MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Wisdom and Nature: Ενα καλλιτεχνικό project για τη σωτηρία του Πλανήτη

49 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο ενώνονται για να σώσουν τον Πλανήτη, υμνώντας με τα έργα τους την άγρια ομορφιά της Φύσης και των αυτόχθονων!

KEIMENO: Αγγελική Βασιλάκου | 10.04.2021 Επιμέλεια: Σωτήρης Δρόσης

Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο

Wisdom and Nature είναι ο τίτλος της υποβλητικής online έκθεσης & της foundraising δημοπρασίας του οίκου Christie’s (από 8 ως 27 Απριλίου) στη Νέα Υόρκη, σε συνεργασία με το κοινωφελές ίδρυμα Le Ciel.

Daniel “El Suchi” Garcia (B. 1986) Sumaúma. The Samaúma tree, «η μητέρα όλων των δέντρων» όπως αποκαλείται, ένα από τα μεγαλύτερα δέντρα στον κόσμο, φτάνει τα 70 μέτρα ύψος στον Αμαζόνιο(!) Το ιερό δέντρο, σύμφωνα με τις πεποιθήσεις της φυλής των Mayan στη Γουατεμάλα και των φυλών του Αμαζονίου στη Βραζιλία, ενώνει τη ζούγκλα με το πνεύμα των ιθαγενών, προστατεύοντας όλα τα δέντρα και τα παιδιά της ζούγκλας…

Le Ciel Foundation και ο κατάλογος της έκθεσης Wisdom an Nature

Και εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς τι γυρεύει αυτή η φωτογραφία εδώ τώρα; Kαι ποιο είναι το ίδρυμα Le Ciel;
To ίδρυμα προέκυψε το 2016, από την επιθυμία 9 νέων σχετικά ανθρώπων (ηλικίας 25-50ετών) να ζήσουν διαφορετικά… Χωρίς αυτή τη λοβοτομή μεταξύ πνευματικής και υλικής ζωής. Να διεκδικήσουν μια πιο πλήρη και ενεργητική ζωή κοντά στη φύση τους και τα οικοσυστήματα της Φύσης, αλλά και στους τελευταίους εκπροσώπους αυτόχθονων φυλών προικισμένων με μια πανάρχαια γνώση, προορισμένη να χαθεί…

Anouska Beckwith (B. 1987) Do Not Be Lonely

Έτσι πήραν τους δρόμους και βρέθηκαν να τριγυρίζουν στον κόσμο. Με χάρτες, σχέδια, πληροφορίες, έρευνες, ψάχνοντας τους γηραιότερους σοφούς. Και η παραπάνω φωτογραφία είναι από τον πρώτο τους σταθμό, στον Αμαζόνιο όπου συνάντησαν τη Floriza da Cruz Pinto, στην κοινότητα της Maturaka.

Ακούγοντας σαγηνευμένοι τις περιγραφές της για τις εξωτερικές συνθήκες ζωής της φυλής της, «είδαν» τότε στην ορατή επιφάνεια των νερών του ποταμού, την αντανάκλαση της δικής τους εσωτερικής δύναμης και κυρίως της δυναμικής της Φύσης, της Ζούγκλας που τους περιέβαλλε σαν ευλογία.

Όλη αυτή η αφθονία γύρω τους, η ελευθερία… τα παιδιά της φυλής Yanomani στην ζούγκλα του Αμαζονίου κοιμούνται και ξυπνάνε στην ομορφιά της φύσης. Εδώ, παίζουν ανέμελα στις όχθες του ποταμού Caburish (Βραζιλία).

Και αποφάσισαν να κάνουν τον γύρο του κόσμου σε αναζήτηση κι άλλων τέτοιων πλασμάτων: αρχηγών φυλών, θεραπευτών κ.α., για να τους ακούσουν, να γνωρίσουν τον περίγυρό τους και, πριν αυτός χαθεί μαζί με την ανεπίστρεπτη ομορφιά του πλανήτη, να τους καλέσουν στη Νέα Υόρκη και τα Ηνωμένα Έθνη για να μεταδώσουν έστω και για μια μέρα την πανάρχαια σοφία τους! Κι αυτό έκαναν και το κατέγραψαν στο ντοκιμαντέρ με τίτλο: “THE TWELVE”.

Οι ιδρυτές της LE CIEL FOUNDATION: από αριστερά o Sam Evitt (επιχειρηματίας), o Maciej Sedlak (φοιτητής οστεοπαθητικής στο London School), o Peter Giblin διοργανωτής διεθνών συνεδρίων και εκδηλώσεων, o Sebastian Curtis (γεωγράφος), η Jessie Balfour Lynn (οικολόγος), η Nina Louisa Martens ( σκηνοθέτρια του Twelve), ο Olivier Girard (σκηνοθέτης μουσικών βιντεοκλίπ και video games), η Sophie Monpeyssen (ψυχολόγος) και η Alexandra Kosinski (αρωματοποιός).

Αυτή η ομάδα κατάφερε να εντοπίσει τους 12, να τους γνωρίσει και να καταγράψει στο ομώνυμο ταινιάκι τη ζωή τους και τη σοφία τους, να χρηματοδοτήσει τις κοινότητες τους και τις δραστηριότητές τους και να… τους πείσει τον Νοέμβριο του 2017, να ταξιδέψουν στη Νέα Υόρκη και να συμμετέχουν στη συνάντηση των Ηνωμένων εθνών, μεταλαμπαδεύοντας τις γνώσεις τους…

Και τώρα συνεχίζουν με αυτή την έκθεση-δημοπρασία αυτόν τον θαυμαστό κύκλο του ξυπνήματος της συνείδησης, της αυτογνωσίας και της αντίληψης του Ποιοι τελικά είμαστε ή Θέλουμε να είμαστε.

Για τους ανθρώπους της Le Ciel Foundation το να σώσουμε τον Πλανήτη και τους Ανθρώπους του είναι ένα στοίχημα που δίνουν καθημερινά, ζώντας απρόσμενα και αντισυμβατικά ένα ολιστικό μοντέλο ζωής που ονειρεύονται ν’ ανοίξουν και σε χιλιάδες άλλους από όλους εμάς…

Ο γύρος του κόσμου σε μια ώρα και ένα τέταρτο!

THE TWELVE: Switch off your brain, open your heart and watch this film as a meditation. Και εδώ δεν θα συνεχίσω πλέον να περιγράφω, θα κλείσω με μια φωτογραφία της έκθεσης, καλώντας σας να συμμετάσχετε όπως εσείς θέλετε…

Oliver Barnett (B. 1979) Kalandreamer

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Δείτε τον κατάλογο της δημοπρασίας των Christies

Δείτε το ντοκιμαντέρ ΤWELVE, εδώ

 

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b