MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
24
ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ιός του Δυτικού Νείλου- Ποια είναι τα συμπτώματα;

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Η αυξημένη παρουσία κουνουπιών σε πολλές περιοχές της χώρας εντείνει την ανησυχία για την εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου.

@erik karits/unsplash
Monopoli Team

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Ο ΕΟΔΥ έχει ενισχύσει τις δράσεις καταπολέμησης των κουνουπιών και καλεί τους πολίτες να τηρούν συστηματικά μέτρα ατομικής προστασίας.

Μέχρι τις 19 Αυγούστου είχαν καταγραφεί 157 εγχώρια κρούσματα και 13 θάνατοι, ενώ, όπως επισημαίνει ΕΟΔΥ, ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω τσιμπήματος μολυσμένου κουνουπιού. Στους περισσότερους ανθρώπους δεν προκαλεί καθόλου συμπτώματα: σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, περίπου το 80% των ατόμων που μολύνονται παραμένουν ασυμπτωματικοί.

Σε περίπου 20% των περιπτώσεων εμφανίζεται ήπια νόσος με συμπτώματα που μπορεί να θυμίζουν γρίπη: πυρετός, πονοκέφαλος, έντονη κόπωση ή αδυναμία, μυαλγίες και πόνοι στις αρθρώσεις. Μπορεί επίσης να παρουσιαστούν ναυτία, εμετός, διάρροια, κοιλιακός πόνος, ανορεξία, δερματικό εξάνθημα και διογκωμένοι λεμφαδένες. Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται 2 έως 14 ημέρες μετά το τσίμπημα.

Σε λιγότερο από 1% των μολύνσεων μπορεί να εμφανιστεί σοβαρή προσβολή του νευρικού συστήματος, όπως μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα. Προειδοποιητικά συμπτώματα είναι υψηλός πυρετός, πολύ έντονος πονοκέφαλος, δυσκαμψία στον αυχένα, σύγχυση ή αποπροσανατολισμός, αστάθεια στο περπάτημα, τρέμουλο, σπασμοί, έντονη μυϊκή αδυναμία ή παράλυση και διαταραχές όρασης. Σε τέτοια συμπτώματα χρειάζεται άμεση ιατρική αξιολόγηση.

Ο ΕΟΔΥ έχει επίσης αναφέρει έντονη κυκλοφορία του ιού στην Αττική κατά την περίοδο 2026, οπότε αυτή την εποχή έχει ιδιαίτερη σημασία η προστασία από τα κουνούπια.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Επίκαιρα
Σχετικά Θέματα
Επίκαιρα
Καιρός: Επιμένει ο καύσωνας σε όλη τη χώρα – πότε θα πέσει η θερμοκρασία;
Επίκαιρα
Η 21η Αυγούστου Παγκόσμια Ημέρα για την Υποβρύχια Πολιτιστική Κληρονομιά
Επίκαιρα
Λευτέρης Πετρούνιας: Χάλκινος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Ζάγκρεμπ
Επίκαιρα
Μίλτος Τεντόγλου: Νέα πρωτιά στο Diamond League της Λωζάνης
Επίκαιρα
Καιρός: Έρχεται νέο κύμα καύσωνα – «40άρια» το Σαββατοκύριακο
Επίκαιρα
Καραλής: «Πέταξε» στα 6,16 μ. στη Λωζάνη – Αποθεώθηκε από τον Ντουπλάντις
Επίκαιρα
Tο 57% της Gen Z περνά περισσότερο χρόνο online παρά offline
Επίκαιρα
Άνοδος στις τιμές ακινήτων στα νησιά: Πρωταθλήτρια η Κρήτη
ShowBiz
«Απανταχού γυναίκες, σε οποια ηλικία, μη μασάτε»: Η Ελένη Ράντου, το bikini body στα 62 και μια κοινωνία που ακόμα κρίνει το γυναικείο σώμα
Επίκαιρα
Δημογραφικό: 275 σχολεία δεν θα λειτουργήσουν φέτος – “Καμπανάκι” για την περιφέρεια
Επίκαιρα
Τουρισμός για όλους 2026-2027: Έως την Παρασκευή οι αιτήσεις – Οι δικαιούχοι και τα ποσά
Αφιέρωμα
Η Παναγία όπως την ύμνησαν σπουδαίοι ποιητές