MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
25
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΙΝΕΜΑ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ X
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
36o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου
Attenberg
Chainsaw Man-Η ταινία: Reze Arc (με υπότιτλους)
Christy
Cinema Made in Italy
Darkman
Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba Το κάστρο του απείρου (με υπότιτλους)
Dracula
Exit 8
Grand Prix: Ο γύρος της Ευρώπης (μεταγλωττισμένη)
Harvest
In Search of an Audience
Jujutsu Kaisen: Εκτέλεση
Mauthausen
Noi
Nouvelle Vague
Sisu 2: Ο δρόμος της εκδίκησης
Wicked: Μέρος δεύτερο
Έκλειψη
Ένα απλό ατύχημα
Όταν έρθει το φθινόπωρο
Ανεμώνη
Αντίπαλοι για καλό
Αποστροφή
Αυτή η νύχτα μένει
Αχινός
Βερμίλιο: Η Νύφη του Βουνού
Βουγονία
Γεια σου Φρίντα (μεταγλωττισμένη)
Δεσποινίς Μόξι: Η Οδύσσεια μιας γάτας (μεταγλωττισμένη)
Η Γιούκου και το λουλούδι των Ιμαλαΐων (μεταγλωττισμένη)
Η αγάπη που απομένει
Η γεύση του κερασιού
Η κάθοδος των εννέα
Η συμμορία των μάγων 3
Η τελετουργία
Ιωάννης ο βίαιος
Καμία άλλη επιλογή
Κατοικίδια στο express (μεταγλωττισμένη)
Κουραμπιέδες από χιόνι
Κράτα την ψυχή σου στο χέρι και περπάτα
Κυνηγός: Επικίνδυνη ζώνη
Κύριλλος και Μεθόδιος – Οι φωτιστές των Σλάβων
Ληστεία στην Αθήνα
Λο
Λόλα
Μέρες οργής
Μαργαρίτες
Μαρτυρίες
Με λένε Στέλιο
Μετανιώνοντας για σένα
Μια μάχη μετά την άλλη
Μπάυρον: Η μπαλάντα ενός δαιμονισμένου
Νυρεμβέργη
Νυχτερινή εφημερία
Ο Δολοφόνος της Λεωφόρου
Ο άτρωτος
Ο εξολοθρευτής άγγελος
Οι 12 ένορκοι
Ονειρα
Ο φίλος μου ο Ταφίτι (μεταγλωττισμένη)
Ραν
Στο νησί του Αμρουμ
Στρουμφάκια: Η ταινία (μεταγλωττισμένη)
Συναισθηματική αξία
Συνύπαρξη, λέμε τώρα
Σώστε τον πράσινο πλανήτη
Τα κακά παιδιά 2 (μεταγλωττισμένη)
Τα παιδιά του Παραδείσου
Το αγαπημένο μου γλυκό
Τομ και Τζέρι: Η απαγορευμένη πυξίδα (μεταγλωττισμένη)
Το πάθος της Ζαν ντ’Αρκ
Το προξενιό της Άννας
Το χειρόγραφο της Σαραγόσα
Το χρώμα του ροδιού
Τρία χιλιόμετρα ως το τέλος του κόσμου
Τύχη βουνό
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Δράμας
Χάιντι: Η διάσωση του μικρού λύγκα (μεταγλωττισμένη)
ΔΡΑΜΑ

Το τραγούδι του δρόμου

Δραματική ταινία, παραγωγής της κυβέρνηση της Δυτικής Βεγγάλης στην Ινδία. Βασίζεται σε ομώνυμο βιβλίο του 1929 και ήταν η πρώτη ταινία του Ράι, καθώς και η πρώτη ταινία της τριλογίας του Απού.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ 122'
Monopoli Team

Υπόθεση

Ένα αγόρι, ο Απού, γεννιέται σε μια φτωχική οικογένεια Βραχμάνων σε ένα χωριό της Βεγγάλης. Ο πατέρας, ιερέας και ποιητής, δεν μπορεί να βγάλει αρκετά προς το ζην. Η αδελφή του Ντουργκά, κλέβει φρούτα από τον κήπο του γείτονα. Την οικογένεια συμπληρώνει η μητέρα, που μάχεται καθημερινά, αλλά και η γριά θεία που μένει μαζί τους.

Λίγα λόγια για τη ταινία

Δραματική ταινία, παραγωγής της κυβέρνηση της Δυτικής Βεγγάλης στην Ινδία. Βασίζεται σε ομώνυμο βιβλίο του 1929 και ήταν η πρώτη ταινία του Ράι, καθώς και η πρώτη ταινία της τριλογίας του Απού. Οι 2 επόμενες ταινίες ήταν «Ο Ανίκητος» (1956) και «Ο κόσμος του Απού» (1959).

Η παραγωγή της ταινίας είχε πολλές καθυστερήσεις και διαλείμματα λόγω προβλημάτων που αντιμετώπιζε με τη χρηματοδότηση, και χρειάστηκαν 3 έτη έως ότου να ολοκληρωθεί. Λόγω του περιορισμένου προϋπολογισμού της ταινίας, πρωταγωνίστησαν κυρίως ερασιτέχνες ηθοποιοί και η ομάδα παραγωγής ήταν χωρίς προηγούμενη εμπειρία. Ο Ραβί Σανκάρ συνέθεσε την μουσική επένδυση της ταινίας χρησιμοποιώντας μελωδίες της κλασικής Ινδικής μουσικής.

Η πρεμιέρα της ταινίας έγινε σε περιορισμένο κοινό στις 3 Μαΐου του 1955 κατά τη διάρκεια μιας έκθεσης στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Νέας Υόρκης, και αργότερα κατά το ίδιο έτος η ταινία κυκλοφόρησε στην Καλκούτα η οποία ήταν η γενέτειρα του Ράι, και σημείωσε θριαμβευτική ανταπόκριση από κοινό και κριτικούς. Οι κριτικοί επαίνεσαν την ταινία για τον ρεαλισμό, τον ανθρωπισμό, και την δραματουργική της ποιότητα. Ωστόσο, υπήρξαν και αρνητικές κριτικές οι οποίες επικεντρώθηκαν στην αργή εξέλιξη της πλοκής, καθώς  διατυπώθηκαν κατηγορίες πως ωραιοποιούσε την φτώχεια.

Η ταινία θεωρείται ορόσημο του Ινδικού κινηματογράφου, καθώς ήταν μια από τις πρώτες ινδικές ταινίες οι οποίες επικεντρωνόταν στην αυθεντικότητα και τον κοινωνικό ρεαλισμό. Ήταν επίσης η πρώτη ταινία από την ανεξάρτητη πλέον από το Ηνωμένο Βασίλειο Ινδία, η οποία τράβηξε το ενδιαφέρον των κριτικών κινηματογράφου διεθνώς, κερδίζοντας σημαντικές διακρίσεις στο εξωτερικό, όπως τη βράβευση για το καλύτερο ανθρώπινο χρονικό στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών το 1956. Στην Ινδία βραβεύτηκε με το εθνικό βραβείο για την καλύτερη ταινία το 1955, ενώ ο Ράι με την πρώτη του αυτή ταινία απέκτησε την φήμη καταξιωμένου σκηνοθέτη.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τίτλος: Pather Pantchali
Σκηνοθεσία: Σατιαζίτ Ρέι
Σενάριο: Σατιαζίτ Ρέι

Παίζουν: Χάρεν Μπανερζί, Νιμπανάνι Ντέβι, Ραμπάντα Ντας, Καρούνα Μπανερζί, Ούμα Ντας Γκούπτα, Κανού Μπανερζί, Ρέμπα Ντέβι, Τούλσι Τσακραμπόρτι, Σουμπίρ Μπανερζί, Απάρνα Ντέβι, Τσουνιμπάλα Ντέβι
Παραγωγή: παραγωγής Κυβέρνηση της Δυτικής Βεγγάλης

Διάρκεια: 122'
Χώρα: Ινδία
Έτος: 1955

Διανομή: Sony Pictures Classics
Περισσότερα από CINEMA