MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Άννα Ροκοφύλλου: Στον ΟΠΑΝΔΑ δώσαμε έμφαση στα έργα υποδομής

Η πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ μιλάει για την τελευταία διετία ως επικεφαλής των δράσεων πολιτισμού και αθλητισμού στην Αθήνα και αποκαλύπτει το νέο της βήμα ως αντιδήμαρχος Αθηνών.

KEIMENO: Στέλλα Χαραμή | 10.09.2021 Φωτογραφίες: Μενέλαος Μυρίλλας

Βρίσκεται στο κατώφλι του ΟΠΑΝΔΑ, στην Ακαδημίας 50, έτοιμη για τα εγκαίνια της έκθεσης Βιβλίου στο Ζάππειο. Η έκθεση εγκαινιάζεται την ίδια ημέρα με την εκκίνηση του Φεστιβάλ Κολωνού του Δήμου Αθηναίων που θα διαρκέσει όλο το Σεπτέμβριο, συσπειρώνοντας τις γειτονιές της δυτικής πλευράς του δήμου γύρω από συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις στη σκιά του λόφου του Κολωνού.

Η πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ (Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Αθήνας), Άννα Ροκοφύλλου έχει – όπως όλα δείχνουν – ένα πρόγραμμα αυξημένων απαιτήσεων. Παρόλα αυτά, μιλάει με λεπτομέρεια για κάθε μικρή ή μεγαλύτερη δράση του οργανισμού, αφού εξάλλου είναι το πρώτο καλοκαίρι που οι δομές λειτουργούν κανονικά.

Εισάγοντας μας στο Φεστιβάλ Κολωνού – τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν στο σύνολο τους σε κοινότητες πυρόπληκτων – μας προετοιμάζει και για τον χειμερινό προγραμματισμό στο θέατρο Ολύμπια και τα μουσεία της πόλης, επιχειρώντας να υπογραμμίσει ότι ο δήμος Αθηναίων επενδύει στον πολιτισμό και το χειμώνα. Αυτά, μαζί με τις παρεμβάσεις σε αθλητικές δομές, είναι για την Άννα Ροκοφύλλου μια παρακαταθήκη στον οργανισμό, αφού – όπως επιβεβαιώνει – μετακινείται άμεσα στη νέα αντιδημαρχία Ισότητας που ιδρύει ο δήμος.

«Θέλουμε να φροντίζουμε τους ανθρώπους και ο ΟΠΑΝΔΑ πρέπει να αποπνέει αυτήν την εγγύτητα της προσφοράς μέσα από πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα» εξηγεί η Άννα Ροκοφύλλου, ανήμερα της πρεμιέρας του Φεστιβάλ Κολωνού.

Τι θέλετε να σημαίνει ο ΟΠΑΝΔΑ για την πόλη;

O Oργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) σηματοδοτεί έναν από τους σημαντικότερους φορείς του δήμου. Καλύπτει δράσεις υψηλής προτεραιότητας για την Αθήνα και τους κατοίκους της. Και ο αθλητισμός και ο πολιτισμός απευθύνονται στο σύνολο του πληθυσμού της πόλης και στις ανάγκες του. Διαθέτει γύρω στις 250 αθλητικές και πολιτιστικές δομές. Καταλαβαίνετε πως αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό κεφάλαιο για την Αθήνα και οι δομές του παρέχουν όχι πια το ευ ζην, αλλά το ζην. Ο Δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης – και όλοι εμείς που μας εμπιστεύτηκε – θέλουμε να φροντίζουμε τους ανθρώπους και ο ΟΠΑΝΔΑ πρέπει να αποπνέει αυτήν την εγγύτητα της προσφοράς μέσα από πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα – πόσο μάλλον μετά την πανδημία. Επί της ουσίας, ο ΟΠΑΝΔΑ προσφέρει κοινωνικό έργο και οφείλει να το επεκτείνει.

Αυτές τις μέρες η καρδιά του ΟΠΑΝΔΑ είναι το Φεστιβάλ Κολωνού

Ναι, το Φεστιβάλ Κολωνού, στην αρχαιότερη γειτονιά των Αθηνών, θέλουμε να είναι σημείο αναφοράς των εκδηλώσεων αυτών. Παρουσιάζουμε εκδηλώσεις υψηλού κύρους – μουσικές και θεατρικές – με συμβολικό αντίτιμο. Έχουμε ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα για όλα τα γούστα όπου όλοι θα βρουν κάτι που να τους ενδιαφέρει. Το όραμα μου είναι το Φεστιβάλ Κολωνού να ταυτιστεί στη συνείδηση του κοινού ως ένα σταθερό φθινοπωρινό ραντεβού με τον πολιτισμό. Μάλιστα, έχουμε προγραμματίσει – και συνέπεσε με την τεράστια απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη – συναυλία με την Ορχήστρα που φέρει το όνομα του και με ερμηνευτή τον Δημήτρη Μπάση. Θα είναι μια συναισθηματικά φορτισμένη βραδιά αλλά και μια γιορτή μνήμης.

Οι δομές του ΟΠΑΝΔΑ παρέχουν όχι πια το ευ ζην, αλλά το ζην

Το Φεστιβάλ έχει την έδρα του σε μια από τις υποφωτισμένες περιοχές της Αθήνας, τον Κολωνό. Ποιες άλλες περιοχές πιστεύετε πως χρειάζονται στήριξη μέσα από τους δύο αυτούς πυλώνες;

Το Θέατρο Γκράβας είναι το κέντρο μιας άλλης ‘υποφωτισμένης’ περιοχής και είμαστε πολύ χαρούμενοι που η επαναλειτουργία του έχει συσπειρώσει τη γειτονιά. Ωστόσο, τα πολιτιστικά κέντρα του ΟΠΑΝΔΑ είναι διασπαρμένα σε όλη την Αθήνα και επενδύουμε στη λειτουργία τους εμπλέκοντας τις τοπικές κοινωνίες – με δημιουργικά μαθήματα φωτογραφίας, κοσμήματος, ξένων γλωσσών ή μαθήματα χορού. Επίσης, έχουμε τονώσει τα γηπεδάκια σε όλο το Δήμο ενώ αναζητάμε χώρους για να φτιάξουμε κι άλλα γυμναστήρια – αφού αυτή τη στιγμή έχουμε μόνον οκτώ. Εγκαθιστούμε σε διάφορα πάρκα της πόλης μηχανήματα γυμναστικής ώστε να μπορούν οι κάτοικοι να βγουν στο δημόσιο χώρο και να γυμναστούν. Όλα αυτά συμβαίνουν σε κάθε γωνιά της Αθήνας, από τον Βοτανικό μέχρι τους Αμπελόκηπους κι από τα Πατήσια μέχρι τον Κολωνό. Δίνουμε παντού παρουσία. Και φυσικά δεν λείπουν οι παρεμβάσεις μας και στο κέντρο της πόλης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΔήμος Αθηναίων: Ξεκινά το Φεστιβάλ Κολωνού – Ο ΟΠΑΝΔΑ στηρίζει τους πυρόπληκτους12.09.2018

Μιλάτε για το Ολύμπια;

Το φετινό πρόγραμμα του Δημοτικού θεάτρου Ολύμπια περιλαμβάνει παραγωγές υψηλών προδιαγραφών. Θα φιλοξενηθεί το πρόγραμμα των μουσικών μας συνόλων καθώς και όπερες και οπερέτες με τη συμμετοχή γνωστών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Το ίδιο θα συμβεί και στα μουσεία μας αφού σχεδιάσαμε και υλοποιούμε ένα αξιόλογο εικαστικό πρόγραμμα. Τα δύο κτήρια της Δημοτικής Πινακοθήκης στην πλατεία Αυδή, το πολιτιστικό κέντρο Μελίνα, το Κέντρο Τεχνών, το Μουσείο Χατζημιχάλη στην Πλάκα φιλοξένησαν ήδη και θα φιλοξενήσουν σημαντικές εκθέσεις με έργα τέχνης σύγχρονων δημιουργών.

«Τα πολιτιστικά κέντρα του ΟΠΑΝΔΑ είναι διασπαρμένα σε όλη την Αθήνα και επενδύουμε στη λειτουργία τους εμπλέκοντας τις τοπικές κοινωνίες» σημειώνει.

Που αλλού υπάρχουν σοβαρά κενά που χρίζουν παρέμβασης;

Η κρίση επηρέασε τρομακτικά την Αθήνα και η συντήρηση των υποδομών πήγε πολύ πίσω. Πολλές από τις υποδομές μας δεν είναι σε καλή κατάσταση. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής ευελπιστούμε πως μέχρι το τέλος της τετραετίας θα έχουμε ανακαινίσει όλους τους αθλητικούς χώρους του δήμου. Μέχρι σήμερα έχουμε παρέμβει σε 30 παιδικές χαρές και επτά γήπεδα ποδοσφαίρου ενώ θα ανακαινιστούν και δώδεκα επιπλέον.

Η νοσηλεία στο νοσοκομείο από covid ήταν ένας λόγος για να αναθεωρήσω τη βιοθεωρία μου

Τι έχετε αποκομίσει από την εμπειρία του ΟΠΑΝΔΑ την τελευταία διετία, έστω και υπό καθεστώς πανδημίας;

Στα δύο χρόνια της θητείας μου στον ΟΠΑΝΔΑ σχεδόν 1.5 χρόνο ήμασταν κλειστοί. Κανείς μας δεν ήταν προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο. Παρόλα αυτά, μόλις πέρασε το πρώτο σοκ, δώσαμε τεράστια έμφαση στα έργα υποδομής. Κι έτσι, όταν πια τα πράγματα άρχισαν να απελευθερώνονται, εμφανιστήκαμε έτοιμοι. Και γίναμε κι εμείς ευρηματικοί, παρέχοντας ψηφιακά τις δράσεις του ΟΠΑΝΔΑ: Βίντεο γυμναστικής, βίντεο εκγύμνασης ατόμων με αναπηρία – έχουμε άλλωστε ειδικούς γυμναστές και ειδικά προγράμματα για ΑμεΑ – μαγνητοσκόπηση συναυλιών προκειμένου να μεταδοθούν ψηφιακά και από την ΕΡΤ, διαδικτυακά θεματικά μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα, διαδικτυακές περιηγήσεις στις ιστορικές γειτονιές της Αθήνας.

Η πανδημία σας επεφύλασσε και μια προσωπική περιπέτεια. Στην αρχή της χρονιάς βρεθήκατε κι εσείς νοσηλευόμενη από covid.

Ναι, νόσησα λίγο πριν ξεκινήσει ο εμβολιασμός. Ειδικά, η νοσηλεία στο νοσοκομείο ήταν ένας λόγος για να αναθεωρήσω τη βιοθεωρία μου. Και να σκέφτομαι πως, ακόμα και μέσα από ένα τόσο δυσάρεστο γεγονός, μου δόθηκε η ευκαιρία να επανεξετάσω το πως ζω και λειτουργώ. Δεν θα ξεχάσω τις 11 ημέρες του νοσοκομείου, τις καταπληκτικές εκείνες νοσοκόμες και τους γιατρούς που με φρόντισαν. Θα μου πείτε, η έκβαση ήταν καλή και ίσως τελικά να έχω παραμερίσει τα άσχημα όλης αυτής της ιστορίας. Πάντως, δεν βγήκα η ίδια από τον Ευαγγελισμό. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό, ευγνωμονώ τη ζωή, τους ανθρώπους που με κράτησαν στη ζωή και έγινα πιο θετική στο τρόπο που βλέπω τα πράγματα. Σταμάτησα να παραπονιέμαι και να γκρινιάζω για τα μικρά της καθημερινότητας. Κάνω αυτό που έλεγε ο Μπρεχτ, δεν στενοχωριέμαι για πράγματα που δεν μπορώ ν’ αλλάξω και δεν στενοχωριέμαι για πράγματα που μπορώ ν’ αλλάξω.

Τι μήνυμα θα δίνατε στους συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί;

Θα τους έλεγα να εμβολιαστούν αύριο. Αν ζούσαν για λίγο την εμπειρία της νοσηλείας με covid θα άλλαζαν αμέσως γνώμη. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιος θέλει να ρισκάρει την ίδια του τη ζωή και τη ζωή των αγαπημένων του. Ας αφήσουμε αυτού του τύπου τις αντιδράσεις προς το σύστημα και την εξουσία για άλλες πτυχές της ζωής· εδώ μιλάμε για την υγεία μας.

Στο θέατρο Κολωνού, εκεί όπου θα παρουσιαστούν σειρά θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων.

Συχνά κάνετε χειρονομίες που συνδέουν το έργο του ΟΠΑΝΔΑ με κοινωνικές ανάγκες. Για παράδειγμα, διαθέτετε τώρα τα έσοδα του Φεστιβάλ Κολωνού στους πυρόπληκτους, στο παρελθόν έχετε οργανώσει δωρεές βιβλίων σε κρατούμενους. Είναι ένα στοίχημα ο πολιτισμός να πλησιάσει ξανά την κοινωνία;

Δεν μπορώ να φανταστώ καμία λειτουργία του ΟΠΑΝΔΑ χωρίς να αναφέρεται στο κοινωνικό σύνολο. Ο δήμος, καθαυτός, δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν σκέφτεται και δεν δρα μέσα από αυτό το πρίσμα. Πόσο μάλλον, η τοπική αυτοδιοίκηση που είναι η πιο άμεση μορφή εφαρμοσμένης δημοκρατίας. Γι’ αυτό και, χωρίς δεύτερη σκέψη, διαθέτουμε όλα τα έσοδα του Φεστιβάλ Κολωνού στην αντιμετώπιση των συνεπειών των πυρκαγιών. Δεν είχε προηγούμενο αυτή η καταστροφή. Και δεν είναι μόνο αυτό. Θεωρούμε υποχρέωση μας την προσβασιμότητα και φροντίσαμε να γίνουν οι δομές του Οργανισμού προσβάσιμες στα Άτομα με Αναπηρία.

Πριν δύο μήνες ανακαινίσατε το γήπεδο που προπονούνταν ο Γιάννης Αντετοκούμπο. Πιστεύετε πως ο μεταναστευτικός πληθυσμός της πόλης πρέπει να στηριχτεί για να γεννηθούν κι άλλα τέτοια θαύματα;

Ο,τιδήποτε κάνουμε αναφέρεται σε όλους, χωρίς διακρίσεις. Κανείς δεν είναι αποκλεισμένος. Εξάλλου, υπάρχουν και ειδικά προγράμματα του δήμου φιλοξενίας και στήριξης προσφύγων.

Δεν μπορώ να φανταστώ καμία λειτουργία του ΟΠΑΝΔΑ χωρίς να αναφέρεται στο κοινωνικό σύνολο

Σκοπεύετε να προχωρήσετε σε νέες συνέργειες με ιδιωτικούς πολιτιστικούς φορείς;

Μόλις ολοκληρώσουμε τη συζήτηση μας, φεύγω για την έκθεση Βιβλίου στο Ζάππειο που συνδιοργανώνουμε με την Ένωση Εκδοτών. Μέσα στο καλοκαίρι συνεργαστήκαμε με το Ίδρυμα Ωνάση, τις Νύχτες Πρεμιέρας, το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Κινηματογράφου, σύντομα αναμένεται να συνεργαστούμε με την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ) για καλλιτεχνικές δράσεις στο δημόσιο χώρο της Αθήνας. Θέλω να πω, ότι μας ενδιαφέρει πολύ η ένωση δυνάμεων – είτε πρόκειται για ιδιωτικούς, είτε για δημόσιους φορείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΚώστας Μπακογιάννης: Η Αθήνα αλλάζει χωρίς να χάνει την ψυχή της. Δεν θέλουμε να γίνουμε αρχαιοελληνική Disneyland12.09.2018

Βλέπετε το δήμο Αθηναίων ως μια άσκηση; Σας ενδιαφέρει η κεντρική πολιτική σκηνή;

Προς το παρόν με ενδιαφέρει μόνο το Φεστιβάλ Κολωνού. Κι ο ΟΠΑΝΔΑ που ήταν το σπίτι μου για δύο χρόνια.

«Θα εισηγηθούμε την εφαρμογή μέτρων και προγραμμάτων που στοχεύουν στην προώθηση της ισότητας σε όλους τους τομείς (εργασία, οικογένεια, πολιτική) και στην πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας σε όλες τις μορφές» λέει περιγράφοντας τα νέα της καθήκοντα.

Λέτε «ήταν». Άρα, αληθεύει ότι, μετά τον ΟΠΑΝΔΑ, αναλαμβάνετε τη νέα αντιδημαρχία για την ισότητα και την γυναικεία κακοποίηση;

Το κίνημα #metoo συντάραξε την κοινωνία και έβαλε στο τραπέζι με δυναμικό τρόπο τα προβλήματα της ισότητας των φύλων, της γυναικείας κακοποίησης, της βίας, των πολλαπλών διακρίσεων. Στο πλαίσιο αυτό υπήρξε η ωρίμανση των συνθηκών για τη δημιουργία της αντίστοιχης αντιδημαρχίας. Θα εισηγηθούμε την εφαρμογή μέτρων και προγραμμάτων που στοχεύουν στην προώθηση της ισότητας σε όλους τους τομείς (εργασία, οικογένεια, πολιτική) και στην πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας σε όλες τις μορφές.

Μπορεί μια παρέμβαση δημοτικού χαρακτήρα να παρέμβει δραστικά στο κύμα των κακοποιήσεων γυναικών στο οποίο γινόμαστε, διαρκώς, μάρτυρες;

Βεβαίως και μπορεί. Θέλουμε ο Δήμος της Αθήνας, ο πρώτος δήμος της χώρας να είναι εκείνος που θα αναλάβει καινοτόμες δράσεις και πολιτικές μέσα από τις οποίες η ισότητα των φύλων, η εξάλειψη της βίας και η έλλειψη διακρίσεων θα αποτελούν κοινωνικό καθεστώς.

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b