MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΙΔΑΜΕ

Είδαμε: Οι Στρατάκηδες στήνουν ένα γνήσιο κρητικό γλέντι στον Σταυρό του Νότου

Κάθε Παρασκευή του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, το Club του Σταυρού του Νότου γεμίζει από τους ήχους της λύρας και του λαούτου και οι Γιώργος και Νίκος Στρατάκης μάς υποδέχονται σε μία μεγάλη κρητική γιορτή.

Photo: Dimitra Kanaki Photography
author-image Τατιάνα Γεωργακοπούλου

Αν δεν έχεις βρεθεί ποτέ σε κρητικό γλέντι, τότε δεν έχεις ζήσει τη ζωή σου. Ναι, η αλήθεια είναι πως είναι δύσκολο να πετύχεις στην Αθήνα κάποιο αυθεντικό κρητικό γλέντι και δεν είναι ακριβώς εύκολο να αυτοπροσκαλεστείς σε κρητικό γάμο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ως Αθηναίος δεν υπάρχουν τρόποι να ζήσεις την εμπειρία που ονομάζεται κρητική διασκέδαση. Στον Νέο Κόσμο και συγκεκριμένα στον Σταυρό του Νότου Club, κάθε Παρασκευή του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου σε περιμένει η μεγαλύτερη κρητική γιορτή, χάρη στους Γιώργο και Νίκο Στρατάκη (αλλιώς Στρατάκηδες ή Στρατάκια).

Αν αγαπάς την κρητική μουσική και κουλτούρα, τότε τα λόγια για τους Στρατάκηδες είναι μάλλον περιττά. Αν δεν είσαι τόσο εξοικειωμένος, τότε αρκεί να ακούσεις ένα τραγούδι τους και θα καταλάβεις γιατί θεωρούνται από τους πιο ταλαντούχους εκπροσώπους της Κρήτης. Ο Γιώργος και ο Νίκος Στρατάκης έχουν κάνει τους Αθηναίους να ανακαλύψουν ξανά την κρητική κουλτούρα και να αγαπήσουν την κρητική παράδοση -κι αυτό γιατί δεν μας συστήνουν μόνο σε διαχρονικά, κρητικά τραγούδια, αλλά και σε δικές τους, σύγχρονες συνθέσεις, που “πατούν” με σεβασμό στην κρητική παράδοση.

Ο Γιώργος και ο Νίκος Στρατάκης, πιστεύοντας ότι η παράδοση “αναζητά αδιάκοπα την εξέλιξη και τη μοναδικότητά της” παρουσιάζουν μουσικές συνθέσεις, που αναπόφευκτα θα σε ταξιδέψουν στην Κρήτη – ή μάλλον “εκεί όπου φυσά ανεμπόδιστα ο καθαρός ορεινός αέρας”.

Εμείς, την περασμένη Παρασκευή, βρεθήκαμε στην πρεμιέρα τους στο Σταυρό του Νότου Club και είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε από πρώτο χέρι μία απ’ τις φημισμένες συναυλίες τους -που όπως μάθαμε δεν είναι ποτέ ίδιες.

Φωτογραφία από την πρεμιέρα τους στο Σταυρό του Νότου Club

Φωτογραφία από την πρεμιέρα τους στο Σταυρό του Νότου Club

Η αρχή έγινε λίγο πριν τις 11 το βράδυ με το “Σπήλιο” (ίσως το ξέρετε με τη φωνή του Γρηγόρη Σαμόλη), σε μουσική του Γιώργου Στρατάκη -και την ενέργεια στα ύψη.

Η ίδια ενέργεια διατηρήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, που περιλάμβανε ριζίτικα κρητικά (όπως το “Τούτο το μήνα”), μέχρι Ψαραντώνη και Ξυλούρη, μία πραγματικά επική ερμηνεία του Ερωτόκριτου και φυσικά τα δικά τους τραγούδια που τόσο έχουμε αγαπήσει.

Ο Νίκος Στρατάκης με το λαούτο, που τόσο καλά ξέρει να χειρίζεται, ήταν όπως πάντα καθηλωτικός. Όσο ερμήνευε τις συνθέσεις του, τόσο πιο ηλεκτρισμένη ένιωθες την ατμόσφαιρα. Το άλλο μισό του διδύμου των Στρατάκηδων, ο Γιώργος Στρατάκης με την χαρακτηριστική φωνή, την αστείρευτη ενέργεια και φυσικά τη λύρα του ανέλαβε -όπως μόνο εκείνος ξέρει- κυρίως τα πιο χορευτικά τραγούδια, όπως τα “Λακουβάκια” , το “Λαϊνι” και φυσικά την “Καπετάνισσα” που ξεσήκωσε ολόκληρο το μαγαζί.

Οι Στρατάκηδες στο Σταυρό του Νότου Club

Επί τρεις ώρες, συνέχιζαν ακούραστοι με το πρόγραμμα να μην κάνει ποτέ “κοιλιά”, επιβεβαιώνοντας ότι οι Κρητικοί ξέρουν να διασκεδάζουν.

Σε μία εποχή που έχουμε τόσο ανάγκη την ψυχαγωγία, τη διασκέδαση, την καλοπέραση χωρίς έγνοιες, οι Στρατάκηδες αναλαμβάνουν να μετατρέψουν κάθε Παρασκευή μας σε μία κρητική γιορτή που ξεσηκώνει, συγκινεί, αφυπνίζει και εμψυχώνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΓιώργος και Νίκος Στρατάκης στον Σταυρό του Νότου Club12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Μέχρι Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου, και κάθε Παρασκευή, ο Γιώργος και ο Νίκος Στρατάκης θα εμφανίζονται στο Σταυρό του Νότου Club
Ώρα έναρξης: 22.30
Γενική Είσοδος: 15€
Εισιτήρια στο viva.gr 
Κρατήσεις στο 2109226975.

Περισσότερα από ΕΙΔΑΜΕ / Συναυλίες
VIMA_WEB3b