MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Κοινωνικό

Τσέρνομπιλ – Ένα χρονικό του μέλλοντος: Η συγκλονιστική ιστορία της Σβετλάνα Αλεξίεβιτς στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Το Θέατρο του Νέου Κόσμου παρουσιάζει στην Κεντρική Σκηνή του την παράσταση «Τσέρνομπιλ – Ένα χρονικό του μέλλοντος», βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Σβετλάνας Αλεξίεβιτς, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.

Monopoli Team

Το Θέατρο του Νέου Κόσμου ανεβάζει στις 10 Νοεμβρίου 2021 στην Κεντρική Σκηνή του την παράσταση Τσέρνομπιλ – Ένα χρονικό του μέλλοντος, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Σβετλάνας Αλεξίεβιτς (βραβείο Νόµπελ Λογοτεχνίας 2015), σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, ο οποίος γιορτάζει φέτος τα 30 χρόνια του στη σκηνοθεσία.

Τσερνόμπιλ: Ένα χρονικό του μέλλοντος, της Σβετλάνας Αλεξίεβιτς στο θέατρο του Νέου Κόσμου

Λίγα λόγια για το έργο

Την 26η Απριλίου του 1986 µια σειρά εκρήξεις κατέστρεψαν τον αντιδραστήρα του τέταρτου ενεργειακού μπλοκ στον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνοµπιλ. Το ατύχημα αυτό χαρακτηρίστηκε η μεγαλύτερη τεχνολογική καταστροφή του 20ού αιώνα. Δέκα χρόνια αργότερα η Αλεξίεβιτς περιπλανήθηκε στην απαγορευμένη ζώνη –όχι χωρίς τίμημα και για τη δική της υγεία–, μίλησε µε δεκάδες ανθρώπους, έψαξε αρχεία εφημερίδων, ληξιαρχείων, νοσοκομείων, αναζήτησε στην άλλοτε σοβιετική επικράτεια τα νήματα των απωλειών.

Η παράσταση, όπως άλλωστε και το βιβλίο της Αλεξίεβιτς, δε μιλάει για το ίδιο το ατύχημα, αλλά για τους ανθρώπους του Τσέρνομπιλ: Τους κατοίκους αλλά και τους περίπου τριακόσιες πενήντα χιλιάδες φαντάρους ή εφέδρους που επιστρατεύτηκαν για να σβήσουν τη φωτιά στον αντιδραστήρα και να καθαρίσουν την περιοχή, χώρια οι εθελοντές. Το ενδιαφέρον στρέφεται στα συναισθήματα όλων αυτών των ανθρώπων που η ζωή τους άλλαξε δια παντός μέσα σε λίγες μέρες: εξορισμένοι από τη γη τους, ή άλλοι που επέλεξαν να μείνουν στην ερημιά της απαγορευμένης ζώνης, ξεχασμένοι από το νόμο και το κράτος, άνθρωποι που εκτέθηκαν στη ραδιενέργεια κι έμειναν ανάπηροι ή τους θέρισε ο θάνατος. Άνθρωποι που άγγιξαν το άγνωστο, το μυστήριο.

Τσερνόμπιλ: Ένα χρονικό του μέλλοντος, της Σβετλάνας Αλεξίεβιτς στο θέατρο του Νέου Κόσμου

Το Τσέρνομπιλ δεν είναι μόνο μια καταστροφή που ρήμαξε μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου μια αχανή χώρα, είναι ένα συμπαντικό γεγονός με το οποίο αδυνατεί να αναμετρηθεί ο άνθρωπος. Οι αφηγήσεις αυτές αποκαλύπτουν την ιστορία του ανθρώπου σαν μια ιστορία οδύνης και φέρνουν στην επιφάνεια αναπάντητα ερωτήματα για το νόημα της ανθρώπινης ζωής, ίσως ακόμα και για την ύπαρξή μας πάνω στη γη.

Συμπτωματικά, σαν μια ειρωνεία της τύχης, το υλικό αυτό προσεγγίστηκε εν μέσω μιας τεράστιας υγειονομικής κρίσης, που σίγουρα θα αφήσει ισχυρό το αποτύπωμά της στην παγκόσμια κοινωνία του μέλλοντος. Η πανδημία Covid-19 έχει χαρακτηριστεί «ένα πραγματικό Τσέρνομπιλ του 21ου αιώνα». Ένα γεγονός του παρελθόντος, η καταστροφή του πυρηνικού αντιδραστήρα στο Τσέρνομπιλ, επιστρέφει μέσα από τις μαρτυρίες όσων το βίωσαν, για να συναντηθεί με τη σημερινή περιπέτεια που βιώνει ο πλανήτης μας με άγνωστες ακόμα τις συνέπειες.

Τσερνόμπιλ: Ένα χρονικό του μέλλοντος, της Σβετλάνας Αλεξίεβιτς στο θέατρο του Νέου Κόσμου

Η πρεμιέρα αφιερωμένη στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου

Το Θέατρο του Νέου Κόσμου αφιερώνει την πρεμιέρα του «Τσέρνομπιλ- Ένα χρονικό του μέλλοντος» της Σβετλάνα Αλεξίεβιτς (Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου, 8 μ.μ.) στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου και θα διαθέσει όλη την είσπραξη της βραδιάς για τα έξοδα της δίκης που άρχισε στις 20 Οκτωβρίου. Αν σας ενδιαφέρει, μπορείτε να προμηθευτείτε εισιτήρια ή να κλείσετε θέσεις μόνο από το ταμείο του θεάτρου (Αντισθένους 7 και Θαρύπου, Νέος Κόσμος. Τηλ. 2109212900 – Ώρες ταμείου καθημερινά (εκτός Δευτέρας-Τρίτης, 5 -10 μ.μ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑV for Victoria, με τη Βικτώρια Ταγκούλη, στο Red Jasper Cabaret Theatre12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Σβετλάνα Αλεξίεβιτς
Μετάφραση: Ορέστης Γεωργιάδης
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος

Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Χορογραφία: Σεσίλ Μικρούτσικου

Παίζουν: Στέλιος Μάινας, Μαρία Κατσιαδάκη, Πηνελόπη Τσιλίκα, Δαυίδ Μαλτέζε, Γιάννης Λεάκος. Συμμετέχει μέσω βίντεο η Αρετή Σεϊνταρίδου

Διάρκεια: 120'
Τιμές Εισιτηρίων: 20€ κανονικό, 17€ μειωμένο (ισχύει για φοιτητές, άνεργους, άτομα άνω των 65 ετών, ΑΜΕΑ)
Σενάριο: Κοραλία Σωτηριάδου
Παραστάσεις: Κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 20:30 και Κυριακή στις 18:00
Βοηθός Σκηνοθετη: Μαρία Παπαλέξη
Link Εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/tsernompil-ena-chroniko-tou-mellontos/
Πληροφορίες Χώρου: Αντισθένους και Θαρύπου, Νέος Κόσμος, τηλέφωνο: 21 0921 2900
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
VIMA_WEB3b