MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΜΟΔΑ & ΤΕΧΝΗ

Fashion Stories#1: Hubert de Givenchy -Τα εμβληματικά κινηματογραφικά κοστούμια του αριστοκράτη της μόδας

Ο Hubert de Givenchy ένας από τους πιο διάσημους σχεδιαστές στον κόσμο, φιλοτέχνησε μερικά από τα πιο αναγνωρίσιμα κοστούμια στην ιστορία του κινηματογράφου

Αναστασία Χαμαμτζόγλου | 18.01.2021

Ο σχεδιαστής Hubert de Givenchy έχει μείνει στην ιστορία ως μια εξέχουσα προσωπικότητα του χώρου της μόδας. Προέρχονταν από αριστοκρατική οικογένεια και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είχε εργαστεί με τους τότε άγνωστους ακόμη Pierre Balmain και Christian Dior. Επίσης έχει δουλέψει για την avant-garde designer Elsa Schiaparelli πριν ιδρύσει τελικά τον δικό του οίκο μόδας το 1952.

Καθιέρωσε το γνωστό σε όλους LBD ή little black dress που μέχρι και σήμερα αποτελεί βασικό κομμάτι μιας γκαρνταρόμπας. Πέρα όμως από τις ασύγκριτες επιτυχίες του στην μόδα, ο Givenchy δημιούργησε εμβληματικά κοστούμια και για ταινίες, κυρίως για τη φίλη και μούσα του Audrey Hepburn.

Οι δυό τους γνωρίστηκαν το 1953 όταν η Hepburn επισκέφτηκε το ατελιέ του σχεδιαστή στο Παρίσι προκειμένου να του ζητήσει να σχεδιάσει τα κοστούμια για την επόμενη ταινία της Sabrina (1954). Απο εκείνη την στιγμή και μετά υπήρχε στο συμβόλαιο της ηθοποιού ότι όλα τα κοστούμια της θα σχεδιάζονταν από τον φίλο της Hubert de Givenchy.

Η Audrey Hepburn, υπήρξε φίλη και μούσα του Hubert de Givenchy για πάνω από 40 χρόνια

Όπως είπε και η ίδια σε συνεντεύξεις της το 1956, “Τα ρούχα του είναι τα μοναδικά στα οποία αισθάνομαι πραγματικά ο εαυτός μου”. Οι δημιουργίες του Givenchy αποδείχτηκαν ιδανικές για τον χώρο του κινηματογράφου. Οι εύκαμπτες και αρχιτεκτονικές γραμμές των ενδυμάτων του, ήταν εμπνευσμένες εν μέρει από το είδωλο του, τον σχεδιαστή Cristóbal Balenciaga. Προσαρμοζόντουσαν απρόσκοπτα με τα σκηνικά, προσδίδοντας παράλληλα μια κομψότητα σε όποιον τα φορούσε.

Audrey Hepburn και Hubert de Givenchy

Ας δούμε όμως μερικά από τα πιο εμβληματικά κινηματογραφικά κοστούμια που σχεδίασε ο Hubert de Givenchy.

Sabrina, 1954

© George Rinhart/Corbis via Getty Images

Η πρώτη επίσημη κινηματογραφική τους συνεργασία. Ο Hubert de Givenchy κατόρθωσε να εντυπωσιάσει με τα σκίτσα του. Tο αποτέλεσμα ήταν μια σειρά από κοστούμια που προκάλεσαν τον ενθουσιασμό όλων όσων τα είδαν στην μεγάλη οθόνη.

Funny Face, 1957

©Paramount/Kobal/REX/Shutterstock

Για την δεύτερη επίσημη συνεργασία τους, ο Givenchy έπρεπε να δημιουργήσει τα κοστούμια για μια νεαρή αμερικανίδα, πωλήτρια βιβλίων, η οποία καταφεύγει στο Παρίσι όπου γίνεται μοντέλο για μεγάλους σχεδιαστές μόδας. Για ακόμα μια φορά τα κοστούμια του σχεδιαστή τράβηξαν τα βλέμματα όλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑFashion Stories#2: Η ιστορική σχέση του οίκου Chanel με το σινεμά12.09.2018

Love In The Afternoon, 1957

Για την γκαρνταρόμπα του επόμενου ρόλου της Hepburn, ο σχεδιαστής ήθελε να δημιουργήσει κοστούμια, τα οποία από μόνα τους θα αποτύπωναν την πρόοδο της πρωταγωνίστριας Ariane Chavasse. Από μια αφελή μουσικό, σε μια δυναμική γυναίκα που γοητεύει έναν επιχειρηματία στο Παρίσι.

Breakfast at Tiffany’s, 1961

Αναμφισβήτητα η πιο γνωστή δημιουργία του σχεδιαστή για τον κινηματογράφο. Οι εικόνες της Audrey Hepburn ως Holly Golightly, παραμένουν μέχρι και σήμερα χαραγμένες στην ιστορία. Τα εικονικά κοστούμια που φιλοτέχνησε ο Givenchy ενσωματώνουν πλήρως την κομψότητα αλλά και την αδιαλλαξία της πρωταγωνίστριας. Το 2006, ο οίκος δημοπρασιών Christie’s στο Λονδίνο πούλησε το πολυπόθητο φόρεμα έναντι £467,200. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή που έχει καταβληθεί ποτέ για ενα κοστούμι κινηματογράφου.

How to Steal a Million, 1966

Η Paramount Pictures έδωσε στον Hubert de Givenchy, $30,000 δολάρια προκειμένου να δημιουργήσει τα κοστούμια για την ταινία How to Steal a Million. Ο σχεδιαστής για άλλη μια φορά κατόρθωσε να σχεδιάσει μια ολοκληρωμένη γκαρνταρόμπα της δεκαετίας του 1960 αποτυπώνοντας άπταιστα τα στυλιστικά trends και τα αξεσουάρ της εποχής.

Ο Hubert de Givenchy έσβησε στον ύπνο του το Σάββατο 10 Μαρτίου 2018 σε ηλικία 91 ετών.

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b