MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Χρύσα Κλούβα: Μέσα στον κόσμο της υποκριτικής νιώθω ολοκληρωμένη

Με αφορμή την συμμετοχή της στην παράσταση «Glorious: Η πιο φάλτσα σοπράνο που πέρασε απ’ τη γη» του Peter Quilter που παρουσιάζεται στο Θέατρο Ήβη, σε σκηνοθεσία Θέμις Μαρσέλλου, μιλήσαμε με την ηθοποιό Χρύσα Κλούβα.

Ευδοκία Βαζούκη | 15.02.2022

Τη φοβερά διασκεδαστική αλλά και γλυκόπικρη ιστορία της φάλτσας ντίβας Florence Foster Jenkins διασκευάζει και σκηνοθετεί η Θέμις Μαρσέλλου, με την Κατερίνα Βρανά στον ρόλο της Φλόρενς και τον Γιώργο Καπουτζίδη στον ρόλο του συντρόφου και μάνατζέρ της, St Clair Bayfield. Το καστ συμπληρώνουν οι Γιώργος Γιαννίμπας, Άννα Πασπάτη, Έφη Σταυροπούλου και Χρύσα Κλούβα.

Εμείς, με αφορμή την παράσταση, μιλήσαμε με την ηθοποιό Χρύσα Κλούβα, για τον δικό της ρόλο στην παράσταση αλλά και για την εμπειρία της συνεργασίας με την Κατερίνα Βρανά και τον Γιώργο Καπουτζίδη. Την ίδια στιγμή, στον απόηχο του κινήματος #metoo που ξεκίνησε στη χώρα μας από τον χώρο του θεάτρου περίπου έναν χρόνο πριν, η ηθοποιός μάς μίλησε για την «εξυγίανση» που περιμένει και εύχεται να δει στον χώρο της αλλά και γενικότερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑGlorious: Η πιο φάλτσα σοπράνο που πέρασε απ’ τη γη στο Θέατρο Ήβη12.09.2018

Διαβάζουμε στο βιογραφικό σας πως είστε απόφοιτος Διαιτολογίας-Διατροφολογίας αλλά και απόφοιτος Σχεδιάστρια Αρχιτεκτονικού Σχεδίου. Η υποκριτική πώς προέκυψε στη ζωή σας;

Ακόμη το ψάχνω κι εγώ… Προέκυψε ίσως ως μια αίσθηση κενού που μου άφηνε ότι είχα κάνει μέχρι τότε και από την ανάγκη για έναν διαφορετικό τρόπο έκφρασης και επικοινωνίας. Μέσα στον κόσμο της υποκριτικής νιώθω ολοκληρωμένη.

Εδώ και λίγο καιρό πρωταγωνιστείτε στην παράσταση «Glorious: Η πιο φάλτσα σοπράνο που πέρασε απ’ τη γη» του Peter Quilter στο Θέατρο Ήβη. Μιλήστε μας για την ηρωίδα που υποδύεστε.

Η ηρωίδα που υποδύομαι θα έλεγα πως είναι μια εγκλωβισμένη γυναίκα μέσα σε ένα σκληρό κόσμο γεμάτο στεγανά και απολυτότητες. Θα μπορούσα να την δω απ’ έξω ως μια δυστυχισμένη γυναίκα.

Τι είναι αυτό που ξεχωρίζετε σε αυτή;

Αυτό που θα κρατήσω δεν είναι τα λόγια της, αλλά ο τρόπος της. Δεν έχει τόση σημασία το τι λέει αλλά ο τρόπος που το λέει, παράδειγμα προς αποφυγή, πληγώνεται πολύ και την βλέπουμε με σκληρό τρόπο να λέει την αλήθεια της και να πληγώνει θανάσιμα.

Μαζί με τον Γιώργο Καπουτζίδη στην παράσταση «Glorious: Η πιο φάλτσα σοπράνο που πέρασε απ’ τη γη». Φωτογραφία: Κικη Παπαδοπουλου

Μπαίνοντας κατά κάποιο τρόπο στον κόσμο της Florence Foster Jenkins, υπάρχει κάτι που ανακαλύψατε σε σχέση με το έργο, τον εαυτό σας, ή ακόμη και για την ίδια κατά τη διάρκεια προετοιμασίας του;

Ανακάλυψα την ευαισθησία και τον ρομαντισμό της Florence Foster Jenkins αλλά και των ανθρώπων που είχε στο περιβάλλον της και κυρίως του Σεντ Κλαιρ, του συντρόφου της. Πόσο σημαντική και αδιαπραγμάτευτη ήταν και είναι η αγάπη για να μπορέσουμε να κάνουμε τα όνειρα μας πραγματικότητα και σίγουρα μέσα από το ρόλο μου ήρθα σε επαφή με πλευρές του εαυτού μου που αντιμετώπιζα με φόβο και καχυποψία, έμαθα να είμαι ακόμη πιο ανοιχτή σε όλα και να μπαίνω ακόμη περισσότερο στη θέση του άλλου, κατανοώντας την «αλήθεια» του.

Τι είναι αυτό που θα κρατήσετε από αυτή την εμπειρία της συνεργασίας με την Κατερίνα Βρανά και τον Γιώργο Καπουτζίδη;

Ώρες ατελείωτες θα μπορούσα να μιλάω για την Κατερίνα και τον Γιώργο. Υπάρχει καταιγισμός συναισθημάτων και λέξεων που μου έρχονται στο άκουσμα και μόνο των ονομάτων τους, ευγνωμοσύνη, στήριξη, εμπιστοσύνη, έμπνευση, πάθος, μοναδικότητα, θαυμασμός, αυθεντικότητα, χιούμορ, δύναμη, δοτικότητα, γενναιοδωρία, καλοσύνη, αποδοχή, αλήθεια, και πόσα ακόμη… Αυτά είναι με μια ανάσα, μόνο με μια πρώτη σκέψη. Η Κατερίνα και ο Γιώργος, αλλά και όλος ο θίασος, ήρθαν στη ζωή μου τη στιγμή που τελικά ήμουν έτοιμη να τους συναντήσω. Επηρεάζοντας και αλλάζοντας την ύπαρξη μου, τη σκέψη μου και τη ζωή μου τόσο θετικά και τόσο καταλυτικά. Νιώθω πολύ τυχερή για την συνύπαρξη μαζί τους τόσο σκηνικά και καλλιτεχνικά όσο και παρασκηνιακά. Είναι προσωπικότητες με άπειρα ερεθίσματα, άνθρωποι σύμβολα για την εποχή μας, πηγή έμπνευσης από τον τρόπο ζωής τους και τις επιλογές τους ως τον τρόπο συνύπαρξης μας. Αυτό που κρατάω είναι το μεγαλείο τους να μιλάνε χωρίς λόγια, αλλά μέσα από τα παραδείγματα τους.

Μέσα από το ρόλο μου ήρθα σε επαφή με πλευρές του εαυτού μου που αντιμετώπιζα με φόβο και καχυποψία.

Ανάμεσα στην τηλεόραση, το θέατρο και τον κινηματογράφο, πού εσείς αισθάνεστε περισσότερο ο εαυτός σας;

Περισσότερο ο εαυτός μου αισθάνομαι μέσα στις καλές συνεργασίες, εκεί που μπορούμε να ανθίζουμε και να καλλιτεχνούμε με κοινό στόχο και όραμα για ένα δημιουργικό και άρτιο αποτέλεσμα.

Πριν από μερικούς μήνες οι εξελίξεις ήταν σαρωτικές για τον χώρο της Τέχνης με το κίνημα #metoo να ανθίζει και στη χώρα μας. Εσείς πώς παρακολουθείτε όλες αυτές τις αποκαλύψεις για φαινόμενα λεκτικής βίας, σωματικής κακοποίησης και σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο του θεάτρου;

Τις παρακολουθώ με στεναχώρια. Είναι πολύ στενάχωρη και η βία και η κακοποίηση και η παρενόχληση απ’ όποιον και αν προέρχεται και σε οποιαδήποτε μορφή.

Στιγμιότυπο από την παράσταση «Glorious: Η πιο φάλτσα σοπράνο που πέρασε απ’ τη γη». Φωτογραφία: Κικη Παπαδοπουλου

Εσείς έχετε βιώσει κάποια «δύσκολη» συνεργασία στον χώρο;

Οι «δυσκολίες» ίσως είναι κάτι υποκειμενικό. «Δυσκολίες» μπορεί να έχουμε αντιμετωπίσει όλοι σε κάποια συνεργασία μας, δεν πιστεύω όμως ότι αυτό πρέπει να συγχέεται με τη βία, την κακοποίηση ή την παρενόχληση οι οποίες είναι μη αποδεκτές και κατακριτέες από όλους.

Μετά από όλα αυτά, πιστεύετε θα αλλάξει το σκηνικό στον χώρο του θεάτρου σε αυτή την νέα πραγματικότητα;

Η αλλαγή είναι κάτι που ανέκαθεν πίστευα πως ξεκινάει από εμάς. Έχω πάντα την ελπίδα ότι όσο δουλεύουμε ο καθένας μας σε ατομικό επίπεδο για την αλλαγή ότι θα έρθει και εύχομαι να έρθει σε όλους τους χώρους και τα περιβάλλοντα που μπορεί να υποβόσκουν τέτοιες συμπεριφορές.

Ό,τι πιο έντονο έχω ζήσει μέχρι τώρα δεν το περίμενα, έχω πολλή υπομονή αλλά δεν με θυμάμαι ποτέ να «περιμένω» κάτι.

Τι άλλο να περιμένουμε στη συνέχεια από εσάς;

Δεν ξέρω τι να περιμένετε από εμένα, έχω εμπιστοσύνη στη ζωή και στην επιλογή της στιγμής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε γίνονται λάθη και ότι δεν είναι κι αυτά μέσα στο παιχνίδι με την δική τους αξία και σημαντικότητα. Ό,τι πιο έντονο έχω ζήσει πάντως μέχρι τώρα δεν το περίμενα, έχω πολλή υπομονή αλλά δεν με θυμάμαι ποτέ να «περιμένω» κάτι.

Τι εύχεστε για τη νέα χρονιά σε επαγγελματικό αλλά και προσωπικό επίπεδο;

Υγεία να έχουμε, όσο κλισέ πια κι αν ακούγεται αυτό και να είμαστε ανοιχτοί σε καρδιά, μυαλό, αυτιά και χέρια για όλα αυτά που έρχονται.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η Χρύσα Κλούβα πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Glorious: Η πιο φάλτσα σοπράνο που πέρασε απ’ τη γη» στο Θέατρο Ήβη.
Παραστάσεις: Κάθε Κυριακή στις 21:00 και Δευτέρα και Τρίτη στις 20:00
Προπώληση εισιτηρίων στο viva.gr.

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b