MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

10 podcasts για την Tέχνη που αξίζει ν’ ακούσετε

Όσο δεν μπορούμε να επισκεφτούμε μουσεία και γκελερί, μπορούμε να κρατήσουμε την επαφή μας με τις εικαστικές τέχνες μέσα από ενδιαφέρουσες ακουστικές ξεναγήσεις ή συζητήσεις.

author-image Αναστασία Χαμαμτζόγλου

Οι περισσότεροι χώροι τέχνης, σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο, παραμένουν κλειστοί σε μια προσπάθεια επιβράδυνσης της εξάπλωσης του κορoνοϊού. Οι συζητήσεις γύρω από την τέχνη όμως συνεχίζουν να υπάρχουν και μάλιστα λόγω της κατάστασης που επικρατεί, πιο έντοντα. Παρόλο που υπάρχουν εδώ και αρκετά χρόνια, η δημοτικότητα των podcasts, αυξήθηκε κατακόρυφα μέσα στο 2020 για αυτονόητους λόγους ενώ συνεχίζει ακόμα και τώρα την ανοδική πορεία.

Τα podcasts για την Τέχνη, πέρα από το ότι είναι αμέτρητα, είναι επίσης μία από αυτές τις σκόπιμα ασαφείς κατηγορίες. Σ’ αυτήν την κατηγορία λοιπόν, συμπεριλαμβάνεται μια μεγάλη ποικιλία μικρό-ειδών. Οποιοδήποτε είδος τέχνης και να ενδιαφέρει κάποιον, υπάρχει χωρίς αμφιβολία ένα podcast που καλύπτει αυτή του την ανάγκη. Ζωγραφική, γλυπτική, μουσική, θέατρο, κινηματογράφος, design, επιμέλεια εκθέσεων. Είναι λίγα μόνο από τα θέματα, τα οποία έχουν σχολιαστεί εκτενώς σε κάποιο podcast.

Από εστιασμένες συζητήσεις για συγκεκριμένους πίνακες μέχρι εγκλήματα τέχνης και στοχαστικές σκέψεις σχετικά με τον ρόλο μας στον κόσμο, οι παρουσιαστές των podcasts, γνωρίζουν πόσο σημαντική μπορεί να είναι η τέχνη για την ψυχική μας ανάταση. Ξεκινούν σημαντικές και ειλικρινείς συζητήσεις με ειδικούς από τον χώρο της τέχνης (καλλιτέχνες, συλλέκτες, ιστορικούς κ.α.) και ταυτόχρονα βοηθούν τους ακροατές να έρθουν σε πιο άμεση επαφή με την τέχνη.

Έχουμε συγκεντρώσει μια λίστα από 10 podcasts για την Τέχνη, που μπορείτε να ακούσετε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Υπάρχει κάτι για όλα τα γούστα. Είτε είστε λάτρεις του κόσμου της τέχνης είτε απλά ψάχνετε για κάτι να περάσετε εύκολα τον χρόνο σας, σίγουρα θα καταφέρετε να καλύψετε τα πολιτιστικά σας ενδιαφέροντα.

Accession

Το Accession έχει στόχο να κάνει την τέχνη προσιτή προς το ευρύ κοινό. Δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν εκτιμούν την τέχνη ή δεν την προσεγγίζουν καν, μόνο και μόνο εξαιτίας του φόβου ή της ελλειψης γνώσεων. Κάθε επεισόδιο εστιάζει σε ένα συγκεκριμένο έργο τέχνης από κάποιο μουσείο και καθοδηγεί τον ακροατή σε μια βαθύτερη κατανόηση της τέχνης.

ArtCurious

Ένα από τα πιο ευχάριστα και εύκολα podcast που βρίσκονται σε αυτή τη λίστα. Το ArtCurious κατορθώνει να κάνει την ιστορία της τέχνης αστεία και προσβάσιμη, τόσο για τους  φανατικούς όσο και για τους αρχάριους. Bρίσκεται κάπου ανάμεσα σε ένα podcast ιστορίας τέχνης και ενός κουτσομπολίστικου περιοδικού. Η παρουσιάστρια του ArtCurious, Jennifer Desal, προσεγγίζει σε κάθε επεισόδιο έναν καλλιτέχνη ή ένα έργο τέχνης, τα οποία στην συνέχεια εμπλουτίζει με ιστορίες, παραμύθια και κουτσομπολίστικα σχόλια. Με λίγα λόγια, αφηγείται την ιστορία που βρίσκεται κρυμμένη πίσω από τα έργα τέχνης.

A Piece of Work

Το A Piece of Work παρουσιάζεται από την Abbi Jacobson και σχολιάζει ό,τι θέλετε να μάθετε για τη σύγχρονη τέχνη αλλά φοβάστε να ρωτήσετε. Η Jacobson, προσεγγίζει τις πιο συχνές ερωτήσεις που μπορεί να έχει κανείς σχετικά με τη σύγχρονη τέχνη ωστόσο αποφεύγει την κλασική/ακαδημαϊκή απάντηση. Το podcast αφορά τη δημιουργικότητα και τη δημιουργική βιομηχανία ευρύτερα. Μικρό (10 επεισόδια), ευχάριστο και πάνω απ’όλα ειλικρινές, είναι ιδανικό για ακροατές που θέλουν να μάθουν περισσότερα για την τέχνη, αλλά δεν ξέρουν από πού να ξεκινήσουν.

The Art History Babes

Ο τίτλος τα λέει όλα. Τέσσερις φίλες κάθονται, πίνουν κρασί, γελούν και συζητάνε για όλα τα θέματα της ιστορίας της τέχνης. Οι συνομιλίες τους προκύπτουν απόλυτα φυσικά και ακολουθούν ευρύτερα θέματα όπως πολιτικά, οικονομικά ακόμα και… αστρολογικά. Ιδανικό για νεότερα ακροατήρια που προσπαθούν να βρουν τον δικό τους δρόμο στον κόσμο της τέχνης. Το Art History Babes, καλύπτει εκτεταμένα την ιστορία της τέχνης. Οι τέσσερις παρουσιάστριες, αφιερώνουν εξίσου χρόνο σε μη-δυτικές, παράξενες και μειονοτικές πρακτικές τέχνης, όπως κάνουν στα έργα της δυτικής τέχνης. Η κατανόησή τους για τον παγκόσμιο πολιτισμό συμβαδίζει απόλυτα με την τρέχουσα κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της τέχνης.

 State of the Art

Ένα podcast που ασχολείται κατά βάση με τη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στην τέχνη και την τεχνολογία. Καθώς η τεχνολογία διεισδύει στον χώρο της τέχνης, είναι επόμενο να επηρεάζεται τόσο η ίδια η τέχνη και οι καλλιτέχνες όσο και το κοινό. Όπως όλοι γνωρίζουμε, η τεχνολογία φέρνει ριζικές αλλαγές στον τρόπο που όλοι μας αλληλεπιδρούμε με την τέχνη και το State of the Art εξετάζει ακριβώς αυτό. Κάθε εβδομάδα, ο παρουσιαστής Gabriel Barcia-Colombo μιλά με έναν νέο καλλιτέχνη, επιμελητή, τεχνολόγο, συλλέκτη, καινοτόμο, για τη συνεχώς μεταβαλλόμενη σχέση μεταξύ τέχνης και τεχνολογίας.

ArtTactic

Η ArtTactic είναι μια από τις εξέχουσες και προοδευτικές εταιρείες ανάλυσης αγοράς τέχνης στον κόσμο. Το podcast που ξεκίνησαν αναλύει ζητήματα σχετικά με τη συνεχώς μεταβαλλόμενη παγκόσμια αγορά τέχνης. Παρουσιάζεται από τον Adam Green, και διαθέτει σε βάθος συνεντεύξεις με σημαντικά πρόσωπα του κόσμου της τέχνης. Στα επεισόδιά τους, το κοινό μπορεί να μάθει τα πάντα για τις τάσεις και τις εξελίξεις στην αγορά τέχνης, τα αποτελέσματα δημοπρασιών, συμβουλές για τη συλλογή τέχνης και τις επενδύσεις και πολλά άλλα.

The Great Women Artists

Η 26χρονη επιμελήτρια, ιστορικός τέχνης και συγγραφέας Katy Hessel βρίσκεται πίσω από την επιτυχημένη πλατφόρμα The Great Women Artists. Το συνώνυμο podcast της, όπως γίνεται ξεκάθαρο και από τον τίτλο του, ασχολείται με οτιδήποτε σχετίζεται με γυναίκες καλλιτέχνιδες. Μπορείτε να ακούσετε τις συνομιλίες της με επιμελήτριες και γυναίκες καλλιτέχνιδες, για την τέχνη, το πόσο έχει αλλάξει η θέση τους στον χώρο κ.α. Σε κάθε ένα από τα επεισόδια, η Hessel παίρνει συνέντευξη από μια καλλιτέχνη και φέρνει άμεσα στο προσκήνιο το έργο των μεγάλων γυναικών.

The Art Newspaper

Ένα από τα πιο επίκαιρα podcast τέχνης έχει δημιουργήσει η Art Newspaper. Το εβδομαδιαίο αυτό podcast παρουσιάζεται από τον Ben Luke. Δεν αποτελεί μια σύνοψη πρόσφατων άρθρων, αλλά μια ευκαιρία να ακούσετε ειδικούς να μιλούν σε βάθος για νέες εξελίξεις ή τάσεις στον χώρο της τέχνης. Σε κάθε επεισόδιο, το Art Newsaper μιλάει για τις μεγάλες ιστορίες του καλλιτεχνικού κόσμου. Ο Ben Luke συνοδεύεται από καλεσμένους που μαζί συζητούν για έκτακτες ειδήσεις, εκθέσεις και εκδηλώσεις στον κόσμο. Ένα πρόσφατο επεισόδιο μάλιστα περιελάμβανε μια συνέντευξη με τον διευθυντή της Art Basel, Marc Spiegler, σχετικά με την επίδραση του κορονοϊού στην αγορά τέχνης.

The Lonely Palette

Στο The Lonely Palette, η παρουσιάστρια Tamar Avishai επιλέγει έναν πίνακα ζωγραφικής και παίρνει συνεντεύξεις από ανυποψίαστους επισκέπτες του μουσείου μπροστά στο έργο. Στη συνέχεια αναλύει σε βάθος το αντικείμενο, το κίνημα, το κοινωνικό πλαίσιο κ.α. Αρχικά λοιπόν ζητά από τους επισκέπτες του μουσείου να περιγράψουν ένα συγκεκριμένο έργο τέχνης. Έπειτα ενημερώνει και τους ακροατές για τον καλλιτέχνη και την κατασκευή του έργου. Είναι ένα από τα πιο άμεσα και προσιτά podcasts που υπάρχουν. Εστιάζει στις απόψεις των απλών ανθρώπων και όχι μόνο των ειδικών.

Vantage Point Radio

Ένα μηνιαίο podcast που παρουσιάζεται από τους James Bullough και Tom Auto64. Το VantagePoint Radio αποσκοπεί να γεφυρώσει το χάσμα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στο έργο τέχνης που κρέμεται από τοίχους γκαλερί σε όλο τον κόσμο και των καλλιτεχνών που δημιουργούν αυτό το έργο. Σε συνεργασία με το URBAN NATION, ηχογραφείται σε όλο τον κόσμο, από το Λονδίνο έως την Νέα Ζηλανδία. Κάθε επεισόδιο περιλαμβάνει συνεντεύξεις με καθιερωμένους καλλιτέχνες graffiti απ’ολο τον κόσμο, όπου μιλούν για την εξέλιξη της τέχνης τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ10 φορές που κορυφαία βίντεο κλιπ εμπνεύστηκαν από το σινεμά12.09.2018

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b