MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Το Μέγαρο Μουσικής σχεδιάζει τον πολιτιστικό χειμώνα του

Ο προγραμματισμός που φιλοδοξεί να ξαναφέρει το Μέγαρο Μουσικής πίσω στις αίθουσες του και φέρει την αίγλη μιας, προ πανδημίας, χειμερινής σεζόν.

author-image Στέλλα Χαραμή

Οι εκδηλώσεις που ξεχωρίζουν από τον Ιανουάριο του 2021

Θεόδωρος Κουρεντζής.

30 χρόνια Μέγαρο

Στις εορταστικές μουσικές εκδηλώσεις από τη νέα χρονιά εμφανίζονται κορυφαίοι σολίστ από όλο τον κόσμο: Ανάμεσά τους και ο Ισπανός Juan de la Rubia, ο δεξιοτέχνης οργανίστας της Βασιλικής της Sagrada Familia της Βαρκελώνης που εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα (20.2.2021). Στη μεγάλη γιορτή για τα γενέθλια του ΜΜΑ λαμβάνουν επίσης μέρος περιζήτητες ορχήστρες από το εξωτερικό, όπως η Philharmonia Orchestra London με τον Esa Pekka Salonen (2.2.2021), η Φιλαρμονική του Μονάχου υπό τον Valery Gergiev (22 & 23.3.2021), η musicAeterna με τον Θεόδωρο Κουρεντζή (22.4.2021) και η Φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης (15 & 16.5.2021) με τον Yuri Temirkanov στο πόντιουμ.
Στο πρόγραμμα των επετειακών συναυλιών συγκαταλέγεται επίσης το ρεσιτάλ του αμερικανικού Κουαρτέτου Εγχόρδων Emerson (16.3.2021), που θεωρείται ένα από τα καλύτερα σχήματα μουσικής δωματίου παγκοσμίως.

Με τη δημιουργία «Salema Revisited» γιορτάζει ο διεθνής έλληνας χορογράφος Αντώνης Φωνιαδάκης τα τριαντάχρονα του Μεγάρου (15 & 16.4.2021). Πρόκειται για ένα ταξίδι στην ένταση και στον παλμό της μουσικής και των χορών της Κρήτης, που είναι και ο τόπος καταγωγής του Φωνιαδάκη.

200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Με τον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν», την ποιητική σύνθεση του Διονυσίου Σολωμού που μελοποίησε ο Νικόλαος Μάντζαρος, ανοίγει ο εορταστικός κύκλος εκδηλώσεων 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Θα τον ερμηνεύσουν οι τραγουδιστές του ανδρικού φωνητικού συνόλου ΜΕIΖΟΝ ΕΝSEMBLE (24.2.2021).

Ακολουθεί η πρώτη πανελλήνια παρουσίαση (27.2.2021) του μουσικού ιστορικού δράματος «Το κάλεσμα του Προμηθέα» τουΧριστόφορου Χριστοφή και σε μουσική του συνθέτη Νίκου Ξανθούλη.

Eπιπλέον, τον Ιανουάριο του 2021 αρχίζουν οι παραστάσεις της νέας εκπαιδευτικής συμπαραγωγής για παιδιά του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με τον Θίασο Σκιών Ηλία Καρελλά.

Σύγχρονη Μουσική @Megaron Underground

To Υποσκήνιο Β΄ της Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη μεταμορφώνεται σε ερευνητικό και μουσικό «αντιδραστήρα» στις 23.2.2021 και υποδέχεται το πρωτότυπο πρότζεκτ ευρωπαϊκών διαστάσεων ΕXOrgue με τρία σύνολα από τη Γαλλία και την Ελλάδα, τέσσερις συνθέτες και ένα πρωτότυπο εκκλησιαστικό όργανο με αποσπώμενα μέρη.

Γέφυρες 2021

Από το πρόγραμμα του 2021 ξεχωρίζουν το αφιέρωμα στον ουκρανό πιανίστα και δημιουργό της Συνεχούς Μουσικής Lubomyr Melnyk (19.5.2021) και η απρόσμενη συνάντηση της κρητικής παράδοσης με την μπαρόκ μουσική στη συναυλία των Γιώργου, Νίκου, Άδωνη και Απολλωνίας Ξυλούρη με το διάσημο Netherlands Brass Ensemble (25.5.2021).

Θέατρο στο Μέγαρο

Με αφορμή τη συμπλήρωση, 2.500 χρόνων από τις μεγάλες ιστορικές μάχες στις Θερμοπύλες και τη Σαλαμίνα (480 π.Χ.), η αρχαία εποποιία του Ηρόδοτου αναβιώνει στο θεατρικό έργο του Γιάννη Λιγνάδη «Ηρόδοτος Δραματικός: Σαλαμίνα» (15 – 30.5.2021). Σκηνοθετεί ο Φωκάς Ευαγγελινός.

Η Μαρία Φαραντούρη τραγουδάει ποιητές

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, το Μέγαρο φιλοξενεί (19 & 20.3.2021) τη μεγάλη ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη και τον καταξιωμένο ηθοποιό Δημήτρη Καταλειφό.

Παλαιά Μουσική

«Τhe Reed Project» τιτλοφορείται η συναυλία του Ventus Ensemble (26.1.2021) με έργα παλαιάς μουσικής, τα οποία παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα με έναν ιδιαίτερο συνδυασμό οργάνων, αλλάζοντας τη σύσταση του κλασικού κουιντέτου ξύλινων πνευστών.

Ένας εμβληματικός πίνακας του ισπανού ζωγράφου Diego Velázquez, οι «Meninas» γίνεται αφορμή για ένα ασυνήθιστο ταξίδι στο μουσικό σύμπαν του 17ου αιώνα. Ξεναγοί μας, τέσσερις έλληνες μουσικοί: Η Θεοδώρα Μπάκα (μέτζο σοπράνο), ο Αλέξανδρος Ιωάννου (κρουστά), ο Δημήτρης Τίγκας (βιολόνε, μπαρόκ κιθάρα) και ο Θεόδωρος Κίτσος (μπαρόκ κιθάρες, θεόρβη, καλλιτεχνική επιμέλεια).

Αdagio – Μουσική για τις μέρες του Πάσχα

Ένας κύκλος-θεσμός όπου στις 25.4.2021, η οργανίστα του Μεγάρου Ουρανία Γκάσιου συναντά τους Μαΐστορες της Ψαλτικής (χοράρχης: Αχιλλέας Χαλδαιάκης) στη συναυλία «Από το Πάθος στην Ανάσταση, σ’ Ανατολή και Δύση».

Σε μια ιδιαίτερη βραδιά αφιερωμένη στην προκλασική μουσική με τίτλο «Εν ωδαίς μεγαλύνομεν», το σύνολο Εx Silentio (26.4.2021) που ειδικεύεται στην ιστορικά τεκμηριωμένη ερμηνεία της Παλαιάς Μουσικής, αναδεικνύει σε όργανα εποχής ή πιστά αντίγραφά τους καντάτες, ωδές και κοντσέρτα του Μπαρόκ, προσαρμοσμένα στο κλίμα του Πάσχα, με την υπογραφή των J.C. Bach, Biber, Händel, Purcell και Vivaldi. Συμμετέχουν: Θεοδώρα Μπάκα (μεσόφωνος), Δημήτρης Κούντουρας (φλάουτο με ράμφος, μπαρόκ φλάουτο, διεύθυνση).

Στη συναυλία «Ένα κεράκι αφτούμενο εκράτου κι έσβησέ μου», ο Λουδοβίκος των Ανωγείων (27.4.2021), τραγουδώντας και παίζοντας μαντολίνο, ανθολογεί και ερμηνεύει κρητικά μοιρολόγια και θρηνητικά τραγούδια της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, πλαισιωμένος από εξαίρετους καλλιτέχνες.

Το φετινό Adagio κορυφώνεται στις 28.4.2021 με τη μεγαλειώδη Missa Solemnis του Beethoven, ένα από τα σπουδαιότερα συνθετικά του επιτεύγματα. Παρουσιάζεται από την ΚΟΑ υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου αρχιμουσικού Christoph Poppen.

Μίκης Θεοδωράκης: Ο Γαλαξίας μου

Τα 95 χρόνια δραστήριας και δημιουργικής ζωής του Μίκη Θεοδωράκη σε μια έκθεση που φωτίζει τις ετερόκλητες πλευρές της μουσικής και πολιτικής παρακαταθήκης του μεγάλου συνθέτη: Πρωτότυπα ντοκουμέντα του αρχείου του, πλαισιωμένα από σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό και ψηφιακές εφαρμογές, καταδεικνύοντας έτσι τον όγκο και την ποικιλομορφία της προσωπικότητας και του έργου του.

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b