MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Το Μέγαρο Μουσικής σχεδιάζει τον πολιτιστικό χειμώνα του

Ο προγραμματισμός που φιλοδοξεί να ξαναφέρει το Μέγαρο Μουσικής πίσω στις αίθουσες του και φέρει την αίγλη μιας, προ πανδημίας, χειμερινής σεζόν.

author-image Στέλλα Χαραμή

Μολονότι είναι άγνωστη η έκβαση της χειμερινής σεζόν για το ακρόαμα και τις παραστατικές τέχνες, το Μέγαρο Μουσικής οργανώνει έναν πλούσιο προγραμματισμό με καλλιτεχνικά κριτήρια προ πανδημίας. Με τη μουσική να πρωταγωνιστεί σε όλες τις εκφάνσεις, τον χορό και το θέατρο να βρίσκουν μια πιο περιορισμένη θέση και με μεγάλα αφιερώματα στα 30ά γενέθλια του οργανισμού καθώς και στην συμπλήρωση 200 ετών από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, το Μέγαρο δίνει το παρών σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για τον ελληνικό και παγκόσμιο πολιτισμό.

«Πιστεύουμε ότι σε κάθε κρίση κρύβεται και μια ευκαιρία. Ενώ, λοιπόν, ακυρώσαμε 120 παραστάσεις, είχαμε την ευκαιρία να δείξουμε online 26 ιστορικές παραστάσεις και 35 ομιλίες του Megaron Plus, οι οποίες είχαν συνολικά περισσότερες από 750.000 προβολές. Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών αποτελεί ένα πολύτιμο και σπάνιο εργαλείο στη διάθεση της Πολιτείας και το 2021 κλείνει 30 χρόνια από την ίδρυσή του. Παρά την αβεβαιότητα των καιρών, το Μέγαρο συνεχίζει να υπηρετεί την τέχνη, την ποιότητα και την ιδρυτική του αποστολή» τονίζει ο νέος πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μεγάρου Νίκος Πιμπλής, προαναγγέλοντας ενίσχυση και της ψηφιακής παρουσίας του εν μέσω covid.

Επιστροφή στο Μέγαρο, covid επιτρέποντος

Υπό τον αισιόδοξο τίτλο «Ξανά στο Μέγαρο», ο σχεδιασμός του πρώτου τριμήνου από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο έχει για highlights την παρουσία κορυφαίων πιανιστών και μαέστρων: Ο Γιάννης Βακαρέλης, η Hélène Mercier Arnault, o Kυπριανός Κατσαρής και ο Αχιλλέας Γουάστωρ συμμετέχουν στον κύκλο «Μεγάλοι Ερμηνευτές», ενώ ο Daniel Barenboim με τη Staatskapelle Berlin και ο Thomas Hengelbrock με τη Χορωδία και το Σύνολο Balthasar Neumann αποδίδουν, στο πλαίσιο του κύκλου «Μεγάλες Ορχήστρες – Μεγάλοι Μαέστροι», τον δικό τους φόρο τιμής σε δύο τεράστιες μορφές της παγκόσμιας μουσικής κληρονομιάς, τους Μπετόβεν και Μπαχ.

Balthasar Neumann Choir & Ensemble.

Το ίδιο διάστημα, τον χορό θα εκπροσωπήσει η ομάδα σύγχρονου χορού Batsheva Dance Company με το έργο «Hora» του κορυφαίου χορογράφου Ohad Naharin ενώ στην θεατρική ενότητα, η ‘Ολια Λαζαρίδου θα πρωταγωνιστήσει στις «Έξι φορές», ένα αφιέρωμα στην Έλλη Λαμπέτη σε σκηνοθεσία του Γιώργου Νανούρη.

Δυνατό σήμα

Αν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν το πρόγραμμα του τριμήνου να κορυφωθεί παραδοσιακά με τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Μεγάρου. «Παραμένουμε όλοι σε αχαρτογράφητα νερά, αλλά, παρόλα αυτά, το Μέγαρο πρέπει να εκπέμψει ένα δυνατό σήμα αντίστοιχο του ρόλου του ως ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς οργανισμούς της χώρας. Ακόμη και αν οι συγκυρίες δεν μας επιτρέψουν να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα μας όπως έχει σχεδιαστεί, θεωρώ ότι πρέπει να προχωρήσουμε στην παρουσίαση του κανονικά, δηλώνοντας φυσικά ότι θα παραμείνουμε ευέλικτοι, καθώς θα εναρμονιζόμαστε με τις οδηγίες της Πολιτείας στο θέμα του covid 19» παρατηρεί ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Γιάννης Βακαρέλης.

Juan de la Rubia.

Οι συνεργασίες

Το Μέγαρο, όπως σημειώνει και ο κ. Πιμπλής, θα αποτελέσει στο εξής έδρα για την Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων και για τις πρόβες του νέου έργου του Δημήτρη Παπαϊωάννου ενώ συνεχίζει τη συνεργασία του με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τα Mουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, τον Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής», τους Μουσικούς της Καμεράτας.

Επίσης εγκαινιάζει (υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού) μια μεγάλη σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων καθώς και το πρόγραμμα ραδιοφωνικών συνεντεύξεων προσωπικοτήτων της τέχνης και των γραμμάτων υπό την ενότητα Megaron podcast.

Εικαστικός Μίκης Θεοδωράκης

Από τη νέα χρονιά, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει – εκτός από τον εορτασμό των δύο μεγάλων επετείων – εκδηλώσεις που στρέφονται στην κλασική και τη σύγχρονη μουσική καθώς και μια μεγάλη έκθεση προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη.

Η λειτουργία του Μεγάρου θα συνεχίσει να φιλτράρεται μέσα από τα εκδοθέντα υγειονομικά πρωτόκολλα, τονίζοντας πως οι εγκαταστάσεις του Μεγάρου διαθέτουν πρωτοποριακά συστήματα κλιματισμού 100% φρέσκου αέρα χωρίς ανακύκλωση, «κάτι που το καθιστά από τους πιο ασφαλείς δημόσιους χώρους στην Αθήνα».

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b