MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Εικαστικές βόλτες στην Αθήνα: 5 ξεχωριστές εκθέσεις που αξίζει να επισκεφθείτε τις ημέρες του Πάσχα

Συγκεντρώσαμε 5 προτάσεις από ξεχωριστές εκθέσεις που μπορείτε να επισκεφθείτε αυτήν την εβδομάδα στην Αθήνα.

Monopoli Team | 21.04.2022

Για όσους περνούν ημέρες του Πάσχα στην Αθήνα και θέλουν να εκμεταλλευτούν αυτή την περίοδο που η πόλη αδειάζει και οι περισσότεροι ταξιδεύουν στα χωριά και τα νησιά, συνδυάζοντας τη βόλτα τους με μια επίσκεψη σε έναν χώρο τέχνης, επιλέξαμε πέντε ενδιαφέρουσες και σημαντικές εκθέσεις, που αξίζει να επισκεφθούν.

1. Νίκος Εγγονόπουλος – Ο Ορφέας του Υπερρεαλισμού στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Νίκος Εγγονόπουλος, Ορφεύς, Ερμής και Ευρυδίκη, 1949, Λάδι σε μουσαμά, 85,5×80,5εκ., Ιδιωτική Συλλογή

Σπουδαία έργα του εμβληματικού Έλληνα εικαστικού παρουσιάζονται στην έκθεση «Νίκος Εγγονόπουλος – Ο Ορφέας του Υπερρεαλισμού» στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη. Εκατόν σαράντα οκτώ και πλέον πολύτιμα έργα του Εγγονόπουλου, δανεισμένα από τις συλλογές του Ιδρύματος Ωνάση, της Alpha Bank, του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α. Π. Θ., της Δημοτικής Πινακοθήκης Ρόδου, της Λεβεντείου Πινακοθήκης, καθώς και πολλών ιδιωτικών συλλογών, όπως του Δ. Ν. Π., του κυρίου Κρίτωνα Ιωαννίδη, της κυρίας Ειρήνης Παναγοπούλου, του κυρίου Μπάμπου και της κυρίας Άντζελας Οικονομίδη και του Μ. Μ., ολοκληρώνουν τη φυσιογνωμία της μεγάλης αυτής αφιερωματικής έκθεσης. Οι ανθρώπινες μορφές που πρωταγωνιστούν στα έργα του, μάς βυθίζουν στον χρόνο, φέρνοντας μας αντιμέτωπους με μοναχικούς ήρωες ή ερωτικά ζευγάρια, από την μυθολογία και τη λογοτεχνία, την ιστορία και την ποίηση.
Ημέρες & ώρες λειτουργίας: Δευτέρα/Τρiτη/Τετάρτη/Παρασκευή/Σάββατο/Κυριακή: 10:00 – 18:00, Πέμπτη: 10:00 – 20:00
Έως τις 19 Ιουνίου 2022
Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη, Βασιλίσσης Σοφίας 9 &, Μέρλιν 1, Αθήνα

2. John Craxton. Μια ελληνική ψυχή στο Μουσείο Μπενάκη

Photo credits: Nicoletta Menti

Μια ιδιαίτερη περιοδεύουσα έκθεση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του φιλέλληνα ζωγράφου John Craxton (1922-2009) ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες το ταξίδι της, με πρώτο σταθμό το Μουσείο Μπενάκη, με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη γέννησή του. Στη συνέχεια η έκθεση θα μεταφερθεί στην Κρήτη, στην Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων και έπειτα θα παρουσιαστεί στο Λονδίνο. Η έκθεση του Μουσείου Μπενάκη φιλοξενεί  90 έργα χωρισμένα σε τέσσερις ενότητες, πολλά από αυτά άγνωστα έως τώρα και προερχόμενα από το Craxton Estate. Καλύπτουν όλες τις περιόδους της σταδιοδρομίας του καλλιτέχνη: χαρακτικά και σχέδια, πίνακες ζωγραφικής, μια εντυπωσιακή ταπισερί, καθώς και φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα. Η ιστορία του καλλιτέχνη, γεμάτη με αισιοδοξία που αντικατοπτρίζεται στους εξαίσιους πίνακές του, καταγράφει ένα επικό ταξίδι από το σκοτάδι στο φως.
Ημέρες & ώρες λειτουργίας: Δευτέρα/Τετάρτη/Παρασκευή/Σάββατο: 10:00–18:00, Πέμπτη: 10:00–00:00, Κυριακή: 10:00–16:00
Έως 11 Σεπτεμβρίου 2022
Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, Κουμπάρη 1 & Βασ. Σοφίας, Αθήνα

3. Το εργαστήριο του γλύπτη στο Μουσείο Άλεξ Μυλωνά

Γιάννης Παππάς, «Κορίτσι στο ντιβάνι»

Έργα, εργαλεία και αρχειακό υλικό από τον χώρο δημιουργίας και καλλιτεχνικής έκφρασης Ελλήνων γλυπτών, ανδρών και γυναικών, ιχνηλατώντας σχέσεις μαθητείας, φιλίας και συμπόρευσης, φιλοξενεί η ομαδική έκθεση «Το εργαστήριο του γλύπτη» που επιμελείται ομάδα ιστορικών τέχνης στο μουσείο της πλατείας Ασωμάτων, στο Θησείο. Το ενδιαφέρον της έκθεσης, στην οποία παρουσιάζονται έργα που φιλοτέχνησαν συγκεκριμένα έντεκα γλύπτες και γλύπτριες, δεν στρέφεται τόσο προς το τεχνικό μέρος· στόχος της δεν είναι να αναπαραστήσει τα εργαστήρια των φιλοξενούμενων αλλά, μέσω της ιδέας του εργαστηρίου και της κοινής δέσμης πρακτικών, να ιχνηλατήσει εκλεκτικές συγγένειες και φιλίες, κοινές ή παράλληλες πορείες. Η εκθεσιακή αφήγηση επιδιώκει να οδηγήσει τον επισκέπτη «από το έργο στον γλύπτη· από το δημιούργημα στον δημιουργό» ενώ αποτελεί και μια διαδρομή στη νεοελληνική γλυπτική από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι τη δεκαετία του 1970, από τους δασκάλους της προπολεμικής περιόδου μέχρι την αποφασιστική υιοθέτηση της μεταπολεμικής αφαίρεσης.
Ημέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη/Τετάρτη/Παρασκευή/Σάββατο/Κυριακή: 11:00 – 19:00, Πέμπτη: 11:00 – 22:00
Έως 11 Σεπτεμβρίου 2022
MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, πλ. Αγ. Ασωμάτων 5, Θησείο

4. Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης στο Μουσείο Μπενάκη

Photo credits: Nicoletta Menti

Η δράση της Μέδουσας Αίθουσας Τέχνης μέσα από έργα των καλλιτεχνών της, τα οποία εκτέθηκαν για πρώτη φορά στην γκαλερί της οδού Ξενοκράτους 7 , παρουσιάζονται στην έκθεση με τίτλο «Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης (1979-2017)», αφιερωμένη στα σχεδόν σαράντα χρόνια λειτουργίας της ιστορικής γκαλερί και στην ιδρύτριά της Μαρία Δημητριάδη. Η παρουσίαση αυτή αποτελείται από το σύνολο σχεδόν της προσωπικής συλλογής έργων τέχνης που δημιούργησε η Μαρία Δημητριάδη και η οποία, σύμφωνα με την επιθυμία της, δωρήθηκε ολόκληρη στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου. Στην έκθεση συμπεριλαμβάνονται επίσης έργα που δανείστηκαν από καλλιτέχνες της Μέδουσας, συλλέκτες, μουσεία και ιδρύματα, ώστε η όλη παρουσίαση να είναι όσο το δυνατόν αντιπροσωπευτικότερη του ύφους της γκαλερί και του έργου των καλλιτεχνών κατά τις χρονικές περιόδους που η Μέδουσα τους εκπροσώπησε. Η πορεία της Μέδουσας διακόπηκε από την πρόωρη απώλεια της δημιουργού της το 2017.
Ημέρες & ώρες λειτουργίας: Πέμπτη/Κυριακή: 10:00 – 18:00, Παρασκευή/Σάββατο: 10:00 – 22:00
Έως 22 Μαΐου 2022
Μουσείο Μπενάκη – Κτήριο Οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138, Αθήνα

5. Βυρωνικός κώδιξ στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων

The Duel

Ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζει, στην Πινακοθήκη του δήμου, την έκθεση της Λυδίας Βενιέρη, «Βυρωνικός κώδιξ», μια εικαστική βιογραφία του λόρδου Βύρωνα και μια πρωτότυπη ταινία αφιερωμένη στη ζωή του. Η Λυδία Βενιέρη ξεκίνησε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας τη δημιουργία μιας σειράς ζωγραφικών έργων σε χαρτί, με θέμα τη ζωή του Λόρδου Βύρωνα, η οποία κατέληξε στη δημιουργία περισσότερων από 720 έργα μέχρι το 2017. Τα έργα πλήθαιναν συνθέτοντας ένα αφήγημα και μια πρωτότυπη εικαστική βιογραφία του σημαντικού ποιητή, συγγραφέα και συμβόλου του ευρωπαϊκού Ρομαντισμού, που αγάπησε την Ελλάδα και άφησε την τελευταία του πνοή στο Μεσολόγγι το 1824. Το σύνολο τους ονομάστηκε από την ίδια την καλλιτέχνιδα «Βυρωνικός Κώδιξ» και στην ουσία αποτελεί τη δική της εκδοχή στοιχείων και συνθηκών που αποτελούν τα κλειδιά προσέγγισης της ζωής, του έργου, των θέσεων, του αγώνα και του τέλους του Βύρωνα.
Ημέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη/Τετάρτη/Πέμπτη/Παρασκευή: 11:00 – 19:00, Σάββατο/Κυριακή: 10:00 – 15:00
Έως 8 Μαΐου 2022
Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, Λεωνίδου και Μυλλέρου, κτίριο Β, Μεταξουργείο

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b