MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΚΑΙΡΑ

“Δεν μπορούμε να βασιστούμε σε μια μόνο διάσκεψη”: Καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο αντιδρούν στη σύνοδο Cop26

Με αφορμή την διάσκεψη κορυφής για την κλιματική αλλαγή Cop26, διεθνείς καλλιτέχνες έκαναν ξεκάθαρη την άποψή τους, χρησιμοποιώντας την τέχνη τους.

author-image Αγγελική Κατσίκα

Την πρώτη εβδομάδα της διάσκεψης Cop26, είδαμε μεταξύ άλλων πολιτικούς να δίνουν μεγάλες υποσχέσεις, την 18χρονη συγγραφέα και ακτιβίστρια Greta Thunberg να αντιδρά σφοδρά για την σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται η κλιματική κρίση και τον Λεονάρντο ντιΚάπριο να καταφτάνει με εμπορική πτήση στο σημείο της διάσκεψης.

Η πιο ηχηρή “παρουσία” όμως ήταν εκείνη των ανθρώπων της τέχνης. Συγκεκριμένα, είδαμε διάφορους καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο να μιλούν και να εκφράζουν την άποψη τους για την κλιματική αλλαγή και την καθοριστική για το μέλλον μας Cop26.

Έτσι, ενώ πάνω από 100 ηγέτες συγκεντρώθηκαν στην Γλασκόβη για το 26ο συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την κλιματική αλλαγή, καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις έκαναν την εμφάνιση τους σε όλη τη Βρετανία: Από την Jenny Holzer που θέλησε να προβάλλει δηλώσεις ακτιβιστών πάνω στο Tate Modern, μέχρι και ένα κόκκινο σπίτι σε ένα ποτάμι που είχε “βουλιάξει”, οι τρόποι που οι καλλιτέχνες σχολίασαν τη διάσκεψη ήταν πολλοί.

Γίνεται ξεκάθαρη μια μετατόπιση από μία πιο αισιόδοξη προσέγγιση σε μία σκεπτικιστική ή και απαισιόδοξη στάση, όπως εκφράστηκε και από τον διάσημο καλλιτέχνη Ai Weiwei, ο οποίος δήλωσε πως “πιθανότατα είναι πολύ αργά και τίποτα δεν θα αλλάξει… Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε μια διάσκεψη”.

Ας δούμε μερικά από τα έργα τέχνης που αναδύθηκαν με αφορμή την διάσκεψη κορυφής Cop26.

Hurt Earth, από την Jenny Holzer
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη JENNY HOLZER STUDIO (@jennyholzerstudio)

Η Jenny Holzer εγκατέστησε στην καμινάδα του Tate Modern το έργο της, με τίτλο Hurt Earth,  στο οποίο φωτίζει δηλώσεις περισσότερων από 40 ακτιβιστών. Ανάμεσα σε αυτές, υπάρχουν τα λόγια του David Attenborough και της Greta Thunberg. Το συγκεκριμένο έργο παρουσιάστηκε στο Λονδίνο μεταξύ 29 με 31 Οκτωβρίου. Επιπλέον,  θα παρουσιαστεί σε διάφορα αξιοθέατα της Σκωτίας, όπως στο κάστρο του Εδιμβούργου και στο SEC Armadillo στη Γλασκόβη.

Με το Hurt Earth, η Jenny Holzer παρακαλεί το κοινό να εκφράσει τη γνώμη του και να λάβουν δράση στον παγκόσμιο αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.  “Αμέτρητοι άνθρωποι πεινούν και εκτοπίζονται από αποτρέψιμες κλιματικές καταστροφές. Κυριαρχεί μια τρομακτική και αποσταθεροποιητική σκληρότητα”, τονίζει η καλλιτέχνιδα.

Grace of the Sun, από τον Robert Montgomery
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Gene Baur (@genebaur)


Ο σκωτσέζος καλλιτέχνης Robert Montgomery έχει συνεργαστεί με τον δανέζικης- ισλανδικής καταγωγής καλλιτέχνη Olafur Eliasson και μαζί εγκατέστησαν ένα ποίημα με τίτλο “Grace of the Sun”. Το ποίημα αυτό φωτίζεται με ρεύμα που τροφοδοτείται από το ηλιακό φως. Θα βρίσκεται στο Landing Hub της Γλασκόβης μέχρι τις 12 Νοεμβρίου και θα φωτίζεται κάθε μέρα από την ώρα που πέφτει ο ήλιος. Το ποίημα φωτίζεται από 1000 ηλιακές λάμπες, οι οποίες θα επαναχρησιμοποιηθούν μετά το Cop26. Το έργο παροτρύνει τους πολιτικούς να εγκαταλείψουν το πετρέλαιο και να επενδύσουν σε πιο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Sinking Earth, από το Stride Treglown

Ένας συνεργάτης της αρχιτεκτονικής εταιρείας Stride Treglown καλεί τους ηγέτες του κόσμου να μην χαραμίσουν την ευκαιρία που τους δίνεται μέσω του Cop26 μέσω ενός βουλιαγμένου κόκκινου σπιτιού στον ποταμό Avon, στην Αγγλία. Το έργο δημιουργήθηκε με τη συνεργασία της εταιρείας Format Engineers, της γλύπτριας Anna Gillespie και της ξυλουργικής εταιρείας Fifeld Moss Carpentry. Το έργο είναι ένα ημιβυθισμένο κόκκινο σπίτι με μια φιγούρα η οποία έχει σκαρφαλώσει στην καμινάδα.

“Η ελπίδα απαιτεί δράση”, λέει ο αρχιτέκτονας. “Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο. Η ώρα να δράσουμε για την κλιματική αλλαγή είναι τώρα, πριν να είναι πολύ αργά”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤσέρνομπιλ – Ένα χρονικό του μέλλοντος: Η συγκλονιστική ιστορία της Σβετλάνα Αλεξίεβιτς στο Θέατρο του Νέου Κόσμου12.09.2018

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b