MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
18
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΙΔΑΜΕ/ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Release 2022: Ιδανικό “φινάλε” με ένα εκρηκτικό show από Slipknot και Sepultura που θα θυμόμαστε για καιρό

Η τελευταία μέρα του Release Athens, με το απίστευτό της line up κατάφερε να μας μετατρέψει όλους σε metal fans -κι εμείς μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας

author-image Nάνσυ Δεληγιώργη

Η αυλαία του Release Athens, έπεσε το Σάββατο 23 Ιουλίου με ένα μεγάλο και ελπιδοφόρο line up, που ήρθε για να μας αφήσει όλους άφωνους!

Από νωρίς το απόγευμα, η Πλατεία Νερού ήταν γεμάτη με κόσμο, κόσμο που ήρθε για να ακούσει live μερικά από τα πιο σημαντικά metal συγκροτήματα της εποχής μας.

Υπήρξαν κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες -μεγαλύτερη από όλες ο απίστευτος καύσωνας, που έφτασε μέχρι και τους 38° C. Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό για να εμποδίσει τόσο το κοινό όσο και τα ίδια τα συγκροτήματα να καταφέρουν να κάνουν την τελευταία μέρα του Release πραγματικότητα, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Παντού έβλεπες T-shirt με συγκροτήματα, με το πνεύμα όλων προετοιμασμένο για το τι ερχόταν μετά.

Φωτογραφία: Release Athens

Δυναμική αρχή με δύο πολλά υποσχόμενα ελληνικά συγκροτήματα

Πρώτοι στο line up ήταν οι Project Renegade, ένα metal συγκρότημα από την Αθήνα, το οποίο αποτελείται από την Μαριάννα (φωνητικά), τον Ody (ντραμς), τον Philipp (κιθάρα) και τον Jay (μπάσο). Με τον εναλλακτικό heavy και groove ήχο τους, που πολλές φορές συναντούσε τα ηλεκτρονικά και ambient στοιχεία, κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού, παίζοντας κομμάτια από το ντεμπούτο τους EP Cerebra, το πρώτο τους full-length άλμπουμ Order of the Minus -και όχι μόνο.

Φωτογραφία: Release Athens

Το δεύτερο και τελευταίο ελληνικό συγκρότημα για την τελευταία μέρα του Release δεν ήταν άλλο από τους Maplerun, μια σύγχρονη ροκ μπάντα με έδρα την Ευρώπη, που συνδύασε τέλεια στην σκηνή της Πλατείας Νερού την nu-metal, με το εναλλακτικό και το σύγχρονο ροκ, σε μία εκρηκτική εμφάνιση.

Φωτογραφία: Νάνσυ Δεληγιώργη

Σειρά είχαν οι Vended και Jinjer…

Επόμενοι ήταν οι Vended, ένα συγκρότημα με ιδρυτικά μέλη τους Γκρίφφιν Τέιλορ και Σιμόν Κραχάν, οι οποίοι είναι γιοί των Κόρι Τέιλορ και Σον Κράχαν των Slipknot. Παρά τη… συγγένεια που συνδέει τα δύο συγκροτήματα, κανείς φυσικά δεν μπορεί να τα συγκρίνει -αυτό  θα ήταν άδικο για τους πολύ νεότερους Vended. Πάντως, είναι σίγουρο ότι έχουν πολλά να δώσουν, και το απέδειξαν, παρ’όλο τον λίγο χρόνο που είχαν διαθέσιμο. Κατάφεραν να ξεσηκώσουν τον κόσμο και να τον συγκεντρώσουν κοντά στην σκηνή. Με τραγούδια όπως το «Ded to Me» και το «Asylum», έκαναν την παρουσία τους αισθητή και μας προετοίμασαν υπέροχα για την υπόλοιπη βραδιά.

Φωτογραφία: Νάνσυ Δεληγιώργη

Το show που ξεκίνησε μετά, ήταν εκείνο που με άφησε -για πρώτη φορά εκείνη τη βραδιά- άφωνη. Οι Jinjer ανέβηκαν στην σκηνή για να μας δείξουν πως η τέχνη του screamo δεν περιορίζεται μόνο στους άντρες, με την Tatiana Shmailyuk να κάνει την πιο υπέροχη εναλλαγή από την μελωδική της φωνή, με το μεγάλο εύρος, στο σκληρό screamo. Ένα συγκρότημα που προέρχεται από την Ουκρανία, ήρθε στην Αθήνα με ένα υπέροχο set list, που ξεσήκωσε και ενθουσίασε το κοινό από την αρχή μέχρι το τέλος. Με τραγούδια όπως το «Judgement (& Punishment)», το «Teacher, Teacher», καθώς και το «Pisces», και με συνθήματα για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, οι Jinjer άφησαν σίγουρα το στίγμα τους στην τελευταία μέρα του Release, και ελπίζουμε να τους ξαναδούμε σύντομα.

Φωτογραφία: Release Athens

Οι Βραζιλιάνοι Sepultura σε ένα μοναδικό show

Χωρίς μεγάλη καθυστέρηση, ήρθε η ώρα για τους Sepultura. Με το που ανέβηκαν στην σκηνή, έδειξαν πως δεν ήταν μία οποιαδήποτε μπάντα. Ο τραγουδιστής τους, ο Derrick Green, κατάφερε απευθείας να μαγέψει το κοινό, κάνοντας το να κουνιέται ρυθμικά μαζί του από την πρώτη νότα. Με τραγούδια όπως το «Capital Enslavement», το«Refuse/Resist» και το «Ratamahatta», η συναυλία δεν μπορούσε να είναι κάτι λιγότερο από επιτυχία. Αυτό το μέταλ συγκρότημα από την Βραζιλία, που κατάφερε να γίνει το μεγαλύτερο μέταλ συγκρότημα στην χώρα του από το 1984 μέχρι και σήμερα, όσα χρόνια και αν περάσουν, μας αποδεικνύει πως έχει κατακτήσει αυτή την θέση για καλό λόγο. Κλείνοντας την παράσταση τους, άφησαν το καλύτερο για το τέλος, με το ιδανικό για head banging «Roots Bloody Roots», κάνοντας έτσι την καλύτερη “πάσα” στους headliners της βραδιάς.

Και φυσικά η ώρα που όλοι περιμέναμε… οι Slipknot στην σκηνή!

Ό,τι και να πεις για την υπέροχη αυτή συναυλία που μας χάρισαν οι Slipknot το Σάββατο είναι πραγματικά λίγο. Είχαν αποφασίσει από την αρχή να κάνουν θεαματική είσοδο και είναι αλήθεια πως τα κατάφεραν. Εκεί που περιμέναμε υπομονετικά, ακούγοντας Metallica στα μεγάφωνα, ξαφνικά το κλίμα άλλαξε εντελώς, με τα μεγάφωνα να παίζουν ένα τραγούδι που φαινομενικά δεν ταίριαζε καθόλου στην περίσταση, ένα τραγούδι που θύμιζε μόνο άγρια δύση. Όσο πέρναγε η ώρα το τραγούδι άρχιζε να γίνεται distorted, να παίζει σε slow motion, και να γίνεται όλο και πιο τρομακτικό. Το «Get Behind me Satan and Push» της Billie Jo Spears πλέον μπορεί εύκολα να μου προκαλέσει εφιάλτες.

Φωτογραφία: Release Athens

Τότε είναι που μπαίνουν στην σκηνή οι Slipknot, με το «Disasterpiece», και με ένα επικό σκηνικό, γεμάτο οθόνες και υπερυψωμένα σκηνικά με κρουστά. Οι Corey Taylor, Craig Jones, Mick Thomson, Sid Wilson και Jim Root ήρθαν για να τα δώσουν όλα, καταφέρνοντας να ξεσηκώσουν πάνω από 20.000 άτομα, έχοντας την δύναμη να τα κάνουν ότι θέλουν. Μόνο με μία λέξη από τον Corey, και η επιθυμία του γινόταν προσταγή. Εάν κανείς πίστευε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, έπρεπε απλά να περιμένει μέχρι το «Before I Forget», όπου και τραγούδαγε πραγματικά όλος ο κόσμος.

Φωτογραφία: Release Athens

Με φωτιές πάνω στην σκηνή, αλλά και πυροτεχνήματα από την μεριά του κόσμου -που ευτυχώς δεν έκαψαν κανέναν- το κοινό καθηλωμένο από την παρουσία των Slipknot, δεν μπορούσε να πάρει τα μάτια του από πάνω τους. Κάτι που γινόταν ακόμα πιο δύσκολο όταν ο Corey μετά από κάθε τραγούδι απευθυνόταν στο κοινό, κάνοντας… κουβεντούλα.

Όταν έφτασε το «Unsainted», νομίζαμε ότι αυτό θα είναι και το φινάλε. Παρά τα πειράγματα του Corey -που μετά από κάθε τραγούδι έλεγε ότι θα ήταν και το τελευταίο της βραδιάς- τελικά είπαν περίπου άλλα τέσσερα κομμάτια, με το ενδιαφέρον του κοινού να παραμένει αμείωτο.

Φωτογραφία: Release Athens

Μάλιστα, μετά το encore, είπαν ακόμα δύο τραγούδια -κάνοντας το ακατόρθωτο: Κατάφεραν να βάλουν 20.000 κοινό να καθίσουν στο πάτωμα, και να πηδήξουν ψηλά! Τελικά το φινάλε δόθηκε με το «Surfacing» και αυτό ήταν το τέλος της συναυλίας.

Ο Corey, με την υπέροχή του σκηνική παρουσία, μας κέρδισε και σίγουρα δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ -όπως δεν θα ξεχάσουμε και το show που έδωσαν. Ήταν μία εμπειρία που όλοι θα έπρεπε να ζήσουν κάποια στιγμή στην ζωή τους.

Ελπίζω οι Slipknot να επιστρέψουν στην Αθήνα, σύντομα γιατί πραγματικά μας λείπουν ήδη. Μετά από αυτή τη βραδιά, ένα είναι σίγουρο: Η αντίστροφη μέτρηση για το Release Athens 2023 έχει ήδη ξεκινήσει!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑO θεός Iggy και τι ακόμα θα θυμόμαστε από το Release 202212.09.2018

Περισσότερα από ΕΙΔΑΜΕ / Συναυλίες
VIMA_WEB3b