MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Λευκό πουκάμισο: Η ιστορία του και πώς κατάφερε να αποκτήσει διαχρονική αξία

Υπάρχουν κάποια ρούχα που δεν θα κάνουν ποτέ δυναμικό «come back» γιατί δεν έφυγαν ποτέ από τη μόδα. Ένα από αυτά είναι και το λευκό πουκάμισο.

Steve McQueen, Marilyn Monroe
Monopoli Team

Από τον 8ο αιώνα, που το πρωτοσυναντάμε και έως το τέλος του 16ου αιώνα, εκτελούσε χρέη εσώρουχου προστασίας, καθώς τα υφάσματα που χρησιμοποιούνταν για την ένδυση τότε ήταν βαριά και σκληρά.

Τον 19ο αιώνα αναβαθμίστηκε σε σύμβολο πλούτου, διαχωρίζοντας τους εργάτες από τους «έχοντες». Το 1920 χάρη στη θρυλική Coco Chanel, η οποία αρνείται να καταπιεστεί φορώντας κορσέ, συστήνει στο ευρύ κοινό την άνεση, που προσφέρει το ανδρόγυνο στιλ. Κι έτσι οι γυναίκες αρχίζουν να φορούν ψηλόμεσα παντελόνια με λευκό πουκάμισο.

Οι Rachel Williams, Linda Evangelista, Tatjana Patitz και Christy Turlington / Φωτό: Peter Lindbergh,Vogue, 1988

Ο Yves Saint Laurent, τη δεκαετία του ’60, εισάγει στη γυναικεία γκαρνταρόμπα το ανδρικό Tuxedo Smoking συνδυασμένο με λευκό πουκάμισο βάζοντας κι αυτός ένα λιθαράκι στη χειραφέτηση της γυναίκας. Το γεμάτο υπερβολές ’80 παραστόλισε τον λευκό καμβά, ενώ το 1990, διανύοντας τη δεκαετία της απλότητας, έγινε το ρούχο-σύμβολο του «less is more».

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Περισσότερα από The Art of Life
VIMA_WEB3b