MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ

Θέατρο Ελέρ: Ανοίγει τις πόρτες του στην Πλάκα με ένα πλούσιο πρόγραμμα παραστάσεων

Ένα νέο θέατρο ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό τον Δεκέμβριο, το Θέατρο Ελέρ, που κάνει αρχή με ένα πλούσιο πρόγραμμα παραστάσεων.

Φωτογραφία Θωμάς Αρσένης
Monopoli Team

Ένα νέο θέατρο ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό τον Δεκέμβριο. Το Θέατρο Ελέρ, που δανείζεται το όνομά του από τη φράση του Θουκυδίδη «Ελπίς τε και Έρως επί παντί», βρίσκεται στην οδό Φρυνίχου 10 στην Πλάκα. Ο νέος αυτός χώρος μας προσκαλεί να τον γνωρίσουμε μέσα από ένα προσεγμένο ρεπερτόριο και φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη θεατρική δημιουργία.

Φωτογραφία Θωμάς Αρσένης

Το θέατρο

Το Θέατρο Ελέρ ανακαινίστηκε εκ θεμελίων κατά τη διάρκεια της καραντίνας και κόντρα στις δύσκολες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία. Εκτός από την κεντρική σκηνή, δυναμικότητας 126 θέσεων, διαθέτει και μεγάλο υπόγειο χώρο 140 τ.μ. που θα φιλοξενεί σεμινάρια, εργαστήρια, πρόβες, εκθέσεις, αλλά και παραστάσεις. Είναι ένας χώρος μοντέρνος και φωτεινός, πλήρως εξοπλισμένος τεχνολογικά για τις ανάγκες των δημιουργών.

Το Θέατρο οραματίζεται να συγκεντρώσει τις ομάδες και τους δημιουργούς με το δικό τους ξεχωριστό στίγμα και πορεία στο θεατρικό τοπίο της χώρας μας. Τους ανθρώπους που καταφέρνουν να δημιουργούν τις θεατρικές στιγμές, οι οποίες μένουν χαραγμένες στη μνήμη του κοινού για την πληρότητα των προτάσεών τους και την υψηλή τους ποιότητα. Τα είδη θεάτρου που οδηγούν τις εξελίξεις, οι νέες φωνές στη δραματουργία και τη σκηνοθεσία, οι διεθνείς συνεργασίες, είναι ευπρόσδεκτα στο Θέατρο Ελέρ.

Πρώτες παραστάσεις – Δεκέμβριος 2021

Έγκλημα και Τιμωρία, σε σκηνοθεσία Όλιας Λαζαρίδου

Το Θέατρο θα υποδεχθεί για πρώτη φορά το κοινό στις 17 Δεκεμβρίου 2021, με την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα της παράστασης Έγκλημα και τιμωρία, σε σκηνοθεσία Όλιας Λαζαρίδου. Πρόκειται για τη βραβευμένη θεατρική διασκευή του έργου του Ντοστογιέφσκι από τους Marilyn Campbell και Curt Columbus, που αφηγείται την ιστορία μέσω των τριών βασικών ρόλων: του Ρασκόλνικοφ, του Πορφύρη και της Σόνια. Η παράσταση αποτελεί ένα φόρο τιμής στα 200 χρόνια από τη γέννηση του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι. Τo σκηνικό είναι δημιουργία του ζωγράφου Χρήστου Μποκόρου. Στους τρεις ρόλους θα δούμε τους Νικόλα Μίχο, Κωνσταντίνο Μπλάθρα και Χριστίνα Τασκασαπίδου. Ζωντανή μουσική από σκηνής η Ελένη Φουρλάνου (βιόλα).

Διασκευή: Marilyn Campbell και Curt Columbus
Μετάφραση: Στέλιος Βαφέας
Σκηνοθεσία: Όλια Λαζαρίδου
Σκηνογραφία: Χρήστος Μποκόρος
Φωτισμοί: Ζαφείρης Επαμεινώνδας, Θωμάς Οικονομάκος
Φωτογραφίες παράστασης: Χριστίνα Γεωργιάδου
Παίζουν: Νικόλας Μίχας, Κωνσταντίνος Μπλάθρας, Χριστίνα Τασκασαπίδου

Για 16 παραστάσεις, κάθε Παρασκευή και Σάββατο 21:00, Κυριακή 18:00

Διάρκεια: 70 λεπτά

Προπώληση: ticketservices.gr.

Το Φανταστικό Χωριό του Σπύρου Γραμμένου

Στις 19 Δεκεμβρίου ξεκινάει το Φανταστικό χωριό του Σπύρου Γραμμένου, σε σκηνοθεσία Ζωής Ξανθοπούλου, μια παράσταση για μικρούς και μεγάλους, που έχει ήδη φανατικό κοινό. Ο γνωστός τραγουδοποιός που έχει γράψει μουσική για αρκετές θεατρικές παραστάσεις, για πρώτη φορά γράφει και πρωταγωνιστεί. Με τη μουσική και τα τραγούδια του αφηγείται την ιστορία ενός χωριού που θα μπορούσε να είναι πρότυπο για μια ευτυχισμένη κοινωνία. Η ιστορία και οι ήρωες ζωντανεύουν μπροστά στους θεατές, συνομιλούν μαζί τους και όλοι μαζί γίνονται μέρος μιας μεγάλης γιορτής όπου όλοι οι άνθρωποι χωράνε και ζούνε μονιασμένοι. Μαζί με τον Σπύρο Γραμμένο, επί σκηνής ο μουσικός Χάρης Παρασκευάς.

Κείμενο – τραγούδια: Σπύρος Γραμμένος
Σκηνοθεσία: Ζωή Ξανθοπούλου
Σκηνικά – κοστούμια: Αμαλία Θεοδωροπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Κώστας Δετώρος
Ερμηνεύει ο Σπύρος Γραμμένος
μαζί του ο μουσικός Χάρης Παρασκευάς

Το βιβλίο και το cd της παράστασης κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΨΜ.

Κάθε Κυριακή στις 11:30

Διάρκεια 50′

Προπώληση: viva.gr.

Ιανουάριος & Φεβρουάριος 2022

Masterclass Adolf Shapiro – «Από το κείμενο στη σκηνή. Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι»

Ο νέος χρόνος ξεκινάει στο θέατρο Ελέρ με τη διοργάνωση του 5ου Επετειακού Masterclass του διακεκριμένου Ρώσου σκηνοθέτη Adolf Shapiro στην Αθήνα, με τίτλο «Από το κείμενο στη σκηνή. Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι», αφιερωμένο στα 200 χρόνια του μεγάλου Ρώσου Κλασικού. Το masterclass διοργανώνει το Κέντρο Πολιτισμού και Ανάπτυξης Avantgarde. Θα διεξαχθεί 7-13 Ιανουαρίου και απευθύνεται σε ηθοποιούς, σκηνοθέτες αλλά και σε δραματοθεραπευτές και λογοτέχνες, που μπορούν να παρακολουθήσουν το σεμινάριο ως ακροατές.

Μαντάμ Μποβαρύ σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολάρι

Μία ακόμα πρεμιέρα θα φιλοξενήσει το Θέατρο στις 17 Ιανουαρίου με τη Μαντάμ Μποβαρύ του Φλωμπέρ, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Ένκε Φεζολάρι. Ο γνωστός σκηνοθέτης καταπιάνεται με την εμβληματική ηρωίδα, αναδεικνύοντας το ψυχικό βάθος του χαρακτήρα μέσα από τρεις «οδούς»: μέσα από τον δικό της λόγο που σταδιακά αποκτά ποιότητα τραγικού μονολόγου, μέσα τα λόγια των πολιορκητών της που οδηγούνται προοδευτικά σε μια ακατάσχετη φλυαρία, αλλά και μέσα από την περίφημη αφηγηματική «απάθεια» του Φλωμπέρ.

Belle equipe, της Μάρθας Μπουζιούρη

Στις 11 Φεβρουαρίου 2022 κάνει πρεμιέρα η νέα παράσταση θεάτρου ντοκιμαντέρ της Μάρθας Μπουζιούρη, Belle equipe, βασισμένη στο ομώνυμο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Grégory Reibenberg και σε οπτικοακουστικά ντοκουμέντα. Με αφορμή το τραγικό γεγονός της τρομοκρατικής επίθεσης στο café La belle équipe στις 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι, όπου ο ιδιοκτήτης έχασε τη σύντροφο και τους φίλους του, η παράσταση μιλά για την επίπονη, αλλά και τόσο αισιόδοξη διαδικασία αναγέννησης ενός ανθρώπου μετά την καταστροφή.

Το πρόγραμμα του Θεάτρου Ελέρ για την άνοιξη θα ανακοινωθεί σύντομα. Θα είναι γεμάτο αξιόλογες και ξεχωριστές δουλειές από τις πιο ομάδες του ελληνικού θεάτρου, αλλά και συνεργασίες με το εξωτερικό.

Πρόγραμμα

17 Δεκεμβρίου 2021 – 23 Ιανουαρίου 2022

Έγκλημα και τιμωρία

Θεατρική  διασκευή των Marilyn Campbell και Curt Columbus στο έργο του Φιοντόρ Ντοστοφιέφσκι
Σκηνοθεσία: Όλια Λαζαρίδου
Για 16 παραστάσεις, κάθε Παρασκευή και Σάββατο 21:00, Κυριακή 18:00
Προπώληση: ticketservices.gr.

19 Δεκεμβρίου 2021 – 30 Ιανουαρίου 2022

Το φανταστικό χωριό του Σπύρου Γραμμένου

Παιδική παράσταση
Κάθε Κυριακή στις 11:30
Προπώληση: viva.gr.

7 – 13 Ιανουαρίου 2022

Masterclass Adolf Shapiro
«Από το κείμενο στη σκηνή. Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι»

Πρεμιέρα: 17 Ιανουαρίου 2022

Μαντάμ Μποβαρύ του Γκουστάβ Φλωμπέρ
Σκηνοθεσία: Ένκε Φεζολάρι
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη

Πρεμιέρα: 11 Φεβρουαρίου 2022

Belle equipe

Μια παράσταση θεάτρου ντοκιμαντέρ, βασισμένη στο ομώνυμο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Grégory Reibenberg
Σύλληψη-έρευνα-σκηνοθεσία: Μάρθα Μπουζιούρη
Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ Βίλα (Ο δρόμος που δεν πήραν), του Γκιγιέρμο Καλδερόν στο Μικρό Θέατρο Κεραμεικού12.09.2018

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b