MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Μέριλ Στριπ: Οι εμβληματικές ερμηνείες της «Σιδηράς Κυρίας» των Όσκαρ

Σήμερα γιορτάζει τα 73 της χρόνια η Μέριλ Στριπ, μία από τις πιο ταλαντούχες ηθοποιούς του Χόλυγουντ και εμείς θυμόμαστε τις πιο εμβληματικές ερμηνείες που μάς έχει χαρίσει.

Μέριλ Στριπ
Μέριλ Στριπ
author-image Ειρήνη Μωραϊτη

Στις  22 Ιουνίου του 1949 γεννήθηκε στο Σάμιτ του Νιου Τζέρσι η Μέριλ Στριπ, μία ηθοποιός με αστείρευτο ταλέντο και χαρακτηριστικές ερμηνείες. Στον χώρο του θεάματος μπήκε στα 22 της χρόνια, παίζοντας στη θεατρική παράσταση The Playboy of Seville. Το 1977 ακολούθησε η επιτυχημένη τηλεταινία The Deadliest Season και το κινηματογραφικό της ντεμπούτο με την ταινία Τζούλια. Ήδη από τότε, η καριέρα της ηθοποιού είχε αρχίσει να βάζει μπροστά για την κορυφή του Χόλυγουντ.

Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της Μέριλ Στριπ είναι το ασύγκριτο εύρος της, το ταλέντο της να μεταμορφώνεται και να «ταξιδεύει» ανάμεσα στο δράμα και την κωμωδία χωρίς να αλλοιώνεται ή να επαναλαμβάνεται. Μπορεί να τραγουδήσει, να φέρει εις πέρας τις πιο δύσκολες προφορές και τους πιο απαιτητικούς ρόλους, να μάς κάνει να γελάσουμε αλλά και να κλάψουμε.

Με 21 οσκαρικές υποψηφιότητες, 3 νίκες και τριπλάσιες Χρυσές Σφαίρες στο ενεργητικό της, η Μέριλ Στριπ είναι αδιαμφισβήτητα η «βασίλισσα» του Χόλυγουντ και εμείς συγκεντρώσαμε τις πιο εμβληματικές της ερμηνείες, για να της ευχηθούμε «χρόνια πολλά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟ Κλιντ Ίστγουντ γίνεται 92: Οι σκηνοθετικές επιτυχίες που άφησαν εποχή12.09.2018

Ο Ελαφοκυνηγός (1978)

Ο ρόλος που θα χάριζε στη Μέριλ Στριπ την πρώτη της υποψηφιότητα για Όσκαρ, δεν την είχε «κερδίσει» από την πρώτη στιγμή. Αντιθέτως, η ηθοποιός είχε χαρακτηρίσει υποτιμητικά τον ρόλο της Λίντα ως μία γυναικεία φιγούρα γραμμένη από έναν άντρα και την άποψή του πως οι γυναίκες είναι ευάλωτες. Παρόλα αυτά, η Στριπ δέχτηκε τελικά να υποδυθεί τη Λίντα στον «Ελαφοκυνηγό» καθώς ένιωθε ασφάλεια δίπλα στον τότε σύντροφό της και συμπρωταγωνιστή, Τζον Καζάλ. Έτσι, η ηθοποιός χάρισε στον ρόλο της μία εμβληματική ερμηνεία, η οποία της χάρισε με την σειρά της την πρώτη μεγάλη προσωπική της νίκη στο Χόλυγουντ.

Kramer vs. Kramer (1979)

Σε έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς δραματικούς ρόλους της, η Μέριλ Στριπ υποδύθηκε την Τζοάνα Κράμερ, η οποία παλεύει να κερδίσει την επιμέλεια του γιου της, όταν αποφασίζει να χωρίσει με τον άντρα της (Ντάστιν Χόφμαν). Ο δικαστικός αγώνας της όμως δεν θα είναι τόσο απλός, καθώς πριν 15 μήνες, η Τζοάνα είχε εγκαταλείψει την οικογένειά της, αφήνοντας πίσω τον γιο της. Η Μέριλ Στριπ, αντιμετωπίζοντας τον ρόλο με μεγάλη σοβαρότητα και ρεαλισμό, κατάφερε να αποσπάσει το πρώτο από τα τρία Όσκαρ της.

Η Εκλογή της Σόφι (1982)

Η Μέριλ Στριπ κέρδισε το δεύτερο της Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για την «Εκλογή της Σόφι», η οποία είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Γουίλιαμ Στάιρον με θέμα τη ζωή μιας Πολωνέζας επιζήσασας του ολοκαυτώματος. Η Σόφι, καταφέρνει να γλιτώσει από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, όμως δεν μπορεί να ξεφύγει από τις άσχημες αναμνήσεις της και τα τραύματα που παραμένουν κρυμμένα βαθιά μέσα της. Για τις ανάγκες της ταινίας, η ηθοποιός έμαθε πολωνικά και γερμανικά, με όλους όσους μιλούν πολωνικά να τονίζουν την άρτια αμερικανοπολωνική προφορά της, η οποία θύμιζε αυτή κάποιου φυσικού ομιλητή.

Ο Θάνατος σου Πάει Πολύ (1992)

Σε αυτή την αρκετά διασκεδαστική αλλά μακάβρια κωμωδία, η Μέριλ Στριπ και η Γκόλντι Χον υποδύονται δύο θανάσιμες εχθρούς, οι οποίες ρισκάρουν τα πάντα για να κερδίσουν την καρδιά ενός άντρα. Όταν ανακαλύψουν τυχαία και οι δυο τους ένα ελιξίριο νεότητας, θα καταλάβουν πως η αθανασία έχει ένα βαρύ, αλλά και αρκετά αστείο για το κοινό, τίμημα..

Adaptation (2002)

Στην βιογραφική αυτή ταινία, η Μέριλ Στριπ πρωταγωνιστεί ως η συγγραφέας Σούζαν Όρλεαν, δίπλα στον Νίκολας Κέιτζ, ο οποίος υποδύεται τον σεναριογράφο Τσάρλι Κάουφμαν (ο οποίος έγραψε και το σενάριο της ταινίας) και τον φανταστικό δίδυμο αδερφό του, Ντόναλντ. Ο συγγραφέας βρίσκεται σε ένα καλλιτεχνικό αδιέξοδο, όταν προσπαθεί να διασκευάσει ένα δημοφιλές βιβλίο της Όρλεαν, το οποίο αφορά τον Τζον Λαρόσχ, έναν κλέφτη ορχιδέων. Η ταινία που προέκυψε είναι γεμάτη με παράλογες και γεμάτες δράση φανταστικές ανατροπές, αλλά μέσα σε όλα αυτά, η ηθοποιός καταφέρνει να μάς παρουσιάσει μία από τις πιο φυσικές ερμηνείες της, κερδίζοντας την αγάπη και την εκτίμηση της ίδια της Σούζαν Όρλεαν.

Ο Διάβολος φοράει Prada (2006)

Βασισμένη στο μυθιστόρημα της Λόρεν Γουάισμπεργκερ, η κωμωδία που χάρισε στη Μέριλ Στριπ έναν ακόμη εμβληματικό ρόλο, ακολουθεί την επίδοξη δημοσιογράφο Άντρια Σακς (Αν Χάθαγουεϊ), η οποία προσλαμβάνεται σε ένα από τα πιο γνωστά περιοδικά μόδας, το Runway, ως προσωπική βοηθός της «τυραννικής» αρχισυντάκτριας Μιράντα Πρίστλεϊ. Η Στριπ έπαιξε τόσο εκπληκτικά τον ρόλο της, που η αρχισυντάκτρια της Vogue Άννα Γουίντουρ, στην οποία βασίστηκε ο ρόλος, αντί να προσβληθεί, χαρακτήρισε την ερμηνεία της Στριπ ως «πραγματικά διασκεδαστική».

Mamma Mia! (2008)

Μία από τις πιο γνωστές και εμβληματικές ερμηνείες της Μέριλ Στριπ είναι αναμφισβήτητα αυτή της Ντόνα Σέριντον στο Mamma Mia! Η ταινία αποτελεί προσαρμογή του ομότιτλου μιούζικαλ του Γουέστ Εντ και του Μπρόντγουεϊ, το οποίο είναι βασισμένο στα θρυλικά τραγούδια του συγκροτήματος ABBA. Το μιούζικαλ ακολουθεί τη ζωή μίας ιδιοκτήτριας ενός ξενοδοχείου στην Ελλάδα, της οποίας η κόρη (Αμάντα Σέιφριντ) ψάχνει τον πραγματικό της πατέρα και καλεί στο νησί τους τρεις πιθανούς υποψήφιους (Πιρς Μπρόσναν, Κόλιν Φερθ και Στέλαν Σκάρσγκορντ), βάζοντας φωτιά στη μέχρι τότε ήρεμη ζωή της μητέρας της. Κοινό και κριτικοί είχαν εντυπωσιαστεί από την αρχή με τον ρόλο της Μέριλ Στριπ, η οποία μάς έχει χαρίσει και την εμβληματική ερμηνεία της στο τραγούδι «The Winner Takes It All».

Τζούλι & Τζούλια (2009)

Στη συγκεκριμένη ταινία που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και ενώνει δύο εντελώς διαφορετικές γυναίκες με κοινό την αγάπη τους για τη μαγειρική, η Μέριλ Στριπ υποδύεται τη Τζούλια Τσάιλντ, μία σεφ η οποία τη δεκαετία του ‘50 αρχίζει να γράφει ένα βιβλίο μαγειρικής με γαλλικές συνταγές. Μισό αιώνα αργότερα, η Τζούλι Πάουελ (Έιμι Άνταμς), μια νεαρή συγγραφέας από τη Νέα Υόρκη, ανακαλύπτει το έργο ζωής της Τζούλια και αποφασίζει να δώσει ξανά ζωή και στις 524 συνταγές του βιβλίου, μέσα σε ένα μόλις χρόνο! Η ταινία βασίστηκε στο blog της Τζούλι Πάουελ, η οποία κατέγραφε κάθε μέρα την πρόοδό της, μέχρι να ολοκληρώσει όλες τις συνταγές του βιβλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ Νικόλ Κίντμαν γίνεται 55: Οι κινηματογραφικές ερμηνείες που έμειναν αξέχαστες12.09.2018

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b