MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
18
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Όταν ο αθλητισμός διδάσκει πολιτισμό: Ο ΟΦΗ γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα που γιορτάζει το Pride

Ο ΟΦΗ έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που άλλαξε τα χρώματα του σήματος της για το Pride, σε μία κίνηση πολύ σημαντική για τον ελληνικό αθλητισμό.

Το σήμα του ΟΦΗ άλλαξε χρώματα για το Pride
Το σήμα του ΟΦΗ άλλαξε χρώματα για το Pride
author-image Τατιάνα Γεωργακοπούλου

Την Κυριακή 5 Ιουνίου, ο ΟΦΗ άλλαξε τα χρώματα στο επίσημο σήμα του και έγραψε ιστορία ως η πρώτη ομάδα στο ελληνικό ποδόσφαιρο που τιμά με τέτοιον τρόπο τον Μήνα Υπερηφάνειας.

Η πολύ σημαντική αυτή κίνηση μάλιστα συνοδεύτηκε από ένα σχετικό μήνυμα, όπου η ιστορική ομάδα της Κρήτης εξέφρασε την στήριξη της στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα: «Στέλνουμε την αγάπη μας στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο! Πρέπει όλοι να αισθάνονται αγαπητοί και αποδεκτοί!  #pridemonth».

Πρόκειται για την πρώτη ομάδα του ελληνικού πρωταθλήματος της Super League που αλλάζει το σήμα της στα χρώματα του Pride και εκφράζει με μία τέτοια τολμηρή κίνηση την στήριξη της για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Κάτι που για άλλα πρωταθλήματα της Ευρώπης θεωρείται πλέον συνηθισμένο (με την Αγγλία να πρωτοστατεί με πολλές δράσεις -τον Δεκέμβριο οι ποδοσφαιριστές του βρετανικού πρωταθλήματος φόρεσαν κορδόνια στα χρώματα του ουράνιου τόξου), στην Ελλάδα δεν έχει ξαναγίνει.

Περσινή καμπάνια του βρετανικού πρωταθλήματος: "Αυτό το παιχνίδι είναι για όλους"

Περσινή καμπάνια του βρετανικού πρωταθλήματος: “Αυτό το παιχνίδι είναι για όλους”

Ο ΟΦΗ έκανε κάτι παραπάνω από ένα απλό post στο Facebook

Ο Μήνας του Pride γιορτάζεται κάθε χρόνο τον Ιούνιο, τον μήνα δηλαδή που πραγματοποιήθηκε η εξέγερση του Stonewall το 1969 με αφορμή την βίαιη μεταχείριση της LGBT κοινότητας από την αστυνομία. Η εξέγερση αυτή αποτελεί ιστορική στιγμή για τα ανθρώπινα δικαιώματα και γι’ αυτό το λόγο κάθε Ιούνιο πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και παρελάσεις για το Pride.

Παράλληλα, πολλά brands, οργανισμοί, ιστοσελίδες αλλά και φορείς “βάφονται” στα χρώματα του ουράνιου τόξου καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα, ώστε να δηλώσουν τη στήριξη τους στο κίνημα. Έτσι, μία δημοσίευση στα social media -ανάλογη με εκείνη του ΟΦΗ- από κάποιο brand ή επιχείρηση μπορεί να μας άφηνε αδιάφορους -ή στην χειρότερη μπορεί να τους κατηγορούσαμε για Pink Washing, μία πολύ συνηθισμένη τακτική marketing που στοχεύει στην προσέλκυση της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, χωρίς όμως να κάνει κάτι ουσιαστικό για την στήριξή των δικαιωμάτων της.

Η περίπτωση του ΟΦΗ όμως είναι σίγουρα διαφορετική. Με αυτή την πολύ λιτή και απλή δημοσίευση, άνοιξε το δρόμο για τις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες να κάνουν το σωστό. Και το πιο σημαντικό: Ο ΟΦΗ έκανε το σωστό, γνωρίζοντας ότι θα προκαλέσει πρωτόγνωρες αντιδράσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΈλιοτ Πέιτζ: Γιατί είναι σημαντικό το coming out του ως transgender άτομο;12.09.2018

Μία κίνηση πολύ σημαντική για την Ελλάδα

Σίγουρα, οι φωνές που είναι έτοιμες να καλοσωρίσουν αυτή την πολύ αναγκαία “πρόοδο” στο ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν πάρα πολλές -και αυτή είναι μία πολύ θετική ένδειξη.

Πολλοί όμως ήταν και οι ομοφοβικοί οπαδοί (όχι μόνο του ΟΦΗ αλλά και άλλων ομάδων) που έσπευσαν στα σχόλια, ώστε να “καταδικάσουν” την κίνηση της κρητικής ομάδας. Εξάλλου δεν είναι μυστικό ότι η τοξική αρρενωπότητα είναι βαθιά ριζωμένη στο ελληνικό ποδόσφαιρο -μια ματιά στα σεξιστικά και ομοφοβικά συνθήματα που έχουμε συνηθίσει να ακούμε στα γήπεδα θα σας πείσει.

Γι’ αυτό ακριβώς όμως είναι σημαντική η κίνηση του ΟΦΗ. Ακόμα κι αν πολλές φορές το ξεχνάμε, ο αθλητισμός αποτελεί κομμάτι του πολιτισμού. Εισάγει αξίες και ιδανικά και οφείλει να εκπαιδεύει τους νέους σε έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις, μίσος και ρατσισμό. Ήρθε η ώρα το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα να διδάξει πολιτισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑAthens Pride Week 2021: Ανοιχτό κάλεσμα για συμμετοχή σε άτομα και ομάδες της Τέχνης12.09.2018

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b