MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Under construction: Ψηφιακό φεστιβάλ, με περισσότερες από 30 εκδηλώσεις από το Κέντρο Πίνα Μπάους

Ο πολιτιστικός οργανισμός «Κέντρο Πίνα Μπάους» διοργανώνει, από τις 21 έως τις 29 Νοεμβρίου 2020, το ψηφιακό καλλιτεχνικό φεστιβάλ «under construction», με περισσότερες από 30 εκδηλώσεις, παραστάσεις, προβολές και άλλες δράσεις.

Κέντρο Πίνα Μπάους
Αριστούλα Ζαχαρίου

Προσπαθώντας να δώσει χαρά και να εμπνεύσει κουράγιο σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, το Κέντρο Πίνα Μπάους βάζει πλώρη για την εξερεύνηση της σημασίας της συντροφικότητας σε εποχές πανδημίας και lockdown και την ανακάλυψη νέων εδαφών για την τέχνη και τον χορό στον 21ο αιώνα, μέσα από την σειρά ψηφιακών εκδηλώσεων «the Pina Bausch Centre under construction».

Το «under construction» θα προσφέρει, από τις 21 έως τις 29 Νοεμβρίου 2020, περισσότερες από 30 δραστηριότητες, σηματοδοτώντας μια καινούρια εποχή για το μελλοντικό Κέντρο Πίνα Μπάους και το όραμά του για τη σφυρηλάτηση ισχυρών δεσμών με συνεργαζόμενους φορείς σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ Αποκάλυψη, σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου κάνει online πρεμιέρα στο ψηφιακό κανάλι της Στέγης12.09.2018

Καινοτομία, δημιουργικότητα, πειραματισμός

Οι δραστηριότητες που προσφέρονται, στο πλαίσιο του «under construction», συμπεριλαμβάνουν παραστάσεις, καλλιτεχνικές παρεμβάσεις, masterclasses, φιλμ, μουσική, βραδινό πρόγραμμα ταινιών με θέμα τον χορό, podcasts, πάνελ, συζητήσεις, υπαίθριες προβολές, livestreams, ψήσιμο «μπισκότων τύχης», καθημερινές δράσεις για όλη την οικογένεια.

Αν και είχαν σχεδιαστεί αρχικά ως ευκαιρίες συνάντησης και αλληλεπίδρασης των κατοίκων του Wuppertal, ωστόσο οι υπεύθυνοι επέμειναν οι εκδηλώσεις να μην ακυρωθούν. Αντίθετα, αυτές μετατράπηκαν σε ένα δοκιμαστικό τεστ για τις δυνατότητες του κυβερνοχώρου. Η πρεμιέρα του έργου της Πίνα Μπάους «The Piece with the Ship», η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 21 Νοεμβρίου 2020, θα προβληθεί τελικά στην πρόσοψη του Schauspielhaus. Η εγκατάσταση θα μεταδοθεί live διαδικτυακά από το μελλοντικό Κέντρο Πίνα Μπάους.

Στις ψηφιακές εκδηλώσεις συμμετέχουν μαθητές των σχολείων του Wuppertal, ομάδα tanzcHor60+ του Bergische Musikschule, η πρωτοβουλία Power of Color Wuppertal, η ΜΚΟ «Archive of Dreams», σε συνεργασία με γυναικείες οργανώσεις και πρόσφυγες, αντιπρόσωποι από το «the freies netz werk KULTUR», χορευτές από τις ανεξάρτητες σκηνές του Wuppertal, guest καλλιτέχνες από τον διεθνή χώρο, όπως οι Helena Waldmann, Gintersdorfer/Klaßen, Richard Siegal και Robyn Orlin, του θιάσου the Tanztheater Wuppertal και φημισμένοι εθνικοί και διεθνείς συνεργαζόμενοι οργανισμοί όπως το Sadler’s Wells Theatre.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑRadio Plays: Το Φεστιβάλ Αθηνών φέρνει το θέατρο στο ραδιόφωνο12.09.2018

Νέες μορφές συντροφικότητας και συλλογικής δράσης

Με αφορμή το «the Pina Bausch Centre under construction» οι υπεύθυνοι έχουν ζητήσει από guest καλλιτέχνες, χορευτές, ερευνητές, αλλά και κατοίκους του Wuppertal να οραματιστούν νέες μορφές συντροφικότητας και συλλογικής δράσης. Με σύνθημα «Χτίζουμε ένα σπίτι μαζί», όλοι οι παραπάνω κλήθηκαν να απαντήσουν, κατά την προπαρασκευαστική φάση του πρότζεκτ, σε ερωτήματα όπως «Τι επιθυμούμε για το μελλοντικό «Κέντρο Πίνα Μπάους»;, «Πώς μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα κέντρο δημιουργικότητας και αλληλεπίδρασης με τον κόσμο της διεθνούς τέχνης; Και την ίδια στιγμή σε έναν χώρο όπου μπορείς να αισθανθείς σαν το σπίτι σου, να συναντήσεις φίλους, να δημιουργήσεις μαζί τους και να κάνεις ένα διάλειμμα από τις πιέσεις της καθημερινότητας»;

Λίγα λόγια για το Κέντρο Πίνα Μπάους

Το μελλοντικό «Κέντρο Πίνα Μπάους» σχεδιάζεται ως ένας χώρος, ανοιχτός για τους κατοίκους του Wuppertal, του οποίου το αντίκτυπο δεν θα περιορίζεται μόνο σε τοπική κλίμακα, αλλά θα προσελκύει τα βλέμματα διεθνώς. Ένας χώρος ψηφιακά προσβάσιμος και σύμφωνος με τις προδιαγραφές του αιώνα που διανύουμε. Ένα κέντρο που φιλοδοξεί να γίνει κάτι περισσότερο από ένας χώρος κατάλληλος για την καλλιέργεια έργων απαράμιλλης καλλιτεχνικής αξίας.

Το Κέντρο Πίνα Μπάους θα αποτελέσει έναν από τους ελάχιστους χώρους στον κόσμο, αφιερωμένους στην τεράστια καλλιτεχνική κληρονομιά της χορογράφου και χορεύτριας Πίνα Μπάους, καθώς και στη συντήρηση και βιώσιμη ανάπτυξη ενός μοναδικού συνόλου χορευτών. Άρτια διασυνδεδεμένο σε τοπικό και διεθνές επίπεδο και ταυτόχρονα στην πρώτη γραμμή των πιο πρόσφατων καλλιτεχνικών εξελίξεων και κοινωνικών ζυμώσεων.

Ένα εργαστήριο του μέλλοντος, όπου οι αναμνήσεις, ο πειραματισμός, η δημιουργικότητα, η μετάδοση γνώσης, ο στοχασμός και η συμμετοχικότητα θα διαπλέκονται με ποικίλους τρόπους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜε τη Μαντάμα Μπαττερφλάι κάνει πρεμιέρα η διαδικτυακή τηλεόραση της Λυρικής Σκηνής12.09.2018

Οι τέσσερις πυρήνες δράσης

Μια νέα προέκταση πρόκειται χτιστεί ως μέρος της ανακαίνισης του πρώην Schauspielhaus, για την οποία θα ανακοινωθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός κατά τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς. Οι τέσσερις πυρήνες δράσης του μελλοντικού Κέντρου θα διαπλέκονται και θα αλληλοσυμπληρώνουν η μια την άλλη:

  • Ο θίασος Tanztheater Wuppertal Pina Bausch θα αποκτήσει την καινούρια του μόνιμη στέγη στο «Κέντρο Πίνα Μπάους», με χώρους για πρόβες και μια αίθουσα εκδηλώσεων στο ακριβές σημείο όπου η διάσημη χορογράφος και χορεύτρια δημιούργησε την πλειοψηφία των έργων της.
  • Ένα νέο κέντρο, το οποίο θα προσφέρει χώρο και ευκαιρίες για τη δημιουργία μεγάλης κλίμακας εθνικών και διεθνών θεατρικών παραγωγών διαφόρων ειδών. Ένα μέρος για γερμανικές και ευρωπαϊκές πρεμιέρες, συμπαραγωγές, αναβιώσεις παλιότερων έργων και τεχνικών προβών στο Wuppertal.
  • Το «Αρχείο Πίνα Μπάους» θα προσφέρει πρόσβαση στην συναρπαστική κληρονομιά της Πίνα Μπάους. Προστατεύοντας την προηγούμενη γνώση όσον αφορά τα μοναδικά δημιουργήματά της και φέρνοντας στη ζωή ποικιλόμορφο υλικό, ευελπιστεί να εμπνεύσει τις μελλοντικές γενιές και να παράγει νέες δημιουργικές δραστηριότητες.
  • Τέλος, το Forum Wupperbogen, το οποίο σχεδιάστηκε για να αποτελέσει εργαστήριο για την ανάπτυξη μελλοντικών πολιτιστικών ιδρυμάτων, Θα εξερευνήσει θεματικές και καλλιτεχνικές φόρμες για νέα συμμετοχικά πρότζεκτ, στοχεύοντας στη διάχυση του δημοκρατικού του ήθους σε ολόκληρο τον οργανισμό.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Για περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων δείτε εδώ.

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b