MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Quarantine diaries (επεισόδιο 2ο): Όλα όσα έχεις ανάγκη να ακούσεις λίγο πριν το δεύτερο lockdown

Μετά και τις χθεσινές επίσημες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού η χώρα μπαίνει σε ένα δεύτερο lockdown, εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού και μία είναι η αλήθεια: Αφού τα καταφέραμε την πρώτη φορά, θα τα καταφέρουμε και τη δεύτερη!

author-image Ευδοκία Βαζούκη

Η αντίστροφη μέτρηση μέτρηση ξεκίνησε. Ετοιμαζόμαστε για έναν δεύτερο γύρο lockdown. Ή…καραντίνας. Λέξεις και καταστάσεις γνώριμες πλέον σε όλους μας, καθώς κανείς ακόμα δεν έχει ξεχάσει την πρώτη εκείνη φορά που έτρεξε να κάνει ουρά στα σούπερ μάρκετ για να προμηθευτεί τα απαραίτητα, την κουζίνα που είχε γίνει ο πιο αγαπημένος χώρος του σπιτιού, με τα banana bread και τα κέικ να έχουν γίνει πλέον ρουτίνα και το ατελείωτο κυνήγι καθημερινής παραγωγικότητας που σε έκανε να γυμναστείς, να διαβάσεις, να φροντίσεις τον εαυτό σου, να εκτιμήσεις τα απλά και καθημερινά, να απολαύσεις τον εγκλεισμό.

Επιστρέφουμε λοιπόν σε αυτή τη συνθήκη – άλλοι πιο αισιόδοξοι, άλλοι όχι και τόσο – όμως το σίγουρο είναι ένα. Είναι μια κατάσταση δύσκολη από πολλές απόψεις, όμως την περνάμε όλοι μαζί. Για προφυλάξουμε εκτός των άλλων και την ψυχική μας υγεία, ας θυμόμαστε 5 βασικά πράγματα:

1) Αφού τα καταφέρατε την πρώτη φορά, μπορείτε και τώρα

Σκεφτείτε το έτσι. Αφού τα πράγματα πήγαν καλά την πρώτη φορά – που πάντα η πρώτη φορά είναι και πιο δύσκολη – γιατί όχι και τώρα; Τα πήγαμε καλά, το διακωμωδήσαμε, μαγειρέψαμε, είχαμε χρόνο να για εμάς, μιλήσαμε με τους φίλους μας, ήρθαμε κοντά με την οικογένειά μας. Ας εστιάσουμε ξανά στα θετικά αυτής της κατάστασης και θα περάσει και αυτό!

2) Μην πιέζετε τους εαυτούς σας αυτή τη φορά

Η πρώτη καραντίνα, αν μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως μας έμαθε κάτι, αυτό είναι να μην πιέζουμε τόσο πολύ τους εαυτούς μας να είναι παραγωγικοί όλη μέρα. Δεν έχουμε να αποδείξουμε τίποτα και σε κανέναν. Ο καθένας μας θα διαχειριστεί αυτόν τον ελεύθερο χρόνο στο σπίτι με τον τρόπο που ο ίδιος θέλει και με τον τρόπο που ο ίδιος έχει ανάγκη. Τι κι αν το Instagram γεμίσει πάλι με φωτογραφίες ανθρώπων που διαβάζουν και γυμνάζονται όλη μέρα; Αν δεν θέλετε να διαβάσετε μη διαβάσετε. Αν θέλετε να φάτε, φάτε.

3) Τα αγαπημένα σας πρόσωπα είναι εδώ

Η σκέψη του ότι αυτή η συνθήκη είναι ίδια για όλους, μπορεί να βοηθήσει αρκετά στο ψυχολογικό κομμάτι. Μπορεί να μη μοιάζει τόσο με την πρώτη φορά, καθώς τώρα είναι χειμώνας, θα έχει περισσότερο κρύο, νυχτώνει νωρίς, όμως μην αφήνετε τον εαυτό σας να «πέσει». Κι αν σε αυτό μπορούν να βοηθήσουν τα αγαπημένα σας πρόσωπα τότε δοκιμάστε το: κάνετε μαζί πράγματα αν μένετε στο ίδιο σπίτι, μιλήστε βιντεοκλήση αν βρίσκεστε μακριά. Ευτυχώς η τεχνολογία στην εποχή μας είναι δίπλα μας να μας βγάλει για ακόμη μία φορά από τη δύσκολη θέση και να φέρει τους δικούς μας ανθρώπους πιο κοντά!

4) Είστε αρκετά δυνατοί

Μπορεί να μην ήσασταν έτοιμοι τώρα για μια δεύτερη καραντίνα, να πιστεύατε πως όλο αυτό έγινε μία φορά και ήταν αρκετή. Όμως αυτή η συνθήκη είναι πρωτόγνωρη και κανείς δεν ξέρει τι μας επιφυλάσσει η επόμενη μέρα. Γι΄αυτό ας μη χάνουμε το σήμερα! Μπορείτε να παραμείνετε αισιόδοξοι, μπορείτε να σκεφτείτε ότι κι αυτό θα περάσει, είστε αρκετά δυνατοί για να το πιστέψετε ακόμα κι αν πιστεύετε ότι τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜένουμε σπίτι και γυμναζόμαστε… online12.09.2018

5) Θα περάσει!

Τρεις εβδομάδες είναι θα περάσουν! Δεν πιστεύετε ότι θα είναι τρεις εβδομάδες και θα είναι παραπάνω; Όσο και να κρατήσει σίγουρα δεν θα κρατήσει για πάντα. Και γιατί σε αυτό το διάστημα να χάνουμε στιγμές με τους αγαπημένους μας, στιγμές για εμάς; Όπως και την πρώτη φορά βρείτε να κάνετε τα πράγματα που εσάς σας ευχαριστούν, μη διαβάστε για το Instagram, μην γυμναστείτε γιατί «έτσι πρέπει». Περάστε καλά, ξεκουραστείτε, κοιτάξτε το ταβάνι εάν αυτό έχετε ανάγκη. Είναι φυσιολογικό να μην θέλετε να κάνετε τίποτα, είναι φυσιολογικό να μην είστε παραγωγικοί και δημιουργικοί 24/7. Το να έχετε μια υγιή καθημερινότητα, με όλα όσα σας χρειάζονται για να ζήσετε, είναι ήδη υπεραρκετό!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑOnline και χωρίς συνδρομή για τους σινεφίλ, οι ταινίες της StraDa Films12.09.2018

Περισσότερα από The Art of Life
VIMA_WEB3b