MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΟΔΗΛΑΤΟ

Οδηγός επιβίωσης για το ποδήλατο στην πόλη: Παραμένει ζωντανός όποιος παραμένει ορατός

Η νυχτερινή ποδηλασία στους δρόμους της πόλης είναι μεγάλη απόλαυση, είτε γίνεται για μετακίνηση είτε για άσκηση είτε για βόλτα. Ωστόσο, απαιτεί πολλή προσοχή και κάποια προετοιμασία, γιατί ενέχει σοβαρούς κινδύνους.

author-image Athens Bike City

Το κλειδί για ασφαλή νυχτερινή ποδηλασία είναι η ορατότητα, τόσο του ποδηλάτη – τι βλέπει στον δρόμο – αλλά κυρίως των υπολοίπων οχημάτων σε σχέση με το ποδήλατο – κατά πόσο το βλέπουν και από πόσο κοντά.

Τα πιο σημαντικά φώτα για να είναι ορατό ένα ποδήλατο είναι αυτά που αναβοσβήνουν. Αν σκεφτείτε έναν δρόμο γεμάτο με αυτοκίνητα με αναμμένα τα φώτα τους, ένα μικρό φως, σαν του ποδηλάτου ανάμεσά τους είναι ένα τίποτα, σχεδόν αόρατο στο σύνολο των δυνατών προβολέων.  Αν όμως αναβοσβήνει, τότε το πράγμα αλλάζει. Το φωτάκι, όσο μικρό και αν είναι, συγκριτικά με αυτά των αυτοκινήτων, αμέσως τραβάει την προσοχή και πολλαπλασιάζεται η αποτελεσματικότητά του.

Γνώμη μου είναι ότι πρέπει να υπάρχουν 2 κόκκινα αναβοσβήνοντα φωτάκια πίσω και δύο λευκά φώτα μπροστά, το ένα να αναβοσβήνει για να σας βλέπουν και το δεύτερο να είναι μόνιμα αναμμένο για να βλέπετε τον δρόμο.

Συνήθως, κάποια -έστω και μικρά – φώτα υπάρχουν μπροστά και πίσω στα ποδήλατα.  Ωστόσο ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα βρίσκεται στο πλάι, στις πλευρές του ποδηλάτου που είναι πολύ σκοτεινές και πρέπει οπωσδήποτε να φωτιστούν. Γιαυτό, εκτός από τα φώτα, καλό θα είναι να υπάρχουν και αντανακλαστικά σε κινούμενα μέρη – πχ  στα πετάλια και τις ρόδες.

Στην αγορά υπάρχουν φθηνά αντανακλαστικά που τοποθετούνται εύκολα, χωρίς εργαλεία, στις ακτίνες των τροχών, που όπως γυρίζουν και αντανακλούν-  τραβάνε την προσοχή και είναι γίνονται εύκολα αντιληπτά από τα αυτοκίνητα που προσεγγίζουν το ποδήλατο από το πλάι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟδηγός επιβίωσης για το ποδήλατο την πόλη: Σωστή τοποθέτηση στο δρόμο12.09.2018

Είναι απαραίτητο να επενδύσετε κάποια λεφτά και στα δύο, φώτα και αντανακλαστικά.  Οτιδήποτε μπορεί να σε γλιτώσει από μία επικίνδυνη κατάσταση, αξίζει και τα λεφτά και τον κόπο.

Εκτός από τα γνωστά ποδηλατικά φώτα, υπάρχουν πολλές και διαφορετικές προτάσεις στην αγορά για να γίνει το ποδήλατο ακόμα πιό ορατό τη νύχτα. Υπάρχουν πολλές εταιρίες που κατασκευάζουν αντανακλαστικά αυτοκόλλητα για τα ποδήλατα αλλά και αντανακλαστικά ρούχα, που όταν το φώς πέφτει πάνω τους, γυαλίζουν έντονα και αποκαλύπτουν τη θέση του ποδηλάτη στους οδηγούς.  Με το ίδιο σκεπτικό λειτουργεί και η αντανακλαστική μπογιά, με την οποία, ό,τι ψεκάσεις μετατρέπεται – με το παραμικρό φως, σε μία ιδιαίτερα φωτεινή, αντανακλαστική επιφάνεια.

Μία καλή επιλογή για πλευρικό φωτισμό, είναι τα led φώτα στις ρόδες. Κυκλοφορούν πολλές παραλλαγές, που προσαρμόζονται εύκολα σε ρόδες και ακτίνες και αλλάζουν τελείως την εικόνα του ποδηλάτου σας.

Κάποια από αυτά μπορείτε ακόμα και να τα προγραμματίσετε, ώστε να προβάλλουν τις δικές σας εικόνες. Ωραία όλα αυτά, αλλά μην ξεχνάτε ότι θέλετε να σας βλέπουν οι άλλοι οδηγοί, όχι να σας κοιτάνε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟδηγός επιβίωσης για το ποδήλατο την πόλη: Τα αυτονόητα12.09.2018

Μην ξεχνάτε να ανάβετε τα φώτα του ποδηλάτου σας πριν νυχτώσει, η πιό επικίνδυνη και “δύσκολη” ώρα από πλευράς ορατότητας είναι το σούρουπο.

Μην διστάσετε να κάνετε ότι καλύτερο μπορείτε και να επενδύσετε κάποια έστω και λίγα χρήματα ώστε το ποδήλατό σας να είναι ορατό το βράδυ. Ίσως να μην το μάθετε ποτέ, αλλά θα σας σώσει τη ζωή πολλές φορές.

Περισσότερα από Στην Πόλη
VIMA_WEB3b