς δεν ακούγεται σαν τους Tiger Lillies, ούτε στο ελάχιστο

Με αφορμή τις τρείς συναυλίες των Tiger Lillies στη χώρα μας, μιλήσαμε με τον χαρισματικό ηγέτη τους Martyn Jacques για την πορεία τους, την νέα τους μουσική και φυσικά την αγάπη τους για την Ελλάδα.

Τατιάνα Γεωργακοπούλου | 22.01.2020

Οι Tiger Lillies είναι από τα λίγα διεθνή συγκροτήματα που έχουν τόσο ιδιαίτερη σχέση με το ελληνικό κοινό. Επισκέφτηκαν τη χώρα μας για πρώτη φορά πριν 17 ολόκληρα χρόνια και από τότε δεν μας έχουν ξεχάσει ποτέ. Μάλιστα, το 2011 -μία πολύ ταραχώδη χρονιά για την Ελλάδα- είχαν ερμηνεύσει στην πλατεία Συντάγματος για τους “Αγανακτισμένους”, εμπειρία που ο Martyn Jacques αποκάλεσε “αξέχαστη.”

Σε λίγες μόνο ημέρες oι «Νονοί του avant-garde καμπαρέ» θα επισκεφτούν ξανά τη χώρα μας στο πλαίσιο της περιοδείας τους “30th Anniversary Tour” για τρείς συναυλίες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα. Εμείς μιλήσαμε με τον Martyn Jacques, ιδρυτή και βασικό συνθέτη των Tiger Lillies, τόσο για τις επερχόμενες συναυλίες τους στην Ελλάδα και την σχέση του συγκροτήματος με το ελληνικό κοινό, όσο και για την νέα τους μουσική που θα έχει επιρροές από τα ρεμπέτικα και περιμένουμε με ανυπομονησία!

Ο Martyn Jacques, ιδρυτής και βασικός συνθέτης των Tiger Lillies

Ο Martyn Jacques, ιδρυτής και βασικός συνθέτης των Tiger Lillies

Αυτή η περιοδεία είναι ουσιαστικά μια γιορτή για τα 30 χρόνια από την ίδρυση των Tiger Lillies. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σας;
Νομίζω ότι είμαστε πολύ πρωτότυποι και ξεχωριστοί, για να είμαι ειλικρινής. Πιστεύω κανείς δεν ακούγεται σαν εμάς, ούτε στο ελάχιστο. Θυμάμαι μια φορά στο ραδιόφωνο είχα ενοχλήσει μία διάσημη Γαλλίδα ηθοποιό, η οποία μου είχε φωνάξει “δεν είστε τίποτα άλλο παρά μια διασταύρωση μεταξύ του Tom Waits και του Klaus Nomi.” Ο Klaus Nomi, όμως, δεν με έχει επηρεάσει καθόλου. Και μπορώ να σκεφτώ άλλους δέκα καλλιτέχνες που με έχουν επηρεάσει όσο ο Waits. Πιστεύω γι’ αυτό είμαστε τόσο επιτυχημένοι, επειδή αναμειγνύoυμε πολλές διαφορετικές επιρροές μαζί και δημιουργούμε κάτι μοναδικό.
Οι Tiger Lillies με το χαρακτηριστικό βάψιμο τους, φωτογραφία: Daniela Matejschek

Οι Tiger Lillies με το χαρακτηριστικό βάψιμο τους, φωτογραφία: Daniela Matejschek

Η πρώτη σας εμφάνιση στην Ελλάδα ήταν το 2003, και από τότε έχει επιστρέψει αμέτρητες φορές στη χώρα μας. Θυμάστε τίποτα από το πρώτο σας show εδώ;

Φυσικά και το θυμάμαι! Είχαμε κάνει ένα show με τίτλο “Tiger Lillies Circus.” Παίζαμε επί εβδομάδες με ελάχιστο κοινό και ξαφνικά ενώ ετοιμαζόμασταν να φύγουμε, το show έγινε hit!

Αγαπώ πολύ τους Έλληνες και το ελληνικό κοινό και εκείνοι μας αγαπούν ακόμα περισσότερο!

Ποια είναι η άποψη σας για το ελληνικό κοινό;

Αυτό που μου έκανε πάντα εντύπωση στην Ελλάδα είναι ότι όταν παίζουμε εδώ ξεκινάμε τα shows μας στις 11 το βράδυ τις καθημερινές και μία ώρα (ή και παραπάνω) αργότερα τα Σαββατοκύριακα! Είναι πραγματικά υπέροχο αυτό. Αγαπώ πολύ τους Έλληνες και το ελληνικό κοινό και εκείνοι μας αγαπούν ακόμα περισσότερο!

Μία από τις πιο αξέχαστες εμφανίσεις σας εδώ ήταν αυτή στην Πλατεία Συντάγματος το 2011, όπου παίξατε για τους “αγανακτισμένους” διαδηλωτές. Πως ήταν αυτή εμπειρία για εσάς;

Ήταν φοβερό, πράγματι μία από τις πιο αξέχαστες συναυλίες μου! Στο κοινό είχαν όλοι λευκά πρόσωπα όπως εμείς. Βέβαια εκείνοι φορούσαν τις μάσκες για να προστατευτούν από τα δακρυγόνα. Σε εκείνη τη συναυλία ένιωσα πραγματικά αγάπη και τους ανθρώπους να έρχονται κοντά. Εντωμεταξύ, ακούγαμε γύρω μας κάτι που έμοιαζε με εκρήξεις από βόμβες. Αργότερα μας είπαν ότι ήταν χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Τι βραδιά!

Όπως ξέρετε εκτός από την Ελλάδα, έχετε επίσης σημαντικό κοινό και στο Μεξικό και τη Ρωσία. Τι θεωρείτε σας κάνει τόσο δημοφιλείς σε αυτές τις χώρες; Μπορούν να ταυτιστούν πιο εύκολα με τη μουσική σας;

Ναι φυσικά. Εξάλλου η μουσική των Tiger Lillies έχει διάφορα στοιχεία από ελληνική, ρώσικη και μεξικάνικη μουσική.

Η θεατρικότητα είναι αναπόσπαστο κομμάτι των Tiger Lillies, φωτογραφία: Daniela Matejschek

Η θεατρικότητα είναι αναπόσπαστο κομμάτι των Tiger Lillies, φωτογραφία: Daniela Matejschek

Το νέο σας άλμπουμ θα περιέχει μουσική επηρεασμένη από τα ρεμπέτικα. Πως έτυχε να ακούσετε ελληνικά ρεμπέτικα τραγούδια;
Πολύ πριν δημιουργήσω το συγκρότημα, είχα έναν δίσκο με ρεμπέτικα τραγούδια. Γενικά μου αρέσει πολύ η βαλκανική μουσική, όπως και η μουσική των Ρομά (Gypsy music) και η Κλέζμερ μουσική (μουσική των Ασκενάζι Εβραίων της ανατολικής Ευρώπης).

Σε λίγες μέρες επιστρέφετε στη χώρα μας για τρεις εμφανίσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα. Τι να περιμένει το κοινό σας από τα show σας αυτή τη φορά;
Να περιμένουν τραγούδια από το “Gutter,” το ακυκλοφόρητο άλμπουμ μας που είναι εν μέρει επηρεασμένο από τα ρεμπέτικα, ενώ στο τέλος θα παίξουμε και παλαιότερα τραγούδια μας.

Τέλος, ποιο είναι το μήνυμα σας στο ελληνικό κοινό;
Τα λέμε πολύ σύντομα!

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Μην χάσετε τους Tiger Lillies σε Λάρισα (Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, 22 Ιανουαρίου), Θεσσαλονίκη (Fix Factory OSound, 24 Ιανουαρίου) και Αθήνα (Fuzz Club, 25 Ιανουαρίου).

Λάρισα

Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, Τετάρτη 22 Ιανουαρίου στις 21:00, εισιτήρια

Θεσσαλονίκη

Fix Factory OSound, Παρασκευή 24 Ιανουαρίου στις 20:00, εισιτήρια

Αθήνα

Fuzz Club, Σάββατο 25 Ιανουαρίου στις 20:00, εισιτήρια

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b