MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΜΟΥΣΙΚΉ

Solar Power: Η μεγάλη επιστροφή της Lorde δεν εκτιμήθηκε όσο έπρεπε

Η Lorde επέστρεψε και απέδειξε ότι δεν είναι η ίδια κοπέλα που ήταν στο “Royals” και το “Melodrama” -αυτό όμως μόνο κακό δεν είναι.

Το εναλλακτικό εξώφυλλο του Solar Power της Lorde, (Universal Music New Zealand)
Το εναλλακτικό εξώφυλλο του Solar Power της Lorde, (Universal Music New Zealand)
Monopoli Team

Ίσως το πιο αναμενόμενο come-back της χρονιάς –μαζί με εκείνο των ABBA– ήταν αυτό της Lorde, που αποφάσισε επιτέλους να κυκλοφορήσει το νέο της άλμπουμ, “Solar Power”, μετά την τεράστια επιτυχία του “Melodrama”.

Ο δίσκος είναι το πρώτο άλμπουμ που κυκλοφορεί η 24χρονη τραγουδίστρια εδώ και τέσσερα χρόνια, μετά από μία ηχηρή απουσία από τη μουσική, καθώς και από τα φώτα της δημοσιότητας.

Πρόκειται λοιπόν σίγουρα για ένα άλμπουμ που περιμέναμε πολύ καιρό. Παρ’ όλα αυτά, η ανταπόκριση του κοινού σίγουρα δεν ήταν αυτή που περιμέναμε, με τα νούμερα να μιλούν από μόνα τους. Ενώ το Melodrama είχε κατακτήσει αμέσως την κορυφή των charts με 109.000 πωλήσεις -και φυσικά διθυραμβικές κριτικές και μία υποψηφιότητα Grammy για άλμπουμ της χρονιάς- η ανταπόκριση στο Solar Power μέχρι τώρα ήταν πιο… χλιαρή, με 56 χιλιάδες πωλήσεις την πρώτη εβδομάδα και ντεμπούτο στην 5η θέση των Billboard 200 charts.

Φυσικά, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για αποτυχία. Τα νούμερα μέχρι τώρα είναι πολύ καλά. Αλλά σίγουρα δεν πρόκειται για την τεράστια επιτυχία που περιμέναμε να συνοδεύσει το τόσο πολυαναμενόμενο Solar Power, από το οποίο μάλιστα μόνο 1 από τα 12 τραγούδια έχει καταφέρει να βρεθεί στα top charts.

Το εξώφυλλο του Solar Power, photo credits: Republic Records

Το εξώφυλλο του Solar Power

Πολλοί λοιπόν αναρωτιούνται τι πήγε στραβά, ξεχνώντας ότι η Lorde έχει φτάσει σε ένα διαφορετικό στάδιο στη ζωή της, έχει ωριμάσει καλλιτεχνικά και δεν κυνηγά πια την εμπορική επιτυχία. Στο τρίτο κομμάτι του άλμπουμ, “California” τραγουδά για το πώς “πήρε διαζύγιο” από τη δημοσιότητα για να επιδιώξει έναν πιο υγιή τρόπο ζωής μακριά από τα υλικά αγαθά. Ίσως και η καραντίνα να έπαιξε ρόλο σε αυτή την απόφαση. Η Lorde δεν είναι η πρώτη “εδραιωμένη” καλλιτέχνις που αποφάσισε να δώσει περισσότερη έμφαση στην καλλιτεχνική της έκφραση, και όχι στο να κάνει ραδιοφωνικά hits, που φυσικά θα ήταν και πιο επιτυχημένα εμπορικά.

Το Solar Power είναι μία προσωπική επιτυχία της Lorde

Παράλληλα, με το Solar Power έγινε η πρώτη καλλιτέχνιδα που δεν κυκλοφορεί το album της σε CD, αλλά αποκλειστικά σε βινύλιο και σε μια ειδική και ιδιαίτερα φιλική προς το περιβάλλον συσκευασία, τη λεγόμενη “discless format”. Το Solar Power αποτελεί μια γιορτή προς το φυσικό περιβάλλον και για αυτό το λόγο έπρεπε να κυκλοφορήσει με έναν εναλλακτικό τρόπο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ίδια. Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί, όμως, είναι ότι αυτά τα “μουσικά κουτιά” που επέλεξε, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά CD, δεν “μετρούν” στα charts, με αποτέλεσμα να ρίχνει ακόμα περισσότερο τις πιθανότητές της να βρεθεί στην κορυφή.

Ίσως λοιπόν τα καινούρια της τραγούδια να μην έχουν γίνει τεράστιες ραδιοφωνικές επιτυχίες, όπως το Royals, το Team, το Green Lights, το Ribs και πολλά πολλά ακόμα από τα δύο προηγούμενα άλμπουμ της. Οι θαυμαστές της, όμως, που βλέπουν τον εαυτό τους στον νέο της ήχο, την στηρίζουν απόλυτα. Το ίδιο και οι περισσότεροι κριτικοί. Το NME αποκάλεσε το Solar Power «ένα εκθαμβωτικό δημιούργημα από μια αυθεντία του είδους». Το iD μίλησε για την “αιώνια” ικανότητα της Lorde να κάνει “συγκινητική τέχνη”. Ενώ το The Cut είπε αυτό που όλοι σκεφτόμαστε: «Με το Solar Power γίνεται ξεκάθαρο πως η απόφαση της Lorde να “εξαφανιστεί” όλα αυτά τα χρόνια από τα φώτα της δημοσιότητας, ήταν και η σωστή για εκείνη. Τόσο σαν άνθρωπος, όσο και σαν καλλιτέχνης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣάλμα Χάγιεκ: Οι καλύτερες ερμηνείες μίας ηθοποιού που δεν φοβάται να «τσαλακωθεί»12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Βρείτε και ακούστε το “Solar Power” ψηφιακά εδώ!

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b