MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
17
ΙΟΥΝΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Συναρπαστικά, παραδοσιακά έθιμα που θα συναντήσετε μόνο στην Ανατολική Ευρώπη

Τα Χριστούγεννα είναι εδώ και κάθε χώρα γιορτάζει η κάθε μια με τον δικό της μοναδικό τρόπο την χαρμόσυνη αυτή εποχή του χρόνου. Εμείς σας παρουσιάζουμε τα πιο ενδιαφέροντα παραδοσιακά έθιμα που θα βρείτε μόνο σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης

Photo by Max Beck on Unsplash
Photo by Max Beck on Unsplash
author-image Αγγελική Κατσίκα

Τα Χριστούγεννα είναι εδώ και κάθε χώρα γιορτάζει η κάθε μια με τον δικό της μοναδικό τρόπο την χαρμόσυνη αυτή εποχή του χρόνου. Εμείς σας παρουσιάζουμε τα πιο ενδιαφέροντα παραδοσιακά έθιμα που θα βρείτε μόνο στην Ανατολική Ευρώπη.

Για παράδειγμα, γνωρίζατε ότι στο Ιουλιανό ημερολόγιο οι πιστοί γιορτάζουν την γέννηση του Χριστού στις 7 Ιανουαρίου; Ή ξέρατε ότι ο πρώτος άνθρωπος που επισκέπτεται το σπίτι σας τα Χριστούγεννα φέρνει καλοτυχία; Αυτά και πολλά ακόμη παραδοσιακά έθιμα τιμώνται κάθε Χριστούγεννα σε μερικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ακολουθώντας την δική τους, μοναδική παράδοση.

Ρουμανία

Με την έναρξη της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, οι άνθρωποι ξεχύνονται στην αγορά του Βουκουρεστίου για να εφοδιαστούν με τα κατάλληλα υλικά για το παραδοσιακό, χριστουγεννιάτικο “χογκμανάι”. Επιπλέον, το εορταστικό τραπέζι περιλαμβάνει χριστουγεννιάτικες λιχουδιές όπως, καρύδια, μήλα και πρέτζελ.

Μια από τις πιο γνωστές χριστουγεννιάτικες παραδόσεις στην Ρουμανία είναι το “Plugurosul- Plugurosul”, όπου οι καλαντάδες εύχονται καλή και πλούσια σοδειά στα νοικοκυριά.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, τα μικρά παιδιά πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι κρατώντας στο ένα χέρι ένα αλέτρι και στο άλλο ένα μαστίγιο και διοργανώνουν έναν διαγωνισμό. Νικητής είναι εκείνος που μπορεί να χειριστεί καλύτερα το μαστίγιο. Ο έπαινος του είναι να μπαίνει στις αυλές των σπιτιών, προσποιούμενος ότι σκάβει, με σκοπό να φέρει τύχη και καλή σοδειά.

Ακόμη, μια ενδιαφέρουσα παράδοση της Ρουμανίας είναι “Το αστέρι”. Από τα Χριστούγεννα και για 3 μέρες ακόμη, τα παιδιά πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι, κρατώντας το αστέρι που συμβολίζει το αστέρι της Βηθλεέμ. Στα τρίγωνα του αστεριού απεικονίζεται η σκηνή του πειρασμού (ο Αδάμ, η Εύα, το φίδι, το φεγγάρι και ο ήλιος), ενώ στο κέντρο απεικονίζεται η Παναγία με τον νεογέννητο Ιησού, τον Ιωσήφ και τους τρεις μάγους.

Μολδαβία

Η Μολδαβία, όπως και αρκετές άλλες ορθόδοξες χριστιανές χώρες, ακολουθούν το Ιουλιανό ημερολόγιο, γιορτάζοντας λίγο αργότερα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Έτσι, η γέννηση του Ιησού γιορτάζεται στις 7 Ιανουαρίου και το νέο έτος στις 14 Ιανουαρίου. Οι οικογένειες στολίζουν τα νοικοκυριά τους με απλό και λιτό τρόπο, ωστόσο το εορταστικό τραπέζι είναι κατά παράδοση πλούσιο και γεμάτο από αμέτρητες λιχουδιές.

Το ζώο που σφάζεται για τα Χριστούγεννα είναι κατά παράδοση το γουρούνι, καθώς ο λαός της Μολδαβίας υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο ζώο είναι το σύμβολο της αφθονίας και της πλούσιας ζωής. Επιπλέον, ετοιμάζεται ένα ιδιαίτερο ψωμί, το craciunei, που έχει το σχήμα του αριθμού 8 και προσφέρεται στους καλαντάδες. Όσον αφορά το επιδόρπιο, το καθιερωμένο γλυκό των Χριστουγέννων θυμίζει τον δικό μας κουραμπιέ, με τη διαφορά ότι η γέμιση του περιέχει καρύδια και δαμάσκηνα.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη BeNataly (@begunatalia)

Μια όχι και τόσο διαδεδομένη χριστουγεννιάτικη παράδοση της Μολδαβίας είναι ότι την παραμονή του Αγίου Βασιλείου, οι νεαρές κοπέλες αφού χτενιστούν, τοποθετούν τις τρίχες τους μαζί με τις χτένες τους κάτω από το μαξιλάρι. Μ’ αυτόν τον τρόπο, ο Άγιος Βασίλης θα τους αποκαλύψει τον μεγάλο έρωτα της ζωή τους. Μερικές κοπέλες για να είναι απολύτως σίγουρες πως θα ονειρευτούν τον άντρα που θα παντρευτούν, τοποθετούν μαζί με τη χτένα τους και τις κάλτσες τους.

Τέλος, η πιο συχνή παράδοση που ακολουθεί και ο λαός της Μολδαβίας είναι ο περίπατος των καλαντάδων στις γειτονιές. Φορώντας γούνα αρκούδας (Ursul) και περίεργες και τρομακτικές μάσκες τραγουδούν τα κάλαντα και χορεύουν. Σκοπός της παράδοσης αυτής είναι να τρομάξουν και να διώξουν τον παλιό, ώστε να έρθει ο καινούριος.

Σερβία

Όπως και η Μολδαβία, έτσι και η Σερβία ανήκει στις χώρες που γιορτάζουν σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο. Ωστόσο, η συγκεκριμένη χώρα έχει μερικά ενδιαφέροντα παραδοσιακά έθιμα που τιμώνται τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Παλαιότερα, την Παραμονή των Χριστουγέννων, ο πατέρας της οικογένειας πήγαινε στο δάσος και έκοβε μια βελανιδιά, όπου όταν νύχτωνε την έκαιγαν έξω από εκκλησίες, με σκοπό να γιορτάσουν την γέννηση του Ιησού. Σήμερα, οι οικογένειες μπορούν εύκολα να αγοράσουν βελανιδιές για να τιμήσουν το συγκεκριμένο έθιμο.

Την ημέρα των Χριστουγέννων, οι κοπέλες έφερναν νερό από πηγές ή από πηγάδια στις οικογένειες τους. Το νερό αυτό ονομάζεται “δυνατό νερό” και λέγεται πως αν το πιει κάποιος αποκτά ξεχωριστές δυνάμεις. Με το ίδιο νερό, ζυμώνεται και το γιορτινό ψωμί, το λεγόμενο cesnica. Κάθε μέλος της οικογένειας δικαιούται από ένα κομμάτι, ενώ το σπίτι παίρνει από δύο κομμάτια. Όπως και η ελληνική βασιλόπιτα, στο ψωμί cesnica τοποθετείται ένα νόμισμα, όπου όποιος το κερδίσει θα του φέρει τύχη για ολόκληρο το νέο έτος.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Vukica Mijić (@vukica5)

Κάτω από το γιορτινό τραπέζι, ο λαός της Σερβίας συνηθίζει να τοποθετεί σανό και άχυρο, συμβολίζοντας με τον τρόπο αυτό, το μέρος που γεννήθηκε ο Ιησούς.

Τέλος, η παράδοση ορίζει πως ο πρώτος άνθρωπος που επισκέπτεται το σπίτι των νοικοκυραίων την ημέρα των Χριστουγέννων είναι θεόσταλτος και φέρνει πάντα καλοτυχία. Για το λόγο αυτό, οι οικοδεσπότες του ετοιμάζουν ένα ιδιαίτερο δώρο και του προσφέρουν ένα κομμάτι από το ψωμί cesnica.

Kροατία

Στην Κροατία, εκτός από τα Χριστούγεννα, μεγάλη γιορτή θεωρείται και η 13η Δεκεμβρίου, όπου είναι η μέρα της Αγίας Λουκίας. Η γιορτή αυτή, πέρα από το γεγονός ότι είναι το σύμβολο της καλής ζωής, λατρεύεται κυρίως από τα μικρά παιδιά, καθώς τότε λαμβάνουν τα περισσότερα δώρα.

Την Παραμονή των Χριστουγέννων, οι οικογένειες στολίζουν δέντρο, τοποθετώντας επάνω του κορδέλες με τα χρώματα της σημαίας της Κροατίας. Επιπλέον, παράδοση είναι να ανάβουν τα τζάκια τους και να καίνε ξύλα βελανιδιάς μέχρι την ημέρα των Χριστουγέννων.

Στο γιορτινό τραπέζι, υπάρχουν πολλά παραδοσιακά γλυκά, όπως το makovnjaca και το oranhnjaca, τα οποία είναι τυλιχτά κέικ με διάφορες γεύσεις. Από το τραπέζι, φυσικά, δεν λείπει η ψητή γαλοπούλα, το καλομαγειρεμένο αρνί και το φουρνιστό γουρούνι.

Βουλγαρία

Στην Βουλγαρία, τα Χριστούγεννα γιορτάζονται την 25η Δεκεμβρίου, καθώς ακολουθούν, όπως και ο δικός μας λαός, το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Όπως συνηθίζεται στις περισσότερες χώρες, μερικές μέρες πριν τα Χριστούγεννα, οι πιστοί ακολουθούν νηστεία, αποφεύγοντας να φάνε κρέας, ώστε να το απολαύσουν τις γιορτινές μέρες.

Το πιο διαδεδομένο χριστουγεννιάτικο έθιμο της χώρας αυτής ονομάζεται Koleduvane. Σύμφωνα με αυτό, επιτρέπεται να συμμετάσχουν μόνο νεαρά άτομα, γυναίκες και άνδρες. Συγκεντρώνονται στο σπίτι του αρχηγού της ομάδας αυτής, ντυμένοι με μια παραδοσιακή στολή και έπειτα πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας τα κάλαντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟι καλύτερες χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης για το 202112.09.2018

Περισσότερα από Ιστορίες