MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
23
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΟΔΗΛΑΤΟ

Oδηγός επιβίωσης για το ποδήλατο στην πόλη: Τα ρούχα

Πώς γίνεται τα ρούχα να παίζουν ρόλο στην ασφάλεια κατά την ποδηλασία; Κι όμως τα ρούχα συνδέονται άμεσα με τη ασφαλή ποδηλασία με πολλούς τρόπους.

author-image Athens Bike City

Πρώτος και βασικότερος κανόνας ασφάλειας στην κίνηση είναι η ορατότητα. Τα ρούχα συμβάλουν σημαντικά σε αυτόν τον τομέα. Δεν είναι τυχαίο που όλα τα «επαγγελματικά» ποδηλατικά ρούχα έχουν έντονα χρωματικά και αντανακλαστικά στοιχεία.

Η ορατότητα των χρωμάτων είναι μετρήσιμη. Όπως φαίνεται καθαρά στον πίνακα, τα κίτρινα τα άσπρα και τα λαχανί ρούχα, δίνουν στον οδηγό του αυτοκινήτου αρκετή απόσταση από το ποδήλατο ώστε να προλάβει να προσαρμόσει την οδήγησή του αντίστοιχα.

Aντανακλαστικά ρούχα

Ιδανικά λοιπόν φοράτε τα αντανακλαστικά ρούχα αλλά, αν δεν θέλετε να φοράτε κάτι τόσο έντονο, μπορείτε να χρησιμοποιείτε μόνο για την ποδηλασία κάποια έντονα χρωματικά και αντανακλαστικά στοιχεία προσωρινά πάνω από τα ρούχα σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟδηγός επιβίωσης για το ποδήλατο στην πόλη: Παραμένει ζωντανός όποιος παραμένει ορατός12.09.2018

Υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές όπως γιλέκο ασφαλείας, ζώνες ασφαλείας, αντανακλαστικά στοιχεία στα μανίκια και τα μπατζάκια. Δεν είναι ανάγκη να τα φοράτε συνέχεια, πάρτε μαζί σας έναν σάκο και βάλτε τα μέσα όταν δεν ποδηλατείτε. Επιπλέον και οι ποδηλατικοί σάκοι έχουν συχνά, ενσωματωμένα έντονα αντανακλαστικά στοιχεία.

Αντανακλαστικά στοιχεία

Ωστόσο, οι έρευνες έχουν δείξει ότι, το να φοράμε αντανακλαστικά στοιχεία στα σταθερά σημεία του σώματος μας, όπως για παράδειγμα στην πλάτη, δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο να τα φοράμε στα πόδια. Η κυκλική κίνηση των ποδιών είναι πιο εύκολα αναγνωρίσιμη στο σκοτάδι.

Φροντίζουμε λοιπόν τα αντανακλαστικά στοιχεία να βρίσκονται στα κινούμενα μέρη του σώματος μας και κυρίως στα πόδια, γιατί έτσι τραβάνε περισσότερο την προσοχή. Φυσικά τα αντανακλαστικά δουλεύουν μόνο όταν πέσει φως επάνω τους οπότε δεν αντικαθιστούν σε καμία περίπτωση τα ίδια τα φώτα του ποδηλάτου που είναι εντελώς απαραίτητα.

Τα μπατζάκια

Ένα άλλο ενδυματολογικό ατόπημα που απαιτεί προσοχή στο ποδήλατο είναι τα φαρδιά μπατζάκια των παντελονιών. Τα μεγάλα μπατζάκια μπορεί να αντιμετωπίσουν διάφορα προβλήματα στο ποδήλατο, από το να λερωθούν με λάδια από την αλυσίδα, έως και να πιαστούν στην αλυσίδα και να σκιστούν ή ακόμα και να σας ρίξουν κάτω.

Σε γενικές γραμμές αποφύγετε τις «καμπάνες» παντελόνια, αλλά αν είναι απαραίτητο συστατικό της ένδυσης σας, υπάρχουν κάποιες λύσεις.

Κατ’ αρχήν το παλιό παραδοσιακό μεταλλικό έλασμα για τα παντελόνια. Δοκιμασμένο με τα χρόνια, δουλεύει με βεβαιότητα. Τώρα πλέον έχει εκσυγχρονιστεί και διαθέτει και αντανακλαστική χρωματική επένδυση για να ενισχύει την ορατότητα. Εκτός από την παραδοσιακή μεταλλική εκδοχή, υπάρχουν πιασίματα για τα μπατζάκια και σε πολύ βολικές αντανακλαστικές λουρίδες velctro, κίτρινες ή λαχανί, που μπορείτε να έχετε μόνιμα στο τσαντάκια του ποδηλάτου σας και να τις φοράτε μόνο όταν χρειάζεται.

Τέλος υπάρχουν ειδικές λαστιχένιες γκέτες που τις φοράτε πάνω από το μπατζάκι και προστατεύουν το παντελόνι σας από πιασίματα αλλά και από τις πιθανές πιτσιλιές λαδιού της αλυσίδας. Αν δεν έχετε τίποτα από αυτά και πρέπει να βρείτε μία λύση, μπορείτε στην ανάγκη να χρησιμοποιήσετε ένα απλό λαστιχάκι για να μαζέψετε το μπατζάκι σας προσωρινά.

Τα κορδόνια

Ένα άλλο βασικό θέμα ασφάλειας στην ποδηλασία είναι τα παπούτσια με κορδόνια. Ακούγεται περίεργο αλλά είναι γεγονός, το έχω πάθει. Μπλέκεται το κορδόνι στο πετάλι την ώρα που πας να πατήσεις κάτω και δεν μπορείς να κατεβάσεις το πόδι σου, με αποτέλεσμα να πέφτεις (και μάλιστα με τα μούτρα). Εξίσου επώδυνη πτώση ακολουθεί αν το κορδόνι σου πιαστεί στα γρανάζια των ταχυτήτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟδηγός επιβίωσης για το ποδήλατο την πόλη: Σωστή τοποθέτηση στο δρόμο12.09.2018

Συνεπώς αποφύγετε τα παπούτσια με κορδόνια, ή αν φοράτε κορδόνια, χώστε τις άκρες τους μέσα στο πλάι του παπουτσιού. Τέλος αν θέλετε να δείχνετε «προχωρημένοι» ποδηλάτες, μπορείτε να δένετε τα κορδόνια σας με τους κόμπους στην εξωτερική μεριά του κάθε παπουτσιού, έτσι, γιατί μπορείτε.

Φαρδιά ρούχα

Να αποφεύγετε επίσης τα μακριά μπουφάν ή τα παλτά γιατί μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα κατά την ποδηλασία. Οι άκρες τους ή το πίσω μέρος μπορεί να πιαστούν στις ρόδες ή στην αλυσίδα και να σκιστούν ή να μπλοκάρουν τον πίσω τροχό ξαφνικά με κίνδυνο να σας ρίξουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟδηγός επιβίωσης για το ποδήλατο την πόλη: Τα αυτονόητα12.09.2018

Ωστόσο, φροντίστε ώστε το μπουφάν σας να κρατάει καλυμμένη την μέση σας, γιατί με κοντό μπουφάν, αν ιδρώσετε μπορεί να πάθετε ψύξη στην μέση.

Layering

Η ποδηλασία είναι, πάνω απ΄όλα, απόλαυση και δεν πρέπει οι λάθος ενδυματολογικές επιλογές να σας την χαλάσουν. Αν σκάτε από την ζέστη και ιδρώνετε ή ξεπαγιάζετε και βρέχεστε, σίγουρα από απόλαυση μπορεί να γίνει εφιάλτης. Τα εξειδικευμένα ποδηλατικά ρούχα έχουν προβλέψει τέτοια ζητήματα, αλλά, το να κυκλοφορείτε με κολάν και φορμάκια στην πόλη δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή.

Για το φυσιολογικό ντύσιμο, το layering λύνει κάποια θέματα αλλαγών θερμοκρασίας. Μην ξεχνάτε ότι η ποδηλασία είναι φυσική άσκηση και θα ζεσταθείτε κάνοντας πετάλι. Τον χειμώνα φορέστε καλύτερα 2 ελαφριά φούτερ και μπουφάν παρά ένα χοντρό μάλλινο πουλόβερ. Πάρτε κάποιο επιπλέον ρούχο σε έναν σάκο ώστε, όταν σταματήσετε να κρατήσετε την θερμοκρασία σας σταθερή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟδηγός επιβίωσης για το ποδήλατο στην πόλη: Το φρενάρισμα12.09.2018

Περισσότερα από The Art of Life
VIMA_WEB3b