MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
18
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Αφγανιστάν: Μουσεία σπεύδουν να σώσουν ιστορικά κειμήλια από τους Ταλιμπάν

Ό,τι μπορούν κάνουν οι υπεύθυνοι των μουσείων για να περισώσουν τα έργα τέχνης και κειμήλια της χώρας, καθώς υπάρχει μεγάλος φόβος ότι θα καταστραφούν από τους Ταλιμπάν.

Οι Βούδες του Μπαμιγιάν στο Αφγανιστάν πριν την καταστροφή τους από τους Ταλιμπάν, photo credits: František Řiháček/ Wikimedia Commons
Οι Βούδες του Μπαμιγιάν στο Αφγανιστάν πριν την καταστροφή τους από τους Ταλιμπάν, photo credits: František Řiháček/ Wikimedia Commons
Monopoli Team

Με τους Ταλιμπάν να έχουν καταλάβει την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, ο φόβος για την επόμενη μέρα κυριαρχεί σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι διπλωμάτες και ο πρόεδρος της χώρας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν, για την ασφάλειά τους. Στο αεροδρόμιο επικράτησε χάος, καθώς πολλοί πολίτες προσπάθησαν να φύγουν από τη χώρα, για να προστατεύσουν τις οικογένειές τους.

View this post on Instagram

A post shared by The New York Times (@nytimes)

Καθώς οι μεγάλες πόλεις του Αφγανιστάν συγκλονίζονται, πολλά από τα μουσεία της χώρας προσπαθούν να ανακτήσουν έργα τέχνης, τα οποία φοβούνται ότι θα κατασχεθούν και στη συνέχεια θα καταστραφούν από τις δυνάμεις των Ταλιμπάν.

«Έχουμε μεγάλη ανησυχία για την ασφάλεια του προσωπικού μας και των συλλογών μας», δήλωσε ο διευθυντής του Εθνικού Μουσείου του Αφγανιστάν, Μοχάμαντ Φαχίμ Ραχίμι σε δήλωσή του. «Το ερώτημα είναι πώς θα βρούμε μια ασφαλή τοποθεσία».

Σύμφωνα με το Artforum, στην χώρα συνολικά βρίσκεται μια συλλογή σχεδόν 800.000 έργων τέχνης, καθώς και πολλά πολιτιστικά αντικείμενα και βουδιστικά μοναστήρια.

Το 2001, οι Ταλιμπάν κατεδάφισαν δύο αγάλματα στην πλαγιά του βουνού, αφιερωμένα στον Βούδα του Μπαμιγιάν, τα οποία χρονολογούνταν από τον 6ο αιώνα.

Υπενθυμίζουμε ότι η Αφγανή σκηνοθέτις Σαχράα Καρίμι προειδοποίησε τη διεθνή κοινότητα, χθες Δευτέρα 16 Αυγούστου, ότι οι Ταλιμπάν αποτελούν τεράστια απειλή για τον πολιτισμό της χώρας.

«Όλα όσα έχω δουλέψει τόσο σκληρά για να δημιουργήσω ως σκηνοθέτις στη χώρα μου τώρα κινδυνεύουν να καταρρεύσουν. Εάν οι Ταλιμπάν αναλάβουν την εξουσία, θα απαγορεύσουν κάθε τέχνη. Εγώ και άλλοι κινηματογραφιστές θα μπορούσαμε να είμαστε τα επόμενα θύματα στη λίστα τους», είπε η Καρίμι, η οποία είναι επίσης επικεφαλής του κρατικού οργανισμού Afghan Film και είχε δεχτεί τα συγχαρητήρια της Αντζελίνα Τζολί για αυτή τη θέση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜπομπ Ντίλαν: Κατηγορείται για τη σεξουαλική κακοποίηση ανήλικου κοριτσιού12.09.2018

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b