MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πέντε φορές που ο Iggy Pop απέδειξε ότι τα live του είναι μια αξέχαστη εμπειρία

Λίγο πριν τον υποδεχτούμε στην Πλατεία Νερού στο Release Athens, θυμόμαστε όλες εκείνες τις στιγμές που ο Iggy Pop απέδειξε ότι είναι ο απόλυτος και πιο απρόβλεπτος performer.

author-image Τατιάνα Γεωργακοπούλου

Χωρίς αμφιβολία, ο Iggy Pop είναι ένας θρυλικός καλλιτέχνης, από τους λίγους αυθεντικούς rock star που συνεχίζουν να είναι ενεργοί και να χαρίζουν ακόμα στο κοινό τους απολαυστικές στιγμές με νέα μουσική και συναυλίες.

Πριν από περίπου 50 χρόνια, καθόρισε τι σημαίνει “ωμή ενέργεια”, όταν κυκλοφόρησε με τους The Stooges το ντεμπούτο του -ένα άλμπουμ που άλλαξε για πάντα την πορεία της ροκ και τελικά επηρέασε την punk, τους Nirvana, τους Depeche Mode και πολλούς άλλους καλλιτέχνες που πέρασαν στο “πάνθεον” της ροκ. Από τότε έχει χαρίσει στον κόσμο μια σειρά από εμβληματικά hits -τα “Passenger”, “I Wanna Be Your Dog”, “Lust For Life”, “Some Weird Sin”, “No Fun”, “Im Bored”, “Cry For Love”, “Nightclubbing” είναι μερικά από αυτά.

Μισό αιώνα αργότερα πολλά έχουν αλλάξει στον κόσμο μας, ο Iggy Pop όμως μένει το ίδιο άγριο παιδί, που ήταν όταν ξεκίνησε κάποτε, μία ασταμάτητη, χαρισματική προσωπικότητα. Και η απόδειξη δεν είναι άλλη από το φυσικό του περιβάλλον, τη σκηνή.

Στη σκηνή, ο Iggy Pop άφησε εποχή με τις εξωφρενικές και πάντα απρόβλεπτες συναυλίες του. Λίγοι ξέρουν ότι ήταν ένας από τους π΄ρωτους καλλιτέχνες που έκαναν “βουτιά” στην σκηνή -και σίγουρα είναι ο λόγος που η πρακτική αυτή έγινε τόσο δημοφιλής.

Ο σχεδόν πάντα γυμνόστηθος “νονός της punk” είναι πλέον 75 ετών -αυτό όμως δεν τον έχει σταματήσει ούτε στιγμή. Τρία χρόνια μετά την θρυλική συναυλία του στο Release του 2019 επιστρέφει στην Πλατεία Νερού κι εμείς θυμόμαστε μερικές από τις πιο απίστευτες στιγμές του επί σκηνής, όσο ετοιμαζόμαστε για το Σάββατο 2 Ιουλίου.

Όταν… πέταξε φυστικοβούτυρο στο κοινό

Το μακρινό 1970, ο Iggy Pop και οι The Stooges βρέθηκαν στο Cincinnati Pop Festival. Τότε συνέβη κάτι το αναπάντεχο. Ο Iggy Pop, που είχε μπει μέσα στο κοινό κάνοντας τη συνηθισμένη του “βουτιά” έβγαλε ένα βάζο με φυστικοβούτυρο, το άλειψε στο στήθος του και πέταξε κομμάτια στο κοινό! Η φωτογραφία με τον Iggy γυμνόστηθο να βρίσκεται στα χέρια του κοινού με το φυστικοβούτυρο στο στήθος του είναι μάλλον μία από τις πιο εμβληματικές της καριέρας του.

Όταν… προέτρεψε το κοινό να σπάσει τον φράχτη που τους χώριζε

Την ίδια χρονιά, μόλις λίγους μήνες αργότερα, ο Iggy με τους Stooges βρέθηκαν για μία συναυλία στο Goose Lake International Music Festival. Εκεί η διοργάνωση ήταν υπερβολικά αυστηρή -λίγο υπερβολικά αυστηρή για τα γούστα του Iggy. Δεν του επέτρεψαν να κάνει crowdsurfing, βάζοντας έναν φράχτη ανάμεσα στην σκηνή και το κοινό. Αυτό δεν άρεσε στον Iggy, ο οποίος αποφάσισε να προτρέψει τους θαυμαστές του να σπάσουν τον φράχτη που τους χώριζε φωνάζοντας “Σπάστε το!”. Το κοινό φυσικά ακολούθησε τις εντολές του και ο Iggy βρέθηκε και πάλι κοντά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑRelease Athens 2022: Όσα πρέπει να ξέρεις για το line up του μεγάλου φεστιβάλ του καλοκαιριού12.09.2018

Όταν… έμαθε στους Βρετανούς τι θα πει να είσαι punk

Τον Ιούλιο του 1972 -πριν από 50 χρόνια ακριβώς- ο 25χρονος Iggy Pop ταξίδεψε στην Αγγλία, για να προμοτάρει το “Raw Power”. Με ασημένιο παντελόνι, glam μακιγιάζ και μουτζουρωμένο eyeliner κατατρόμαξε το κοινό -όντας πιο άγριος από ποτέ. Στο κοινό βρίσκονταν δύο νεαρά αγόρια, οι οποίοι επηρεάστηκαν όσο κανείς από το θέαμα -ο Τζον Λίντον και ο Μικ Τζόουνς που θα ίδρυαν τους Sex Pistols και τους Clash λίγα χρόνια αργότερα.

Όταν… έκανε βουτιά στο κοινό τραγουδώντας το “I wanna be your dog” στο Carnegie Hall

Σε ηλικία 63 ετών ο Iggy Pop ερμήνευσε στο Carniege Hall και παρά τις εντολές των διοργανωτών -που προσπάθησαν με νύχια και με δόντια να τον σταματήσουν- έκανε την αγαπημένη του “βουτιά” στο κοινό. Πάρα τον τίτλο του βίντεο αυτή σίγουρα δεν ήταν η τελευταία φορά που θα έκανε stage-dive και crowd-surfing.

Και τέλος: Η τελευταία άκρως εκρηκτική εμφάνισή του στην Αθήνα

Ο Iggy Pop στη σκηνή του Release, στην Πλατεία Νερού, το 2019

Αν το τελευταίο live του, το 2019 στο Release απέδειξε κάτι, αυτό είναι πως ο Iggy Pop δεν θα πάψει ποτέ να μας εκπλήσσει. Όσοι ήταν εκεί, μπορούν με σιγουριά να επιβεβαιώσουν ότι στα 72 του χρόνια, ο νονός της punk ήταν ακούραστος, γεμάτος ενέργεια, με εκρηκτικά φωνητικά και ακόμη πιο εκρηκτική παρουσία στη σκηνή. Είπε όλες τις μεγάλες επιτυχίες του και τα έδωσε όλα -όπως κάνει πάντα. Για πολλούς, αυτή η συναυλία ήταν το τελευταίο μεγάλο μουσικό γεγονός που ζήσαμε πριν έρθει η πανδημία και αλλάξει όλα όσα ξέρουμε. Γι’ αυτό και είναι μόνο λογικό, μία από τις πρώτες μεγάλες συναυλίες του πιο ελεύθερου καλοκαιριού εδώ και δύο χρόνια να είναι αυτή του Iggy Pop.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ ΖeniΘ φορτίζει μουσικά το καλοκαίρι μας συμμετέχοντας στο Release Athens Festival12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Σάββατο 2 Ιουλίου 2022
Οι πόρτες ανοίγουν στις 17:00
Πλατεία Νερού, Λεωφόρος Ποσειδώνος, Φάληρο
Σημεία Προπώλησης: Τηλεφωνικά στο 11876 Online στα www.releaseathens.gr / www.viva.gr
Φυσικά σημεία: Καταστήματα Wind, Reload, Ευριπίδης, Yoleni’s και Viva Spot Τεχνόπολης
Τιμή εισιτηρίου:Εισιτήρια: Προπώληση 50€, AMEA 50€, VIP 120€

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b