MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Σάλμα Χάγιεκ: Οι καλύτερες ερμηνείες μίας ηθοποιού που δεν φοβάται να «τσαλακωθεί»

Μόλις έκλεισε τα 56 της χρόνια η σταρ του Χόλιγουντ που δεν φοβάται να δοκιμάσει τις ικανότητές της και εμείς θυμόμαστε εφτά από τις καλύτερες ερμηνείες της.

author-image Ειρήνη Μωραϊτη

Στις 2 Σεπτεμβρίου του 1966, γεννήθηκε στο Μεξικό, η Σάλμα Χάγιεκ. Η πληθωρική ηθοποιός, οπλισμένη με θέληση να ακολουθήσει το όνειρο της υποκριτικής, βρέθηκε στον δρόμο του Ταραντίνο και έγινε το νέο «κορίτσι» του, φτάνοντας τελικά στο Χόλιγουντ και κατακτώντας το με τον δικό της τρόπο.

Η Σάλμα Χάγιεκ είναι μια από τις πιο αξιοθαύμαστες διεθνής σούπερ σταρ του κινηματογράφου. Στα 26 χρόνια που βρίσκεται στον χώρο του θεάματος έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 45 ταινίες και έχει δοκιμάσει τις υποκριτικές της ικανότητες σε διάφορα είδη, ακόμα και αντικρουόμενα μεταξύ τους, καθώς δεν της αρέσει να επαναπαύεται ποτέ.

Ξεκίνησε δειλά από το Μεξικό, και κυνηγώντας μία θέση στην υποκριτική γνώρισε τον Κουέντιν Ταραντίνο, ο οποίος είχε εντυπωσιαστεί από την νεαρή τότε Σάλμα. Είδε στο πρόσωπό της μία πραγματική σταρ και φυσικά την συμπεριέλαβε άμεσα στο καστ της ταινίας που ετοίμαζε.

Τα πρώτα της βήματα στην υποκριτική

Το 1989 έκανε το ντεμπούτο της στη σαπουνόπερα Τερέζα, και όλοι είχαν ήδη αρχίσει να μιλάνε για τις δυνατότητες που είχε. Ακολούθησε το αστυνομικό δράμα του 1993, Η τρελή ζωή μου και έπειτα επιλέχθηκε από τον σκηνοθέτη Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ για να πρωταγωνιστήσει στην ταινία Ντεσπεράντο, που της έδωσε και τη μεγαλύτερη αναγνώριση στην μέχρι τότε καριέρα της. Εκεί η Σάλμα γνωρίστηκε με τον Αντόνιο Μπαντέρας, ο οποίος επίσης έκανε τα πρώτα του βήματα στον χώρο της υποκριτικής, και η καριέρα της άρχισε σιγά σιγά να παίρνει μορφή.

Η γεμάτη δυναμισμό ηθοποιός δεν θα μπορούσε να μείνει μόνο μπροστά από τις κάμερες. Ως παραγωγός η Σάλμα Χάγιεκ θα γνωρίσει μία ακόμα μεγάλη επιτυχία, με την τηλεοπτική σειρά Ugly Betty (2006–2010), η πλοκή της οποίας αφορά σε μία κοπέλα που μπαίνει στο εργατικό δυναμικό ενός περιοδικού μόδας και αλλάζει την ζωή της.

Η Χάγιεκ έχει δοκιμαστεί σε πολλά είδη έκτοτε, συμπεριλαμβανομένων δραματικών ταινιών φαντασίας, όπως το Tale of Tales του 2015, το οποίο έλαβε πολύ καλές κριτικές και μία ένθερμη υποδοχή από κοινό και κριτικούς, και φυσικά την βραβευμένη με Όσκαρ ταινία, που ήταν σταθμός στην καριέρα της, Φρίντα.

Η Σάλμα Χάγιεκ στην ταινία Φρίντα.

Η Σάλμα Χάγιεκ στην ταινία Φρίντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΡίβερ Φίνιξ: Ένα αστέρι που “έσβησε” νωρίς12.09.2018

Το 2009 παντρεύτηκε τον Γάλλο επιχειρηματία Φρανσουά Πινό και η κόρη τους δεν άργησε να έρθει στη ζωή τους. Την ίδια περίοδο ήρθε και μία άλλη επιτυχία της Σάλμα, η κωμωδία οι Μεγάλοι, που απέδειξε για ακόμη μία φορά πως μπορεί από ρομαντική νεαρή να «μεταμορφωθεί» σε Φρίντα Κάλο και στη συνέχεια μία καθαρά κωμική ηθοποιός. Τον Ιανουάριο του 2012, τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής, σε μία ειδική εκδήλωση, μαζί τον σύζυγό της Φρανσουά Πινό.

Εφτά είναι όμως οι ταινίες που την έκαναν μία από τις αγαπημένες ηθοποιούς του κοινού. Ας τις θυμηθούμε!

The Hitman’s Wife’s Bodyguard (2021)

Μετά την καθόλου αναμενόμενη επιτυχία της πρώτης ταινίας του 2017, Ο Σωματοφύλακας του εκτελεστή, που κατάφερε να συναρπάσει κοινό και κριτικούς με την χημεία των ηθοποιών αλλά και το γεμάτο δράση σενάριο, μία επανένωση ήταν σχεδόν αναμενόμενη. Αυτή τη φορά, η Σάλμα Χάγιεκ έχει την τιμητική της, καθώς ο σωματοφύλακας Μάικλ Μπράις (Ράιαν Ρέινολντς) καλείται να συνεργαστεί ξανά με τον θανάσιμο εχθρό του και δολοφόνο Ντάριους Κινκέιντ (Σάμιουελ Τζάκσον), αυτή την φορά για την σωτηρία της γυναίκας του εκτελεστή. Η Σάλμα Χάγιεκ βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο και μόνο το δίδυμο αυτό μπορεί να την σώσει. Και μία εμφάνιση έκπληξη του Αντόνιο Μπαντέρας, που πλέον τον έχουμε συνηθίσει στο πλευρό της Σάλμα.

Κάποτε στο Μεξικό (2003)

Στο τρίτο μέρος της τριλογίας ταινιών Ελ Μαριάτσι, ο περιπλανώμενος με την κιθάρα του Ελ Μαριάτσι, μπλέκεται σε ακόμα μία περιπέτεια, όταν ένας διεφθαρμένος πράκτορας της CIA του λέει να βάλει φρένο στο επικείμενο πραξικόπημα που ετοιμάζουν ένας βαρόνος ναρκωτικών και ο στρατηγός Μάρκες. Ο Αντόνιο Μπαντέρας, που έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, δέχεται αμέσως καθώς ο δεύτερος ύποπτος είναι προσωπικός του εχθρός. Η Σάλμα Χάγιεκ, υποδύεται εδώ την Καρολίνα, τη γυναίκα του Ελ Μαριάτσι, η οποία σκοτώθηκε από τον Μαρκές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑντόνιο Μπαντέρας: Οι καλύτερες στιγμές του απόλυτου Ισπανού ζεν πρεμιέ12.09.2018

Ντεσπεράντο (1995)

Ο Ελ Μαριάτσι βυθίζεται στον σκοτεινό κόσμο του υποκόσμου, όταν ακολουθεί ένα ίχνος αίματος που οδηγεί στον διαβόητο Μεξικανό βαρόνο, Bucho, για μια δράση αναμέτρησης, γεμάτη σφαίρες. Με τη βοήθεια της καλύτερού του φίλου και της Σάλμα Χάγιεκ, που θα γνωριστούν στο βιβλιοπωλείου της και θα ερωτευτούν στη συνέχεια, ο Μαριάτσι παρακολουθεί τον βαρόνο και παίρνει την εκδίκηση που θέλει.

Από το σούρουπο ως την αυγή (1996)

Δυο αδέρφια, ο Σεθ (Τζορτζ Κλούνεϊ), που είναι το κακό παιδί και ο αδερφός του, ο Ρίτσι (Κουέντιν Ταραντίνο), ο οποίος είναι ένας ψυχοπαθής ληστής και βιαστής, βρίσκουν την σωτηρία τους στο πρόσωπο του ιερέα Τζέικομπ (Χάρβει Κέιτελ), ο οποίος θα τους φυγαδεύσει στο Μεξικό. Εκεί, μπλέκονται σε έναν μπελά που…δαγκώνει, όταν πηγαίνουν σε ένα κλαμπ, το οποίο διοικούν βαμπίρ.

Η Σαντάνικο Παντεμόνιουμ, ο χαρακτήρας της Σάλμα Χάγιεκ, είναι μία θανάσιμη χορεύτρια στο κλαμπ – στην κυριολεξία θανάσιμη όμως – καθώς είναι και αυτή βαμπίρ και δαγκώνει τον Ρίτσι, λίγο πριν πέσει και αυτή νεκρή από τον Σεθ. Μία ταινία τρόμου, «μεταμφιεσμένη» σε ταινία δράσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ10 ηθοποιοί που παραλίγο να χάσουν τη ζωή τους για… μία ταινία12.09.2018

Οι Μεγάλοι (2010)

Για ακόμα μία φορά, η Σάλμα Χάγιεκ δείχνει το εύρος του υποκριτικού της ταλέντου, παίζοντας στην κωμωδία Οι μεγάλοι, στο πλευρό του Άνταμ Σάντλερ. Μία κωμωδία που δείχνει πέντε παιδικούς φίλους να ξανασυναντιούνται, πλέον ως οικογενειάρχες και γονείς. Αποφασίζουν να περάσουν ήρεμα το Σαββατοκύριακο της 4ης Ιουλίου στην εξοχή όλοι μαζί και τότε είναι που ξεκινά η περιπέτεια και θυμούνται πως είναι να είσαι ξανά παιδί, παρασύροντας και τις…κάπως πιο αυστηρές γυναίκες τους.

Φρίντα (2002)

Αναμφίβολα η καλύτερή της ερμηνεία και ο ρόλος που την ανέδειξε. Το ταλέντο της να προσαρμόζεται σε όλα τα είδη και να βγάζει εις πέρας όποιον ρόλο της δοθεί, χαρακτηρίζεται από πολλούς πηγαίο και από ό,τι φαίνεται δεν έχουν άδικο. Στην ταινία αυτή εκτός από τα διθυραμβικά σχόλια κοινού και κριτικών, έλαβε και την πρώτη της υποψηφιότητα για Όσκαρ.

Η βιογραφική ταινία της τολμηρής και αμφιλεγόμενης ζωής της Φρίντα Κάλο ήταν μία πραγματική όαση λεπτομερειών και εκπληκτικών ερμηνειών. Γυρισμένη στην Πόλη του Μεξικού, εστιάζει στη θυελλώδη σχέση της με τον μέντορά της, Ντιέγκο Ριβέρα, αλλά ταυτόχρονα εντοπίζει και τις παράνομες σχέσεις της, όπως για παράδειγμα με τον Τρότσκι. Στην ταινία δεν λείπουν οι προσωπικές απόψεις της Φρίντα, στον καλλιτεχνικό, πολιτικό αλλά και συναισθηματικό τομέα.

Eternals (2021)

Η πιο πρόσφατη ταινία, στην οποία πρωταγωνίστησε η Σάλμα Χάγιεκ, είναι φυσικά οι “Eternals”. Οι φανς των superheroes ενθουσιάστηκαν με την καινούρια ταινία της Marvel και ένας από τους λόγους ήταν η Χάγιεκ. Σε έναν “ηρωικό” ρόλο που για ακόμα μία φορά δεν φοβήθηκε να δοκιμάσει, η Χάγιεκ έλαμψε ως η σοφή και πνευματική αρηγός των “Αιώνιων”, Ajak.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣαρλίζ Θερόν: Οι καλύτερες ερμηνείες μίας ηθοποιού που δεν φοβάται ποτέ να «τσαλακωθεί»12.09.2018

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b