MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Ολύμπια»: Πλούσια και πολυσυλλεκτική η νέα σεζόν στο μουσικό θέατρο της Αθήνας

Με άξονα τη μουσική και το λυρικό θέατρο αλλά και τις θεατρικές παραστάσεις, τον χορό και την περφόρμανς, το Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» υποδέχεται την καινούργια καλλιτεχνική περίοδο, που αφιερώνει στον Δημήτρη Μητρόπουλο και τη Μαρία Κάλλας.

KEIMENO: Σπύρος Κακουριώτης | 23.09.2022

Έχοντας στο ενεργητικό τους την επιτυχημένη πρώτη καλλιτεχνική περίοδο του θεάτρου «Ολύμπια», παρά τις δυσμενείς υγειονομικές συνθήκες που επικράτησαν, ο Δήμος Αθηναίων και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, καθώς και η καλλιτεχνική διεύθυνση του Δημοτικού Μουσικού Θεάτρου «Μαρία Κάλλας» (όπως επισήμως αποκαλείται πλέον το «Ολύμπια») παρουσίασαν τον προγραμματισμό του θεάτρου για τη νέα σεζόν.

Πλούσιο και πολυσυλλεκτικό, με άξονα τη μουσική και το λυρικό θέατρο αλλά όχι αδιάφορο και για μορφές παραστατικών τεχνώνόπως το θέατρο, ο χορός ή η περφόρμανς, πατά με ασφάλεια στην εμπειρία της περσινής χρονιάς, για να ανοίξει το πρόγραμμά του ακόμη περισσότερο, με νέες παραγωγές και επαναλήψεις, αλλά και με μετακλήσεις ξένων σχημάτων, που φέτος προέρχονται από την Ιταλία. Μεγάλο μέρος του φετινού προγράμματος είναι αφιερωμένο σε δύο εμβληματικές μορφές της μουσικής και του λυρικού τραγουδιού του 20ού αιώνα, τον μαέστρο Δημήτρη Μητρόπουλο και τη σοπράνο Μαρία Κάλλας.

H  πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ Νίκη Αραμπατζή, o Δήμαρχος Αθηναίων Kώστας Μπακογιάννης και ο Ολιβιέ Ντεκότ καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου “Ολύμπια”

Επιτυχημένη η πρώτη χρονιά λειτουργίας

Χαιρετίζοντας την παρουσίαση του νέου προγράμματος, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε το «Ολύμπια» κατά την περσινή περίοδο, σε σχέση τόσο με το κοινό όσο και με τους καλλιτέχνες. «Θέσαμε τον πήχη ψηλά και τα καταφέραμε», τόνισε, συμπληρώνοντας: «Συνεχίζουμε και φέτος την προσπάθεια να προσφέρουμε ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα υψηλής ποιότητας».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ Νίκη Αραμπατζή, μιλώντας για το θέατρο Ολύμπια έκανε λόγο για ένα «θεσμό στο κέντρο της πόλης» και το χαρακτήρισε «στολίδι της Αθήνας». Παράλληλα, έκανε ένα μικρό απολογισμό, δίνοντας στοιχεία για την ανταπόκριση του κοινού στην περσινή πρώτη χρονιά λειτουργίας του Δημοτικού Μουσικού Θεάτρου. Πραγματοποιήθηκαν 37 διαφορετικές εκδηλώσεις, που έδωσαν συνολικά 56 παραστάσεις, στις οποίες συμμετείχαν 421 καλλιτέχνες και παρακολούθησαν 18.891 θεατές. «Οι δημότες διψούν για ποιοτική ψυχαγωγία», κατέληξε.

Ο μαέστρος Δημήτρης Μητρόπουλος στον οποίο είναι αφιερωμένο μεγάλο μέρος του προγράμματος

«Το Ολύμπια ανήκει στους δημότες»

Παρουσιάζοντας τον φετινό προγραμματισμό του «Ολύμπια», ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ολιβιέ Ντεκότ τόνισε πως, «παρά το δύσκολο υγειονομικό πλαίσιο, η περσινή σεζόν στέφθηκε με επιτυχία», ιδίως οι παραγωγές «Ιδομενέας» και «Η πολιορκία της Κορίνθου». «Το Ολύμπια είναι ένα δημόσιο θέατρο, που ανήκει στους δημότες, αφιερωμένο στη μουσική, που φιλοξενεί και άλλες παραστατικές τέχνες, όπως ο χορός, το θέατρο και η περφόρμανς», τόνισε, παρουσιάζοντας τη «φιλοσοφία» του θεάτρου και του νέου του προγράμματος. «Αναδεικνύει τον ελληνικό πολιτισμό και ταυτόχρονα είναι ανοιχτό στη διεθνή σκηνή, με προτεραιότητά του το λυρικό θέατρο», κατέληξε.

Μιλώντας για τις βασικές κατευθύνσεις του φετινού προγράμματος, ο Ολιβιέ Ντεκότ σημείωσε ότι διαρθρώνονται σε δύο κύκλους, αφιερωμένους στον Δημήτρη Μητρόπουλο και τη Μαρία Κάλλας, αντίστοιχα. Σε αυτό το πλαίσιο θα παρουσιαστεί σε συναυλιακή μορφή η μοναδική όπερα που συνέθεσε ο έλληνας αρχιμουσικός, η «Αδελφή Βεατρίκη», με την οποία θα ξεκινήσουν οι φετινές εκδηλώσεις στις 14 Οκτωβρίου. Ο κύκλος θα συμπληρωθεί με μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τη ζωή και το έργο του, καθώς και με μια συναυλία με συνθέσεις του για πιάνο και συμφωνικά έργα.

Η παιδική όπερα «Ο πρίκιπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς»

Πολύμορφο αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας

Ο δεύτερος κύκλος, αφιερωμένος στην καλλιτέχνιδα που το όνομά της φέρει το Δημοτικό Μουσικό Θέατρο, με αφορμή την εκατονταετηρίδα της γέννησής της, ξεκινά τον Ιανουάριο του 2023, με την όπερα του Μανώλη Καλομοίρη «Ο πρωτομάστορας», τη μόνη που τραγούδησε στα ελληνικά η Μαρία Κάλλας. Θα ακολουθήσει ένα γκαλά όπερας και μια νέα παραγωγή, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου, η «Ιφιγένεια εν Ταύροις» του Γκλουκ, όπου η Κάλλας είχε διαπρέψει,το 1957, στον ομώνυμο ρόλο, σκηνοθετημένη από τον Λουκίνο Βισκόντι. Ακόμη, η πασχαλινή συναυλία θα αποτελείται από θρησκευτικά έργα που ερμήνευσε η La Divina, ενώ ο κύκλος θα συνεχιστεί και την επόμενη σεζόν, με την όπερα «Οι πουριτανοί» του Μπελίνι, στην ερμηνεία της οποίας είχε αφήσει ανεξίτηλη της σφραγίδα της η μεγάλη σοπράνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑPhantoms: Έκθεση της Νίνας Παπακωνσταντίνου στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων12.09.2018

Το πρόγραμμα συμπληρώνουν, επίσης, η δημοφιλής οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη «Ο βαφτιστικός», η παιδική όπερα «Ο πρίκιπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς» του Θοδωρή Αμπαζή, μια παλιά επιτυχία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και η «Λιονέλλα» του Σπύρου Σαμάρα, έργο του 1891, που δεν είχε παιχτεί ποτέ ξανά έκτοτε, σε νέα ενορχήστρωση από τον Βύρωνα Φιδετζή.

A Posto ©Viola Berlanda

…και Viva l’ Italia!

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει σε έναν ακόμη κύκλο του προγραμματισμού του Θεάτρου «Ολύμπια», που υπό τον γενικό τίτλο Viva l’ Italia θα παρουσιάσει, τον Φεβρουάριο και τον Απρίλιο του 2023, τρεις θεατρικές παραστάσεις της κολεκτίβας Anagoor («Mephistopheles», «Rivelazione» και «L’Italianoè ladro»), καθώς και τις χορευτικές παραστάσεις «A Posto» και «Best Regards».

Best Regards

Το πρόγραμμα της καλλιτεχνικής περιόδου 2022/2023 συμπληρώνεται με μια σειρά συναυλιών, κλασικής, σύγχρονης και ελληνικής μουσικής (ξεχωρίζει το αφιέρωμα της Μαρίας Φαραντούρη στον ΜπέρτολτΜπρεχτ), αλλά και με τη θεατρική παράσταση του Χριστόφορου Χριστοφή «Τουλούζ Λωτρέκ: Η φαντασία της αμαρτίας», που θα παρουσιαστεί τον Νοέμβριο, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη.

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα της καλλιτεχνικής περιόδου 2022/2023 στο Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να πληροφορηθούν από τον καινούργιο ιστότοπο του θεάτρου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://oly.gr/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜέγαρο Μουσικής Αθηνών: Στηρίζει τη Βόρεια Εύβοια με μουσικές εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές δράσεις12.09.2018

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b