MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΧΟΜΠΙ

5 χόμπι για να ξεκινήσετε τον Σεπτέμβριο

Τώρα που οι καλοκαιρινές διακοπές έφτασαν στο τέλος τους, σας προτείνουμε 5 εύκολα και οικονομικά χόμπι που μπορείτε να ξεκινήσετε τον Σεπτέμβριο.

author-image Ευθυμία Πουλάδη

Η καραντίνα στο σπίτι, εν μέσω πανδημίας, δημιούργησε σε πολλούς την ανάγκη να αναπτύξουν καινούργια ενδιαφέροντα και ασχολίες, ώστε να περάσουν λίγο καλύτερα και πιο δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους.

Ο φετινός Σεπτέμβριος θα είναι αρκετά διαφορετικός, με την επιστροφή του κόσμου από τις καλοκαιρινές του διακοπές, σε επαγγελματικό και οικονομικό επίπεδο.

Εμείς σας προτείνουμε 5 ενδιαφέροντα και δημιουργικά χόμπι που μπορείτε να ξεκινήσετε εύκολα και οικονομικά από τον Σεπτέμβριο και συστήνονται σε όλες τις ηλικίες και φύλα. Διαλέξτε το πιο ταιριαστό στη προσωπικότητα, τις ανάγκες και τον χρόνο σας και ξεκινήστε το φυσικά, με καλή διάθεση και όρεξη!

1. Γυμναστική – αθλητισμός

Αν πιστεύετε ότι έχετε ανάγκη από λίγη γυμναστική για να ενισχύσετε τον οργανισμό και την υγεία του σώματός σας, τότε μπορείτε να ξεκινήσετε γυμναστική. Ειδικά μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, οι περισσότεροι από μας ξεκινούν δίαιτα ή διατροφή, για να χάσουν τα κιλά της…ξεκούρασης! Εμείς προτείνουμε την ομαδική γυμναστική σε γκρουπ, ώστε να κοινωνικοποιηθείτε με άλλα άτομα και να μην νιώθετε μοναξιά. Μπορείτε να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα χορού ή zumba, συνδυάζοντας έτσι τη γυμναστική με τη μουσική,  ή μπορείτε να ξεκινήσετε γιόγκα για χαλάρωση, ή pilates για ενδυνάμωση των μυών.

Προσοχή! Σύμφωνα με τις οδηγίες επανεκκίνησης των γυμναστηρίων του ΕΟΔΥ, οι αθλούμενοι δεν πρέπει να ξεπερνούν το 50% του χώρου του γυμναστηρίου, ενώ θα πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις 2 μέτρων ανάμεσα τους, εν ώρα άθλησης. Επομένως, η γυμναστική σε γκρουπ εξακολουθεί να υπάρχει ως δυνατότητα, αλλά με λιγότερα άτομα και θα διαρκεί λιγότερη ώρα. Επίσης, η χρήση μάσκας είναι προαιρετική για τους αθλούμενους, αλλά υποχρεωτική για το προσωπικό. Τέλος, προτείνεται η χρήση αντισηπτικού ή/και πλύσιμο των χεριών πριν την έναρξη και στο τέλος της άσκησης, η χρήση προσωπικών ειδών υγιεινής (π.χ. πετσέτα) και η χρήση ατομικών οργάνων γυμναστικής από το σπίτι (π.χ. μπάλες, λάστιχα, στρώματα), ενώ προτείνεται η αποφυγή της γυμναστικής σε κλειστό χώρο, εάν το άτομο ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Επίσης, μπορείτε να επιλέξετε ένα άθλημα για καύση λίπους, όπως πεζοπορία ή τζόγκινγκ, εξερευνώντας παράλληλα τη φύση, ή και ποδήλατο, που είναι πολύ διασκεδαστικό. Οι λάτρεις του νερού, μπορούν να ξεκινήσουν κολύμβηση, ή ένα πρόγραμμα με γυμναστική στο νερό (π.χ. aqua aerobics) ή ένα θαλάσσιο σπορ, όπως ιστιοπλοΐα, καγιάκ, σέρφινγκ ή windsurfing.

Στα κολυμβητήρια δεν υπάρχει μεγάλος λόγος ανησυχίας για διάδοση του κορονοϊού, καθώς ο ιός δεν μεταφέρεται μέσω του νερού και μάλιστα νερού που είναι χλωριωμένο, σύμφωνα με τον κ. Πέτρο Καραγιάννη, καθηγητή Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Εξακολουθούν βέβαια, να ισχύουν οι κανόνες ατομικής υγιεινής (πλύσιμο των χεριών, ατομικό λουτρό καθαριότητας, χρήση σαγιονάρας στα αποδυτήρια, χρήση ποδολουτήρα) και οι αποστάσεις 2 μέτρων στη πισίνα.

2. Καλλιτεχνική ενασχόληση

Αν δεν είστε όσο αθλητικός τύπος αλλά περισσότερο δημιουργικός και αγαπάτε τη τέχνη σε όλες τις μορφές της, τότε έχετε άπλετες επιλογές που μπορείτε να προτιμήσετε. Αν αγαπάτε το σινεμά, μπορείτε να ξεκινήσετε μαθήματα κινηματογράφου, ή αν η κρυφή σας επιθυμία είναι η υποκριτική, μπορείτε να συμμετάσχετε σε ένα θεατρικό εργαστήριο. Άλλες επιλογές που βοηθούν στην καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργικότητα είναι: η παρακολούθηση μαθημάτων σχεδίου και ζωγραφικής, η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου, τα μαθήματα φωτογραφίας ή κεραμικής, το πλέξιμο, η κατασκευή χειροτεχνιών με ξύλο, πλαστικό ή χαρτί, η δημιουργία κολλάζ, ή ίσως η κατασκευή κοσμημάτων (τα οποία μπορούν να σας αποφέρουν και χρήματα αν επιχειρήσετε να τα πουλήσετε). Στο Youtube υπάρχουν αμέτρητα βιντεάκια που θα σας διδάξουν πως να κάνετε χειροτεχνίες και κατασκευές στο σπίτι.

Λόγω πανδημίας, η παρακολούθηση σεμιναρίων έχει μεταφερθεί κυρίως στο διαδίκτυο, επομένως υπάρχουν άπλετες επιλογές για παρακολούθηση σεμιναρίων online, από την ασφάλεια του σπιτιού σας. Ενδεικτικά, σας προτείνουμε τα σεμινάρια τέχνης του Μικρού Πολυτεχνείου που ξεκινάνε τον Σεπτέμβριο και περιλαμβάνουν ως αντικείμενα, τον κινηματογράφο, τη ραπτική-κοπτική, τη λογοτεχνία, τη στιχουργική και τη μόδα.

Επίσης, μπορείς να βρεις δωρεάν μαθήματα φωτογραφίας και ζωγραφικής, στο Udemy.

Για πνευματική καλλιέργεια του μυαλού, προτείνουμε τη παρακολούθηση σεμιναρίων για συγγραφή (όπως το σεμινάριο δημιουργικής γραφής του skillbox) την ενασχόληση με παζλ και σταυρόλεξα, καθώς και τη συμμετοχή σε μια λογοτεχνική λέσχη, όπου άτομα με κοινά ενδιαφέροντα, μοιράζονται τις απόψεις και τις προτιμήσεις τους για ένα λογοτεχνικό βιβλίο. Ενδεικτικά προτείνουμε την online λέσχη ανάγνωσης bookworm, στην οποία διαβάζεται ένα βιβλίο κάθε μήνα.

3. Εκμάθηση ξένης γλώσσας

Ένα πολύ ενδιαφέρον χόμπι που είναι και πρακτικά χρήσιμο και αξιοποιήσιμο, είναι η εκμάθηση μιας νέας γλώσσας. Λένε ότι ο άνθρωπος όσο ζει, μαθαίνει, οπότε γιατί να μην αξιοποιήσετε τον ελεύθερο χρόνο σας, εξερευνώντας τη κουλτούρα  και τη γλώσσα ενός διαφορετικού πολιτισμού; Πέρα από τα αγγλικά που γνωρίζουν πλέον σχεδόν όλοι, μπορείτε να μάθετε ιταλικά, ισπανικά, γαλλικά, γερμανικά, ή να επιχειρήσετε να εμβαθύνεται σε πιο πρωτότυπες γλώσσες, όπως σουηδικά, ρώσικα, κινέζικα, κορεάτικα, κλπ. Αυτό φυσικά, θα σας φανεί εξαιρετικά χρήσιμο αν επισκεφτείτε κάποια στιγμή στο μέλλον, την ανάλογη χώρα, όπου θα μπορείτε να συνεννοηθείτε με μεγαλύτερη άνεση και αυτοπεποίθηση με τους ντόπιους.

Εμείς προτείνουμε να κατεβάσετε δωρεάν την εφαρμογή Duolingo, που είναι εξαιρετικά εύκολη στη χρήση και θα σας βοηθήσει να μάθετε γρήγορα την ξένη γλώσσα της επιλογής σας.

4. Εθελοντική εργασία

Ένα χόμπι που αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για φιλανθρωπική και κοινωνική προσφορά, ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα για την απόκτηση νέων εμπειριών, γνώσεων και νέων γνωριμιών. Η εθελοντική εργασία σε κοινωφελείς οργανισμούς, με ανθρωπιστικούς (μεταναστευτικό, άστεγοι, κακοποιημένα παιδιά, Α.Μ.Ε.Α), πολιτιστικούς (π.χ. συμμετοχή σε ένα φεστιβάλ κινηματογράφου), φιλοζωικούς (φροντίδα και εμβολιασμός αδέσποτων ζώων) ή περιβαλλοντικούς στόχους (δεντροφύτευση, βοήθεια σε φυσικές καταστροφές, καθαρισμός σκουπιδιών σε παραλίες) είναι ένας τρόπος για να προσφέρεις αφιλοκερδώς το χρόνο σου για το κοινό καλό.

Μερικές οργανώσεις στις οποίες μπορείτε να συμμετάσχετε ως εθελοντής/ντρια είναι οι εξής: «Μπορούμε», «Action Aid», Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθηνών, «Έλιξ Workcamps», «Αρκτούρος», «Ελληνική Φιλοζωική Εταιρία», «Greenpeace», «WWF», «Ερυθρός Σταυρός», «Το χαμόγελο του παιδιού», κ.α.

5. Δραστηριότητες στο σπίτι

Τέλος, αν ψάχνετε ένα χόμπι που μπορείτε να κάνετε από την άνεση του σπιτιού σας, επενδύστε σε μια δραστηριότητα, που θα γεμίσει το χρόνο σας δημιουργικά, ενώ παράλληλα θα βελτιώσει την αισθητική του σπιτιού ή τις ικανότητές σας στην…μαγειρική. Σας προτείνουμε λοιπόν, να ασχοληθείτε με τη κηπουρική, αν διαθέτετε μεγάλο κήπο, αυλή, βεράντα, μπαλκόνι, ή με τη διακόσμηση του σπιτιού σας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε μαθήματα online και να δείτε εκπομπές στο Youtube ή το Netflix, που θα σας δώσουν κάποιες ιδέες και έμπνευση για μια ανανέωση του χώρου στον οποίο ζείτε. Τέλος, μπορείτε να παρακολουθήσετε εκπομπές μαγειρικής ή ζαχαροπλαστικής και να δοκιμάσετε τις ικανότητές σας στο αντικείμενο, κάνοντας νέες πρωτότυπες συνταγές. Ίσως έτσι, να καταπλήξετε τους γύρω σας και τον εαυτό σας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ5 καλές συνήθειες που υιοθετήσαμε μέσα στην καραντίνα12.09.2018

Περισσότερα από The Art of Life
VIMA_WEB3b