MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Plastic Free July: 5 ιδέες για έναν Ιούλιο χωρίς πλαστικό

Με αφορμή το Plastic Free July, ρίχνουμε μια ματιά στους τρόπους που μπορούμε να μειώσουμε τη χρήση πλαστικού στην καθημερινότητά μας.

Photo by Markus Spiske on Unsplash
Photo by Markus Spiske on Unsplash
author-image Ειρήνη Μωραϊτη

Ο Ιούλιος πάντα είναι ο μήνας για μικρές αλλά και μεγάλες αποδράσεις, βόλτες στην παραλία, στην πόλη και γενικά, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ένα αίσθημα ξεγνοιασιάς πλανάται παντού. Η ξεγνοιασιά αυτή όμως δεν πρέπει ποτέ να επιβαρύνει το περιβάλλον και έτσι το Plastic Free July είναι εδώ, κάθε Ιούλιο, για να υπενθυμίζει πως η χρήση πλαστικού πρέπει να περιορίζεται. 

Το Plastic Free July γεννήθηκε το 2011 στην Αυστραλία, από την Rebecca Prince-Ruiz και φέτος συμπληρώνει 10 χρόνια παγκόσμιας και συνολικής προσπάθειας μείωσης του πλαστικού.

Η αφορμή είναι ο μήνας Ιούλιος, όμως δεν θα έπρεπε να περιορίζεται σε έναν μόνο μήνα, αλλά σε συνολική προσπάθεια να μειωθούν τα ποσοστά χρήσης πλαστικού. Κάθε χρόνο το κίνημα υπενθυμίζει πως είναι καιρός να υιοθετηθούν νέες συνήθειες, με λιγότερο πλαστικό.

Το κίνημα για λιγότερη χρήση πλαστικού έχει εισαχθεί και σε άλλους τομείς, με πρώτο αυτόν της εκπαίδευσης: Αποτελεί κεντρικό μέσο για την διάδοση της βλαβερής επίδρασης του πλαστικού στον πλανήτη αλλά και των τρόπων που μπορούν να αντιστρέψουν την βλάβη αυτή.

Μέσω ενημερωτικών δράσεων όλοι μπορούν να πληροφορηθούν για την σωστή προστασία του περιβάλλοντος από το πλαστικό αλλά και πως να απομακρύνουν το πλαστικό από την καθημερινή τους ζωή.

Μερικές ιδέες για μία ζωή με λιγότερο πλαστικό

Κάποιοι εύκολοι και αποτελεσματικοί τρόποι μείωσης του πλαστικού είναι η δημιουργική αντικατάσταση πλαστικών αντικειμένων με άλλα οικολογικά και, φυσικά, η βοήθεια στον καθαρισμό ακτών και παραλιών από τα πλαστικά, που δυστυχώς τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ένα συχνό φαινόμενο.

Παρακάτω ακολουθούν μερικές απλές συμβουλές για όσους θέλουν να μειώσουν τη χρήση πλαστικού.

1.  Προσοχή στα ψώνια και στην χρήση πλαστικών, τόσο στις σακούλες αλλά και στα προϊόντα

Στην Ελλάδα με χαρά παρατηρείται πως έχει ήδη αρχίσει η στροφή σε πιο οικολογικές σακούλες για ψώνια, επαναχρησιμοποιούμενες, και σίγουρα όχι βλαβερές προς το περιβάλλον. Μία παρόμοια δράση σημειώνεται και στις συσκευασίες των προϊόντων, που αρχίζουν να γίνονται οικολογικές και αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα.

2. Τα περισσότερα πλαστικά αντικείμενα μπορούν να αντικατασταθούν με άλλα οικολογικά

Τα μεταλλικά, τα ξύλινα και τα προϊόντα από μπαμπού έχουν πάρει την θέση του πλαστικού σε πολλά αντικείμενα καθημερινής χρήσης και το μόνο που μένει να κάνει ο καθένας, είναι να επιλέξει αυτές τις ασφαλείς επιλογές αντί των αντίστοιχων πλαστικών επιλογών.

3. Πάντα είναι εύκολο να κατασκευαστούν σπιτικά καθαριστικά που θα είναι καλύτερα και για το σπίτι αλλά και για το περιβάλλον

Όχι μόνο έχουν φτιαχτεί στην άνεση του σπιτιού με εύκολα και φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα, αλλά συμβάλλουν και στην μείωση των πλαστικών που θα παράγονταν, εάν το προϊόν ήταν αγορασμένο σε μία πλαστική συσκευασία.

4. Η οικολογική οργάνωση είναι το “κλειδί”

Οι πλαστικές συσκευασίες πλέον δεν θα έχουν θέση σε κανένα σπίτι καθώς τα γυάλινα σκεύη έχουν πάρει την θέση τους, και είναι και οικολογικά. Ένα γυάλινο βαζάκι μπορεί να κρατήσει φρέσκα τα προϊόντα περισσότερο και να αποθηκεύσει με ασφάλεια τα πάντα. Οπότε το πλαστικό πλέον δεν χρειάζεται!

5. Τα ανακυκλώσιμα και επαναχρησιμοποιούμενα υλικά είναι η καλύτερη επιλογή

Γιατί να επιλέξει κανείς ένα προϊόν που στην συνέχεια θα το πετάξει και όχι ένα προϊόν που θα μπορεί να το κρατήσει για αρκετές χρήσεις; Και όταν τα προϊόντα είναι και ανακυκλώσιμα, η βοήθεια στο περιβάλλον είναι διπλή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠοια παραλία της Αχαΐας θυμίζει εξωτικό παράδεισο;12.09.2018

Περισσότερα από The Art of Life
VIMA_WEB3b