MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Το Εθνικό Μουσείο του Αφγανιστάν άνοιξε ξανά υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν και τίποτα δεν είναι το ίδιο

Μετά την εισβολή των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν τον Αύγουστο, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει. Μέσα σε αυτά είναι και οι συνθήκες, υπό τις οποίες ανοίγει ξανά το Εθνικό Μουσείο του Αφγανιστάν, με τους Ταλιμπάν να το φρουρούν και τον φόβο για τις αρχαιότητες να κυριαρχεί.

Εθνικό Μουσείο του Αφγανιστάν, photo credits: AP
Εθνικό Μουσείο του Αφγανιστάν, photo credits: AP
Monopoli Team

Το Εθνικό Μουσείο του Αφγανιστάν στην Καμπούλ άνοιξε ξανά τις πόρτες του για πρώτη φορά από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στην πρωτεύουσα, στις 15 Αυγούστου. Ωστόσο, σύμφωνα με το Associated Press, το μουσείο υπολειτουργεί, καθώς υπάρχουν συχνές διακοπές ρεύματος, το προσωπικό παραμένει απλήρωτο και οι στρατιώτες της πολιτοφυλακής των Ταλιμπάν ενεργούν ως φρουροί.

Το μουσείο, που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, φιλοξενεί τεχνουργήματα που χρονολογούνται από την Παλαιολιθική περίοδο έως και τον 20ο αιώνα, με περίπου 50 με 100 άτομα να επισκέπτονται το μουσείο κάθε μέρα. Όμως, ο φόβος για την ακεραιότητα των αρχαιοτήτων του μουσείου είναι διάχυτος.

Παράλληλα, κυκλοφόρησαν εικόνες που δείχνουν έναν Ταλιμπάν να φωτογραφίζει με το κινητό του τηλέφωνο έργα τέχνης, ενώ μία άλλη φωτογραφία δείχνει έναν συντηρητή να προσπαθεί να αποκαταστήσει ένα αρχαίο κεραμικό αντικείμενο.

Ο φόβος για τα μουσεία και η απάντηση των Ταλιμπάν

Την τελευταία φορά που η Καμπούλ ήταν υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν, πριν από 20 χρόνια, το Αφγανιστάν έχασε περίπου το ήμισυ της πολιτιστικής του κληρονομιάς. Ο νόμος της Σαρία που εφαρμόζουν οι δυνάμεις των Ταλιμπάν απαγορεύει την απεικόνιση ειδώλων, ανθρώπινων σωμάτων και άλλων θεοτήτων, κάτι που στο παρελθόν είχε ως αποτέλεσμα και τη συστηματική απαγόρευση της εισόδου σε μειονότητες και γυναίκες, οι οποίες πλέον καλούνται να συνοδεύονται από άνδρες κηδεμόνες και να φορούν το πέπλο.

Το 2001, οι Ταλιμπάν κατέστρεψαν μεγάλο μέρος από τους Βούδες του έκτου αιώνα που ήταν σκαλισμένοι σε έναν γκρεμό στην κοιλάδα Bamyan, στο κεντρικό Αφγανιστάν. Αρκετοί άνθρωποι φοβούνται ότι η πολιτιστική κληρονομιά θα μπορούσε να αντιμετωπίσει και πάλι απειλές στοχευμένης καταστροφής. Τον Αύγουστο μάλιστα, το ίδιο το μουσείο είχε  δημοσιεύσει μια δήλωση, λέγοντας ότι «η χαοτική κατάσταση αυτή προκαλεί τεράστια ανησυχία για την ασφάλεια των αντικειμένων και των αγαθών του μουσείου».

Παρόλα αυτά, το πρακτορείο Τύπου Khaama, το οποίο εδρεύει στο Αφγανιστάν, αναφέρει ότι «το Υπουργείο Πληροφοριών και Πολιτισμού των Ταλιμπάν δηλώνει πως είναι αφοσιωμένο στη διατήρηση των πολιτιστικών χώρων και των ιστορικών αρχαιοτήτων και μνημείων του Αφγανιστάν».

Την ίδια ώρα, μια ομάδα Αφγανών καλλιτεχνών έχουν παραδώσει σε αρκετούς παγκόσμιους ηγέτες, από μία επιστολή-έκκληση για την διάσωση των μνημείων και των ιστορικών αρχαιοτήτων που διαφυλάσσονται εκεί. Η ανοιχτή επιστολή, η οποία έχει δημοσιευθεί στα γαλλικά, τα φαρσί, τα αγγλικά και τα γερμανικά, περιγράφει και το έργο των Αφγανών καλλιτεχνών τις τελευταίες δύο δεκαετίες, θυμίζοντας όλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει για να αναζωογονηθεί η τέχνη και ο πολιτισμός στη χώρα τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑBanksy: Κυκλοφορεί μπλουζάκια για να στηρίξει τους κατηγορούμενους για την καταστροφή του αγάλματος δουλέμπορου στο Μπρίστολ12.09.2018

Πηγή

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b